Subscribe via: RSS

Subject:2 – “Forward/Return”

Posted on 10 May 2019

Subject:2 – “Forward/Return”

Format: (Album) CD, digital
Skivbolag: Electro Shock Records
Releasedatum: 30 november 2018
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Gary Starky, Sandra Tully
Land: England
Recensent: Jens Atterstrand

(English version below)

Brit-influerad synthpop från lovande debutanter

Den brittiska synthpopakten Subject:2 har nu släppt debutalbumet Forward/Return och att bandet har hämtat en hel del influenser från fornstora landsmän blir snabbt uppenbart redan i den inledande medryckande och refrängstarka “Get Things Started”.

Den brittiska närvaron är genomgående stark i, speciellt i spår som “Run Away” och covern av Kelly Marie-hiten “Feels Like I’m In Love”, en låt som ursprungligen skrevs av Ray “Mungo Jerry” Dorset för Elvis Presley. De två låtarna har tydliga ekon av Erasures sound från tiden kring Berlinmurens fall, båda presenterat snyggt arrangerade i en luftig ljudkuliss som trots sina 80-tals referenser känns modernt fräsch, genomtänkt och välpolerad. “Feels Like I’m in Love” återfinns även sist på albumet, då framförd i en känslostark och fint arrangerad pianoversion signerad synthpoplegenden Robert Marlow som verkligen lyfter fram låtens fina harmonier.

Helhetsintrycket av Forward/Return är att de starkaste spåren återfinns på den första halvan av albumet medan den andra innehåller en del ojämnheter. Tretton spår känns en knapp handfull för mycket i sammanhanget vilket är lite synd då Subject:2 visar flera prov på att de är duktiga både som låtskrivare och producenter.

England tillhör sedan länge den absoluta toppen när det kommer till att exportera musik i den här genren och på Forward/Return visar Subject:2 att de definitivt är en akt värda att hålla lite extra koll på framöver. Med fina melodier och även av båda medlemmarna en genomgående med beröm godkänt sånginsats vilket är något vi inte är speciellt bortskämda med i sammanhanget.

Tracklist

01. Get Things Started
02. I’m Coming Through
03. Run Away
04. Life
05. Take Me Home
06. Feels Like I’m in Love
07. Scraps & Bones
08. Rubber Made
09. Better Luck Next Time
10. Misplaced
11. Afraid to Ask
12. The Day You Cried
13. Run Away Piano (Piano Arrangement Robert Marlow)

(English version below)

Brit-influenced synthpop from promising debutants

The British synth pop act Subject:2 have now released their debut album Forward/Return and the fact that band has picked up a lot of influences from their homeland’s great heroes quickly becomes apparent in the initial catchy track “Get Things Started”.

The British touch is consistently strong, also in tracks such as “Run Away” and the cover of the Kelly Marie hit “Feels Like I’m In Love”, a song originally written by Ray “Mungo Jerry” Dorset for Elvis Presley. The two songs echoes of Erasure’s sound from the time of the fall of the Berlin wall and comes nicely presented in an airy soundstage that, despite its 80’s references feels modern, fresh, well thought through and well polished. “Feels Like I’m in Love” is also found last on the album, then performed in an emotionally and finely arranged piano version signed synth pop legend Robert Marlow wich really highlights the song’s fine harmonies.

The overall impression of Forward/Return is that the strongest tracks are found on the first half of the album while the other is a bit more uneven in quality. Thirteen tracks feels like a handful too many in this context, which is a bit of a shame as Subject:2 on many occations shows off that they are talented both as songwriters and producers.

England has for a long time been at the top of the list when it comes to exporting music in this genre and on Forward/Return, Subject:2 tells us that they definitely are worth keeping a little extra eye out for the future, with fine melodies and also a consistently praised song performance by both band members, something we are not particularly spoiled with in this context.

Share Button

Comments are closed.