Subscribe via: RSS

Categorized | Recension

Massiv in Mensch – “Am Port Der Guten Hoffnung”

Posted on 03 December 2017

Massiv in Mensch – “Am Port Der Guten Hoffnung”

Format: (Album) 2CD, digital
Skivbolag: Katyusha Records
Releasedatum: 9 september 2017
Genre: EBM, electro
Bandmedlemmar: Daniel Logemann, Muck Kemmereit, Marwin Voß, Jonathan Millat, Thomas Rauchenecker, Tomas Appelhoff
Land: Tyskland
Recensent: Lars-Åke Andersson

 

(English version below)

Förändringens vindar

Det har gått snart två månader sedan Massiv in Mensch sjösatte sitt senaste alster “Am Port Der Guten Hoffnung”. Med ett skivomslag som vittnar om ett stormigt hav och ett intro som beskriver Nordsjöns destruktiva krafter slår man an en slags maritim inramning som återkommer i ett flertal av låtarna på denna digra dubbel-cd. Den ena CD:n får väl betraktas som den egentliga skivan och den andra CD:n får väl betraktas som en bonus med remixer, remakes av gamla låtar och ett par tidigare outgivna spår vilket ger hela 29 spår totalt. Och då snackar vi inte greatest hits precis.

Vad bjuds man på då? I mångt och mycket handlar det om en mix av musikstilar och en stadig ström av röster körda genom allsköns filter. Precis som vanligt när det gäller Massiv in Mensch. Men det saknas en viktig ingrediens gentemot tidigare skivor. Tyngd!

”Van Weyden”, ”Repowering” och ”Le-Rav II” bjuder på taktfasta partier i traditionell EBM-stil för att sedan brytas upp i glättigare partier ackompanjerad av Sara Peels underbara röst som för tankarna till 80-talets eurodisco och Sabrina. ”Sunt Terminat” och ”Kontrolliertes Abbrennen” levererar lättsmält EBM med inslag av electro och visst blir det lite mörkare med inte särskilt hårt. Klassisk EBM serveras det i ”Niemandsland” och den skruvade ”Rotto Rave” som handlar om förlisningen av Costa Concordia.

Mer tillrättalagda trallvänliga slagdängor får man i ”Türkie Ist Das Neue Schwarz”, ”Hamburg” som snarast verkar hämtad från en reklamfilm där bandet hyllar staden med samma namn, ”Port Der Guten Hoffnung” och ”Monkey Island”, bandets hyllning till det klassiska dataspelet med samma namn.

Men på det hela taget blir det rätt slätstruket och tamt och det känns som Massiv In Mensch tagit ett steg närmare mainstream på det här albumet. Förklaringen till bandets förändrade sound kanske ligger i texten till ”Türkie Ist Das Neue Schwarz” om man ska tolka den bokstavligt.

På bonus-cdn finns ett par guldkorn man inte ska nonchalera. För det första – två nya versioner av ”November”, dels med hjälp av Ginger Snap5 och dels med hjälp av Tritoxin, som båda gör att låten växer. Och för det andra – det bästa spåret på hela albumet – ”Still Hopeful” (feat. Tom Tritoxin & Spiritual Reality). Ska man beskriva det med ett enda ord får det bli – ståpäls! Vi snackar högklassig synthpop med tydliga 80-talsinfluenser i samma anda som Erasure eller Yazoo! I sanningens namn ska man väl ändå tillstå att det är och förblir en cover av en låt från skivan ”Phases” med just Spiritual Reality.

Lars-Åke Anderssons favoritspår: ”Van Weyden”

Tracklist

01. Die Draupner-Welle (feat. Reiner Schöne) (01:57)
02. Türkie Ist Das Neue Schwarz (03:37)
03. Hamburg (03:38)
04. Van Weyeden (05:00)
05. Mêlée Island (feat. Honey) (01:12)
06. Monkey Islands (03:35)
07. Sturm (Akustisch) (05:13)
08. Repowering (04:50)
09. Kontrolliertes Abbrennen (04:02)
10. Port Der Guten Hoffnung (04:48)
11. Rotto Rave (03:50)
12. Sturm (Alternativ-Version) (03:50)
13. Le-Rav II (04:30)
14. Sunt Terminat (03:38)
15. Der Schwarze Mann (03:12)
16. Niemandsland (04:05)

CD 2

01. Monkey Islands (Root Beer Money Shot by TraKKtor)
02. Hamburg (Eurotanz-Mix von Kontrast)
03. Aggresive Leader (Edit)
04. November (Ginger Snap5-Remix)
05. Still hopeful (feat. Tom Tritoxin & Spiritual Reality )
06. Sturm
07. Vajont vs. Alien Love (feat. Thyx)
08. Hamburg (Les Berrtas-Remix)
09. November (Tritoxin-Remake)
10. Aggressive Leader (Altlast-Maschinen-Boss-Mix)
11. Hamburg (Analog Modular Remix von Uselesssense)
12. Telespiel am Timmendorfer Strand (Bonus Track)
13. 1991 (Bonus Track)

(English version below)

 

Share Button

Comments are closed.