Subscribe via: RSS

Reutoff feat. Deutsch Nepal – “Eating the Dust”

Posted on 08 June 2018

Reutoff feat. Deutsch Nepal – “Eating the Dust”

Format: (Album) CD, kassett, digital
Skivbolag: Entartete Musikk / NEN Records
Releasedatum: 23 mars 2018
Genre: Industrial, dark ambient, IDM
Bandmedlemmar: Peter Andersson, Arnold Pr, Mitya N, WoWa Bt
Land: Ryssland/Sverige
Recensent: Niklas Hurtig

 

(English version below)

Krispig industriell IDM i lyckat samarbete

Svenska Deutsch Nepal och ryska Reutoff slår sina musikaliska goodie bags ihop för att leverera albumet Eating the Dust på Deutsch Nepals egna skivbolag Entartete Musikk. Deutsch Nepal är känd som en grundstomme i det legendariska svenska skivbolaget Cold Meat Industry och består av Peter Andersson som efter avhoppet från Njurmännen i början av 90-talet producerat sin skruvade, mörka och experimentella industrimusik ackompanjerat av Peters fantastiska, rispiga röst.

Detta är faktiskt den andra gången dessa två akter har släppt ett samarbetsalbum då Reutoff ofta samarbetar med likasinnade såsom Der Blutharsch och Troum. Eating the Dust består av åtta spår av ambienta ljudlandskap i långa symfonier med inslag av distad electro och IDM. Peters röst rör sig ibland i bakgrunden och ibland är det styckets huvudakt.

“Amphibian Shadow” är kanske det mest melodiska och euforiska spåret på albumet och förenar de två artisternas förmågor på ett utsökt sätt. Femte spåret “Terrible Place” har ett melankolisk driv ungefär som en snabbare If I Had A Heart av Fever Ray, som stegvis stegrar till en sorts Skinny Puppy Weapon.

Albumet avslutar med en omgjord version av Deutsch Nepals “Alcohology” från 2015-års album med samma namn. Denna version är något råare med sina distade gitarrer och ständiga driv än det mer experimentella originalet. Eating the Dust är inte för alla men för de som gillar modern industrial blandat med den gamla skolans svenska industrimusik insvept i en ambient IDM-aura så är detta albumet en riktig höjdare.

Tracklist

01. Freedom As An Island (09:01)
02. Amphibian Shadow (08:16)
03. Vertex Insolitus Tenebrarum (07:56)
04. Eating The Dust (09:22)
05. Terrible Place (08:48)
06. Flame (07:03)
07. The Sleeping Beholder (06:20)
08. Alcohology (Methanol Rework) (09:52)

(English version below)

Crispy industrial IDM in a successful cooperation

Swedish Deutsch Nepal and Russian Reutoff join their musical forces to deliver the album Eating The Dust on Deutsch Nepals own label Entartete Musikk. Deutsch Nepal consists of Peter Andersson and is known as one of the founding pillars of legendary Swedish label Cold Meat Industry. Peter started the project after quitting Njurmännen in the early nineties and has since then produced his twisted, dark and experimental Industrial music, accompanied by his fantastic voice.

This is actually the second time these two acts have released an album like this since Reutoff often cooperate with similar acts like Der Blutharsch and Troum. Eating the Dust consist of eight tracks of ambient soundscapes in long symphonies with elements of distorted electro and IDM. Peters voice is sometimes present far in the background and sometimes it is the main element of the piece.

“Amphibian Shadow” is perhaps the most melodic and euphoric track on the album and conjoins the two acts abilites in an excellent way. The fifth track “Terrible Place” has a melancholic drive like a faster “If I Had a Heart” by Fever Ray, that step by step intensifies to a kind of Weapon by Skinny Puppy.

The album finishes with a remake of Deutsch Nepals “Alcohology” from the album with the same name from 2015. This version is somewhat harsher with its distored guitars and ever pouncing beats than the more experimental original. Eating The Dust is not for everyone but for those that like modern Industrial mixed with the old school Swedish sound, wrapped in an IDM-like aura, this album is a peak of its kind.

Share Button

Comments are closed.