Subscribe via: RSS

Tåg St Petersburg – Nizhny Novogrod (av Torny Gottberg)

Det är det här med att döda tid. Det kanske inte låter speciellt ansträngade men just nu har jag rest 48 timmar nonstop sedan starten i Göteborg… tro mig det bli lätt drygt. Det som är ännu drygare är att vi skall bara vara 5 timmar i Nizhny Novogrod innan vi skall på ett tåg till som är typ 33 timmar resande… skönt. Glöm det här med komfort och sådant. Har man ryggbesvär så rekommenderar jag absolut inte Ryssland med tåg som resemål. Nåväl, fan vad jag klagar…. Hittils har det gått bra i alla fall… eller… well. Jag var tvungen att få en akut tandläkartid i Stockholm vilket faktiskt fixade sig. 700+ spänn för att fixa en trasig lagning. Tack o hej… men skönt att den fixades innan jag drog iväg. Tog ett par öl på O´Learys på 08 central med bedövad käft tillsammans med Henric de la Cour och sedan iväg till båten. Vi tog det väldigt lugnt denna gången på båten. Inget vaskande av öl eller så. Väl framme i Åbo så vart vi hämtade av chafför Dennis som körde oss St Petersburg. En trevlig typ som gillar att köra sportbil i 180 knyck samtidigt som han spelar munspel. Ja visst, simultan förmågan är extrem på det ryska folket. Allt gick bra vid gränsen och det kändes överlag lite smidigare än förra året… Har fortfarande den där jävla första mardrömmsresan från förra året i minne.. Väl i St Petersburg så mötte vi upp med Darja som skall vara våran turnéledare. Samma turnéledare som förra gången. Vilket är skönt. Dessutom är hon förjävla grym som turnéledare. Vi tog en mindre fylla igår kväll för att döda tiden lite. Konstigt hur det alltid blir en fylla för att döda tid. Det var ju det där. Att döda tid…

Nizhny Novogrod (av Torny Gottberg)

Oki.. det blir ju inget längre besök i den här staden. Soundcheck, käk sedan direkt på 32 timmar tåg till. Härligt som fan… man är taggad för den resan. Men å andra sidan är destiantionen då Volgograd. En helt fantastisk stad. Soundcheck och spelning gick bra. Verkade inte vara så vanligt med synthgig i denna stad, men publiken var med på noterna direkt. Vart jävligt stressigt till tåget efter gig. men vi hann med 1 minuts marginal på tåget i alla fall.

Nizhny Novogrod-Volgograd (av Torny Gottberg)

Spännade att bli väckt mitt i natten av polis som vill se alla dokument etc. Allt i sin ordning så inget konstigt med det. men det är morgonen vi fattar varför de vill se alla pappren. Under natten så har de tydligen kopplat på en vagn som är fylld av fångar. Enligt vår turnéledare Darja så är det dessutom av model tyngre typ mord etc. Trevligt, trevligt… piffar alltid upp med lite Efterlyst For Real…. ;) … Dessa fångar transporteras av en efter en på en liten station under bevakning av 5-6 män med dragna automatvapen etc. Jag lyckas smygfota lite av det… men vet att upptäcker de att jag fotar så lär det bli problem. Så blir bara ett par bilder från tågfönstret. På vägen ner till Volgograd så hade vi 5 timmar på oss att besöka Saratov ett ställe vi skall spela på om ett par dagar. Tydligen stannar tågen där i 5 timmar. Vår turnéledare har bott i den här staden så hon fixar snabbt fram en taxi och tar oss upp på ett enormt berg med utsikt över hela staden och en hel hög krigsmonument. Riktigt fett. Tiden går fort i Saratov och det är dags att åka lite tåg igen….

Cryo i Volgograd (av Martin Rudefelt)

Så var vi då äntligen i vår ryska favoritstad Volgograd, före detta Stalingrad. En plats laddad med historia vilket märks på alla bistra men pampiga betongmonument. En stor del av staden har byggts upp igen efter andra världskriget av Tyska krigsfångar, så särskilt många gamla byggnader existerar inte. Den här gången ska vi spela på en något mindre klubb som ligger i en källare. Jag var lite orolig att akustiken skulle vara dålig (modell replokal i pappas garage) men det lät faktiskt riktigt bra. Av planeringstekniska skäl stannar vi tre dagar här så det blir mycket tid över för turistande. Publiken var en av de bästa vi haft, även om de kanske inte var fler än 50-60 så var alla uppe och dansade till vår musik. Vi blev inropade tre gånger, sedan tog låtarna jag kom ihåg texten till slut. Vi spelade in konserten på video så det kanske dyker upp något klipp på YouTube. Vi passade på att återbesöka vårt favoritmonument “Mother Russia” – Världens högsta (icke-religiösa) staty, denna gången på natten. Fina bilder blev det. Vi blev även bjudna hem på en traditionell rysk middag hos klubbarrangören. Självklart blev det en massa vodka, högljudda samtal (mestadels på Ryska) och spännande mat. Jag längtar redan tillbaka.