Subscribe via: RSS

Liverapport: Pelada (+Æmɨt) – Dark Park 20180516, Stockholm

Posted on 05 June 2019

Liverapport: Pelada (+Æmɨt) – Dark Park 20180516, Stockholm

Jannice Faringer (foto) och Jens Atterstrand (text, foto) begav sig till Tullhus 7 i Slakthusområdet i Stockholm den 16 maj för att kolla in den nya klubben Dark Parks premiärkväll med Æmɨt och Pelada.

 

 

 

 

Samtidigt som kulturpolitikerna i Stockholms stad till synes utan pardon, fortsätter med den brutala nedmonteringen av stadens klubb- och konsertscen, finns det fortfarande underbara eldsjälar som tack o lov vägrar att ge upp. Redan när beslutet om att “synthborgen” Kolingsborg skulle rivas blev slutgiltigt, i samband med planeringen av ombyggnationen av området kring Slussen, började flera av de alternativa klubb- och konsertarrangörerna söka sig utanför stan.

Många av dem är numera verksamma i slakthusområdets olika lokaler invid Globens tunnelbanestation och även om de flesta av lokalerna likaså har rivningskontrakt hängande över sig, så passar arrangörerna på att utnyttja tiden så länge det är möjligt.

Dark Park är den senaste satsningen riktad speciellt mot den svartklädda publiken av överblivna synthare, gotare och alla andra som uppskattar mörk och (mestadels) elektronisk musik. Slakthusområdets olika lokaler passar perfekt för ändamålet då de har delar av sin “originalinredning” kvar och med hjälp av simpla, men ack så passande detaljer som rostiga oljefat, kuperad plåt, industridraperier av plast och ruffiga betonggolv passar de perfekt.

Premiärkvällen bjöd in till Hus 7 och releaseparty för den nya industrial/techno-konstellationen Æmɨts första 12″/EP Devourer, som släpptes nyligen via tyska etiketten Fleisch Records (håll utkik efter vår recension som kommer senare i veckan!). Trion består av Jonas Fredriksson (Alvar), Jimmy Svensson (BleedoutNuclear Sludge, Yabibo Hazurfa) och Erik Söderberg (D.M.T, Kinder Aus Asbest) och deras musik hämtar sina grundpelare från både industri och EBM men också från technon och annan mörk rytmisk och dansant musik.

De tre herrarna bjöd på ett tungt, hårdslående och monotont set baserat på deras egna musik live upphottad av inslag från igenkännbara delar, lånade av klassiska EBM-akter som Front 242 och Nitzer Ebb. Musiken hade såklart gjort sig ännu bättre framåt småtimmarna en lördagskväll men att få bli känslomässigt förflyttad till en rökfylld och mörk klubblokal i Tyskland eller Belgien för en stund mitt i veckan var verkligen en angenäm upplevelse där, ett stenkast från Gullmarsplan. (fortsättning följer nedanför fotogalleriet)

Æmɨt

Faktumet att Dark Park redan från starten verkar ha en klar målsättning med att försöka bygga nya broar mellan olika närliggande musikstilar och subkulturer blev om möjligt än tydligare när den andra akten för kvällen, Pelada (som består av Chris Vargas och Tobias Rochman), gick upp på den rökfyllda och intima lilla scenen inför ett snäppet större publikantal, som nu fått tillskott av en salig blandning av danssugna electronica-hipsters, punkare och ravers.

Den Kanadensiska duon inledde sin karriär på de, ofta helt illegala, svartklubbarna i tomma lagerlokaler i Montreal inför en bred skara punkare, klubbkids, rave’are och annat “löst folk” som uppskattar det alternativa och udda. Sångerskan fick snabbt igång publiken med en stor dos av girl power där inslag av starka socialpolitiska budskap fungerade ypperligt tillsammans med duons experimentella elektroniska mix med inslag av allt från medryckande electro med sambatakter till techno. (fortsättning följer nedanför fotogalleriet)

Pelada

Dark Park har inlett sin verksamhet alldeles lysande. Besökarna klagade på att de fulla barrättigheterna inte var på plats ännu (de kommer inom kort) men vem behöver starka drycker när det bjuds på en så träffsäker inramning i övrigt?

Dark Park har redan spikat ett antal ytterligare datum från och med nu och fram till början av nästa år, då de kommer att ställa akter som Cold Showers, KontravoidUniformLight AsylumD.A.F. och många fler på Slaktkyrkans och den tillhörande lokalen Hus 7:s scener.

Håll er informerade via klubbens Facebooksida här och missa inte de kommande klubbkvällarna!

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Share Button

Comments are closed.