Subscribe via: RSS

The Livelong June – “The Art of Living”

Posted on 26 March 2018

The Livelong June – “The Art of Living”

Format: (Album) CD, digital
Skivbolag: ScentAir Records
Releasedatum: 9 mars 2018
Genre: Electropop, new wave
Bandmedlemmar: Benny Gustavsson, Marcus Rejnevik
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

Opolerat och tilltufsat

Nya svenskduon The Livelong June, som själva introducerade sig med den första singeln “That’s Why I Love Weekends” redan 2014, har nu släppt debutalbumet The Art of Living via ryska ScentAir Records.

Opolerad och tilltufsad electropop som osar av new wave, punk- och DIY-attityd är vad som levereras på det här albumet, i en ljudbild som utgår ifrån en minimalistisk och avskalad grund. Underproducerat är en passande beskrivning och då inte alls i negativ bemärkelse, även om det stundtals blir lite väl tjatigt och torftigt. Sångaren Benny Gustavsson påminner ibland om hur en ung upplaga av Ashbury Heights sångare Anders Hagström lät när han blottade tänderna på den svenska synthpopaktens första demos.

The Livelong Junes tokroliga låtteman ackompanjeras av simpla trummaskinskomp, processade gitarriff och ett myller av chiptunesynthar och andra ljud och effekter. Låtmaterialet är lite ojämnt och tyvärr är det först på andra halvan av albumet som bandet lyckas med att helt hålla mina fingrar ifrån skip-knappen. Men trots detta så saknar The Art of Living definitivt inte höjdpunkter. Mina tre favoritlåtar “(You Put Me in) Robot Mode”“That’s Why I Love Weekends” och “Friends” bildar tillsammans en medryckande och välkomponerad trio av attitydstarka spår som får mig att tänka på band som Severed Heads och den smågalna åttiotalsakten Devo i deras mest elektroniska (läs: bästa) stunder.

The Livelong Junes och jag är fullkomligt överens om att de konstiga och udda vännerna är de bästa och även The Art of Living och jag förmodligen inte kommer bli bästa polare och hänga dagligen, så är det definitivt en övervägande positiv och trevlig ny bekantskap i gänget.

Tracklist

01. Reflection
02. Nothingness
03. Minus Ten Degrees
04. Friends
05. Hello World
06. The Life We Could Have Lived
07. (You Put Me In) Robot Mode
08. That’s Why I Love Weekends
09. On My Own
10. About Us
11. Homesick

(English version below)

Unpolised and unstructured

Swedish newcomers The Livelong June, who introduced themselves on the first single “That’s Why I Love Weekends” back in 2014, have now released their debut album The Art of Living on the Russian label ScentAir Records.

Unpolished and quite unstructured electropop with hints of new wave and postpunk and a strong DIY-attitude is what’s delivered on this album, with a sound that builds from quite a minimalistic and scaled-down foundation. Underproduced would be an appropriate description and not at all in a negative sense, although sometimes it do become a bit dull and flat. Singer Benny Gustavsson sometimes reminds me of how a young Anders Hagström from Ashbury Heights sounded when he exposed the teeth on the Swedish synthpopact’s first demos.

The Livelong June‘s fun and corky songthemes are accompanied by simple drum machines, processed guitar riffs and inserts of chip tunes synthesizers and other sounds and effects. The song material is a bit uneven and unfortunately it’s only on the second half of the album that the band manages to keep my fingers completely out of the skip button. But despite this, The Art of Living definitely doesn’t lack highlights. My three favorite songs “(You Put Me In) Robot Mode”, “That’s Why I Love Weekends” and “Friends” form a compelling and well-composed trio of attentive tracks that make me think of bands like Severed Heads and the corky eighties act Devo in their most electronic (read: best) moments.

The Livelong June and I can fully agree to the fact that the strange and odd friends are the best and even though The Art of Living and me will probably not become best pals and hang out daily, the album is definitely a predominantly positive and nice new acquaintance to the gang.

Share Button

Comments are closed.