Subscribe via: RSS

Subkultfestivalen 2018: The search for Miss Longlegs

Posted on 10 July 2018

Subkultfestivalen 2018: The search for Miss Longlegs

Niklas Hurtig inleder årets liverapporterande från Subkultfestivalen med att berätta om sin personliga festivalupplevelse.

 

 

 

 

 

För tredje året i rad arrangerades Subkultfestivalen i Folkets Park i Trollhättan av organisationerna Subvox och Arrangörer utan hinder. Med det sedvanligt starka startfältet med allt från Psytrance-DJ’s till rena metal-akter fortsätter arbetet med att befästa festivalen som den andliga fortsättningen på Arvikafestivalen. Festivalscenerna var desamma som tidigare år med tillägg av CP-scenen i det nya öltältet mitt på området. En scen för mindre arrangemang och artistsamtal.

VIP-området var denna årgång i princip helt obefolkat. Det ligger också snett bakom huvudscenen vilket gör det lite avsides och på grund av det nya öltältet med hyfsad utsikt över scenen och övriga event nu inte har samma relevans som tidigare år. Kanske kan det kännas mer relevant om man kombinerar det med bra platser mot main stage? Det blir lätt lite ödsligt med mindre folk och inga band att se eller lyssna på.

Trots tidigare utlovade food trucks var det bara P.A Langos som höll ställningarna inne på området med ätbart direkt från luckan. Saknaden av förra årets grekiska vagn med den underbara Souvlaki-rullen var enorm. Den största besvikelsen i min mening var att det legendariska bitpop/chiptune-bandet 047 ställde in. Som en liten tröst spelade Rymdkraft på den lilla Helgon-scenen på lördagskvällen. Det var dock mer av ett DJ-set så nog saknar man 047:s bisarra och smågulliga sångtexter.

Campingen var i sedvanlig ordning placerad på andra sidan Göta älv ca. en kvarts promenad från festivalområdet. Campingen lockade ungefär lika många besökare som förra året och dominerades som tidigare av Skuggborgens stora partytält, även om ett antal andra mindre camp höll de partysugna tillfredsställda under alla dygnets timmar. Det kanske är att begära för mycket men det skulle vara en fördel för Subkultfestivalen om campingen kunde öppna redan onsdag eftermiddag. Det skulle befästa rollen som den årliga anhalten för alla partysugna alternativa människor runt om i Sverige (och Norden). Närheten till en avsides badplats vid älven väger upp att man måste korsa den varje gång man ska mot festivalområdet. Detta är som gjort för svalkande dopp kombinerat med partystämning och skönt häng vid de varma stenhällarna.

Subkultfestivalen är en satsning på både stora och många band och akter samt mycket aktiviteter inom den alternativa musikscenen. Den sprider ringar på vattnet då synthare, gothare och allmänt alternativa människor letar sig upp ur sina gråa hålor och reser genom land och rike för att under några dagar träffas och umgås, tillsammans, i sina rätta element. Det är en njutning att bara vandra runt på festivalområdet, sätta sig bredvid någon och börja diskutera varför Last Rights är den bästa Skinny Puppy-skivan, att spontanfråga om någon vill följa med till en spelning eller att planlöst gå mot campingen efter en hel dag med intryck. Anledningen till det är alla underbara människor man träffar. Det i sig är värt att bevara!

Årets campinglåtar:

“Raining Tacos”

Dunderpatrullen – “Oj! vilken överraskning!”

Share Button

Comments are closed.