Subscribe via: RSS

Train to Spain – “A Journey”

Posted on 03 September 2018

Train to Spain – “A Journey”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Sub Culture Records
Releasedatum: 31 augusti 2018
Genre: Synthpop, Electropop
Bandmedelemmar: Helena Wigeborn, Jonas Rasmusson
Land: Sverige
Recensent: Stefan Last

 

HemsidaFacebookLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloud

(English version below)

Ett övertygande andra album!

För tre år sedan släppte Train To Spain debuten What It’s All About, ett album som visade på stor potential och en stabil känsla för melodier. Ryktet om bandet spreds och ledde till spelningar i såväl Sverige som England och Tyskland.

Uppföljaren A Journey som vi nu har framför oss öppnar med ”I Follow You”, ett stycke klassisk synthpop med karaktärsdrag från både de svenska och tyska scenerna, något som genomsyrar stora delar av albumet. Det är också i det här skiktet Train To Spain har sin styrka, med influenser från de två länder där traditionerna inom synthpop möjligen är som allra starkast.

Helena Wigeborn har tagit ett steg framåt med sin klara röst och levererar sina sånginsatser med en nyfunnen pondus, medan Jonas Rasmusson vässat arrangemangen, den här gången med Patrik Hansson (från Vanguard) som producent. ”Saviour” är ett mycket bra exempel på detta tillsammans med ”You Got To Do It” och ”Confused”, alla tre låtar som vuxit till favoriter på plattan.

Något tyngre tongångar bjuds det på i ”Not With Me” med ett hårdare beat och pumpande basgångar som borde få igång dansgolven runt om på Europas synthklubbar, något som i hög grad även gäller ”Monsters” med sitt energiska driv.

80s Drum Machine” sticker ut en del från resten av albumet, en avskalad liten trudelutt med glimten i ögat. Kanske inte det vassaste spåret på plattan, men en småtrevlig avstickare på resan genom A Journey innan de två avslutande bonusspåren knyter ihop säcken.

Train To Spains andra fullängdare visar upp en formkurva som tydligt pekar uppåt, och det ska bli spännande att fortsätta följa bandet. Med de två album de nu har i bagaget har de en solid grund att stå på, och steget de tagit med A Journey bör kunna ge dem än mer uppmärksamhet både hemma och utomlands. Det vore välförtjänt.

Tracklist

01. I Follow You (03:19)
02. Saviour (04:13)
03. You Got To Do It (04:00)
04. Not With Me (03:17)
05. Pretend We Won (04:15)
06. Monsters (04:13)
07. Confused (03:54)
08. What If (04:08)
09. Teaser (03:34)
10. 80s Drum Machine (02:17)
11. Believe In Love (03:39
12. Dominant One (03:52)

(English version below)

A convincing second album!

Three years ago Train To Spain released What It’s All About, a debut album that showed great potential and displayed a great sense for melodies. Word about the band spread and led to live gigs in Sweden as well as in England and Germany.

The follow-up A Journey that we now have in our hands opens with ”I Follow You”, a piece of classic synthpop with character traits from both the Swedish and German scenes. This is something that permeates large parts of the album. It’s also within this segment that Train To Spain have their strengths, with influences from the two countries where the synthpop traditions are possibly the strongest.

Helena Wigeborn has taken a big step forward with her clear voice and delivers her vocals with newfound confidence, while Jonas Rasmusson have fine tuned his production and arrangement skills now assisted by Patrik Hansson (from Vanguard) as the main producer. ”Saviour” is a perfect example of this along with ”You Got To Do It” and ”Confused”, all three of which have grown into favourites on the album.

A somewhat heavier sound is on offer in ”Not With Me” with a harder beat and pumping basslines that should get the dancefloors going around European synth clubs, something that certainly also goes for ”Monsters” with its energetic drive.

80s Drum Machine” stands out a bit from the rest of the album, a minimalistic little ditty with a bit of a tongue-in-cheek attitude. Perhaps not the sharpest track of the bunch, but a nice little detour on the journey through A Journey before the closing two bonus tracks neatly tie things together.

Train To Spain‘s second full length shows a band who’s journey is clearly on an upwards trajectory, and it’s going to be exciting to continue following the band. With the two albums they now have in the bag they have a solid base to stand on, and the step they have taken with A Journey should earn them more attention both at home and abroad. It would be well deserved.

Share Button

Comments are closed.