Subscribe via: RSS

Tracey Thorn – “Record”

Posted on 25 April 2018

Tracey Thorn – “Record”

Format: (Album) CD, digital, vinyl
Skivbolag: Unmade Road/Merge Records
Releasedatum: 2 mars 2018
Genre: Pop, electropop
Bandmedlemmar: Tracey Thorn
Land: England
Recensent: Jens Atterstrand

(English version below)

En rutinerad comeback

Det är nästan som om självaste Eurythmics-sångerskan Annie Lennox och den forne Yazoo-diton Alison Moyet redan vore bortgångna för att sedan återfödas i skepnaden av den brittiske Everything But the Girl-bekantingen Tracey Thorn.

På det nya albumet Record, som är hennes första riktiga studioalbum på åtta år och som är inspelat tillsammans med den numera Berlinbaserade brittiske producenten Ewan Pearson, så finner vi nu åter hennes musik i de mer elektroniska popdomänerna som vi alla tycker om.

Record serverar nio välskrivna poplåtar i Traceys säregna singer-songwriterstil i en luftig ljudbild där de elektroniska detaljerna fint samsas sida vid sida med akustiska och organiska inslag och tillsammans skapar ett genomgående rofyllt och melodiöst tillbakalutat och väldigt lättlyssnat lugn. Den gitarrdrivna “Babies” handlar om barn i största allmänhet och lika barnsligt glad blir jag av den upplyftande och positiva electropoppärlan “Dancefloor” som i knappa tre minuter glittrar och pulserar fram för att sedan möta på en hel bataljon av svart melankoli i känslosamma och sorgsna berättelser som “Smoke” och “Sister”.

I den inledande låten “Queen” så grubblar Tracey Thorn delvis över hur hon kan se till att bli drottningen i sitt eget liv och med Record så är hon definitivt uppe och nosar på en nominering för priset som årets electropopdrottning även som 55-åring.

Record representerar en rutinerad comeback och är ett fullvärdig femte album från en artist solodebuterade redan 1982 och albumet är ett överraskande trevligt och trivsamt tillskott till det här årets breda ström av elektroniska popalbum.

Beställ Record på CD eller vinyl här!

Tracklist

01.Queen (04:17)
02.Air (03:03)
03.Guitar (02:33)
04.Smoke (04:11)
05.Sister (08:32)
06.Go (04:01)
07.Babies (02:34)
08.Face (03:41)
09.Dancefloor (02:57)

(English version below)

An experienced and skilled comeback

It is almost as if Eurythmics singer Annie Lennox and the voice of Yazoo Alison Moyet would have passed away to then be reborn in the shape of British Everything But the Girl-vocalist Tracey Thorn.

On the new album, which is her first ordinary studio album in eight years, and that have been recorded with the now Berlin based British producer Ewan Pearson, we now find her music in that special kind of electronic pop domains that we all like.

Record serves nine well-written pop songs in Tracey’s own sophisticated singer-songwriter style in an airy and layed back production where the electronic details combine tightly together side by side with acoustic and organic touches to create a consistent, calm, melodious and easily very enjoyable and relaxed mood. The guitar-driven “Babies” is about children in general and as childishly excited the uplifting electro pop pearl “Dancefloor” makes me when it just under three minutes ads nice sparks as it pulsates on to then meet a whole battalion of black melancholy in the emotional and sad stories tales like “Smoke” and “Sister”.

In the introductory song “Queen”, Tracey Thorn is somewhat puzzled about ideas regarding how she can become the queen of her own life and Record surely makes a statement that surely puts her up for a nomination for the award of electro pop queen of the year even at 55.

Record represents a skilled comeback that puts alot of routine on display and it’is a full-fledged fifth album from an artist that made her first solo appearance already back in 1982. The the album is a surprisingly nice and pleasant addition to this year’s wide stream of electronic pop albums.

Share Button

Comments are closed.