Subscribe via: RSS

CHVRCHES – “Love is Dead”

Posted on 30 August 2018

CHVRCHES – “Love is Dead”

Format: (Album) CD, vinyl, digital, kassettt
Skivbolag: Vertigo Berlin/Goodbye Records
Releasedatum: 25 maj 2018
Genre: Electropop
Bandmedlemmar: Iain Cook, Martin Doherty, Lauren Mayberry
Land: Skottland
Recensent: Alexander Johansson

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloudYoutube

(English version below)

Sommarens bästa synthpop

Sedan skotska trion CHVRCHES i slutet av maj släppte sitt tredje album har jag hört det spelas i klädaffärer och på boutiqueshotell i Stockholm, Köpenhamn och Taormina på Sicilien. Nya skivan Love is Dead är ännu ett enastående synthpopalbum från CHVRCHES fullpackat med topplåtar.

När CHVRCHES är som sämst är de ändå bättre än Zara Larsson när hon är som bäst, vilket märks i frukttuggummilåtarna “Graves” och “Heaven/Hell”. Men sen har vi ju de helt fantastiska hitsinglarna “My Enemy”, “Never Say Die” och “Miracle”. På “Miracle” laborerar de med en tyngre dansbas och röstförvrängingar och här låter synthpoparna minst lika electro som Purity Ring. “My Enemy” är en suverän duett med Matt Berninger från kreddrockarna The National. Just de fina duetterna, oftast med bandmedlemmen Martin Doherty, ger CHVRCHES samtliga album bredd och djup. På Love is Dead märks det tydligast på synthettriga “God’s Plan” i slutet på albumet. Singeln “Never Say Die” är absolut en av årets bästa powerballader med en kanonöverstämma av Doherty.

Lauren Mayberry sjunger fjäderlätt och bättre än någonsin och det är hennes ljusa röst och distinkta synthmelodislingor som för låtarna framåt extra tydligt på Yazoo-avskalade “Really Gone”. Till BBC Radio 1 sa Mayberry att bandet velat ta mer risker och göra en mer aggressiv pop och att de för första gången tagit hjälp av utomstående producenter bl a David Stewart, från Eurythmics. På “Forever” sjunger Mayberry med inlevelse i refrängen ”I will hate you ’til forever”. Kärleken till synthpopen lever på sommarens bästa skiva Love is Dead.

Bästa låtar: “Miracle”, “Never Say Die”, “My Enemy” och “Forever”

Tracklist

01. Graffiti (03:39)
02. Get Out (03:51)
03. Deliverance (04:13)
04. My Enemy (feat. Matt Berninger) (03:53)
05. Forever (03:44)
06. Never Say Die (04:24)
07. Miracle (03:08)
08. Graves (04:44)
09. Heaven / Hell (05:06)
10. God’s Plan (03:32)
11. Really Gone (03:12)
12. ii (01:09)
13. Wonderland (04:36)

(English version below)

The best summer pop album of 2018

Since the Scottish trio CHVRCHES released their third studio album in May I have heard it in fashion shops and in boutique hotels in Stockholm, Copenhagen and in Taormina on Sicily. The new album Love is Dead is full of new and magnificent synth pop hits.

When CHVRCHES make their weakest songs they are still better than the best songs from Zara Larsson and her peers, e.g. CHVRCHES’ fruit chewing gum pop songs “Graves” and “Heaven/Hell” on the new album. But then you have all the exceptional singles and hits, “My Enemy”, “Never Say Die” and “Miracle” and others. On “Miracle” they laborate with a deeper dance music bassline and vocoder close to Purity Ring and other heavier electro acts. “My Enemy” is brilliant duet with cred singer Matt Berninger from The National. The fine duets is one of the hallmark of CHVRCHES. Keyboardist and singer Martin Doherty add depth and width to CHVRCHES on Love is Dead on the catchy uptempo song “God’s Plan” which sounds like a better song from TR/ST. Doherty also does an excellent song conform on one of the best powerballads of this summer at “Never Say Die”.

Lauren Mayberry sings featherlight and better than ever. Her bright voice and the distinct melodies drives the songs and the fragile “Really Gone” has profound Yazoo qualities in its clean and minimalistic expression. Mayberry told BBC Radio 1 that the band wanted to take risks and create a more aggressive pop than before and they have for the first time had assistance from external producers, among others David Stewart from Eurythmics. On “Forever”, Mayberry sings with empathy in the chorus, ”I will hate you ’til forever”. I can tell that the band really love synth pop. Love is Dead is the best summer album of 2018.

Best songs: “Miracle”, “Never Say Die”, “My Enemy” and “Forever”

Share Button

Comments are closed.