Subscribe via: RSS

Legend – “Midnight Champion”

Posted on 31 October 2017

Legend – “Midnight Champion”

Format: (Album) CD, vinyl, kassett, digital, box
Skivbolag: Artoffact Records
Releasedatum: 13 oktober 2017
Genre: Industrial rock, darkwave
Bandmedlemmar: Halldór A. Björnsson, Krummi Björgvins
Land: Island
Recensent: Niklas Hurtig

 

(English version below)

Ingen legendarisk mästare denna gång

Legend är en isländsk duo bestående av Halldór A. Björnsson och Krummi Björgvins som debuterade med den kritikerrosade “Fearless” för fem år sedan. I Sverige är Legend kanske Islands tredje mest kända elektroniska musikakt efter, ni vet vilka, två världsakter. De är nu tillbaka med det purfärska albumet “Midnight Champion” på kanadensiska Artoffact Records.

“Fearless” var ett tätt elektroniskt verk i gränslandet mellan synthpop och alternativ rock som med innovativa inslag, magiska sånginsatser och fantastiska toner slog ned som en bomb. Denna gång bjuds vi dock på något helt annorlunda.

Legend på “Midnight Champion” har mer gemensamt med Europe än exempelvis Depeche Mode, eller kanske Kent. Ljudbilden innehåller bland annat pudelrock-ballader som varvas med rena elektroniska element och industrimetall-mangel. Sången påminner ibland om Michael Cretu i Enigma och ibland som ditt generiska Nu Metal-band.

Ironiskt nog är det först på sista spåret som jag spetsar öronen ordentligt. Det är också det spåret som påminner mest om föregångaren. De lyckas t.o.m. klämma in en textrad som vi alla känner igen sedan tidigare: “Faith and devotion”.

Där debutalbumet var sammanhängande med en tydlig ljudbild verkar ”Midnight Champion” vilja blanda alla möjliga stilar i ett. Resultatet är snudd på omöjligt att förstå sig på. Är det genialiskt? Är det mediokert? Är det poppigt? Är det rockigt? Är det underground?

Albumet ger upphov till så många frågor men svaren uppenbarar sig aldrig utan svävar runt i ljudbilden tills man slutar leta. Ungefär där står undertecknad och ska försöka bedöma detta märkliga verk i en siffra.

Tracklist

01. Cryptid (7:09)
02. Frostbite (5:30)
03. Time To Suffer (5:28)
04. Adrift (6:19)
05. Captive (5:22)
06. Midnight Champion (7:36)
07. Scars (4:49)
08. Liquid Rust (6:21)
09. Gravestone (4:54)
10. Children Of The Elements (6:18)

(English version below)

No legendary champion this time

Legend is an icelandic duo that consists of Halldór A. Björnsson and Krummi Björgvins who released their cricically acclaimed debut album “Fearless” five years ago. In Sweden they’re probably the third most known electronic act from Iceland, after you probably know which, two world known acts. They now return with their second album “Midnight Champion” released on the Canadian label Artoffact Records.

The previous album “Fearless” was a dense electronic product somewhere between syntpop and alternative rock infused with innovative elements, magic vocals and fantastic tones which really made a mark upon its release. This time however we are being presented with something entirely different.

On this album Legend has more in common with Europe than for example Depeche Mode, or perhaps the Swedish band Kent. The sound of the album consist of rock ballads, pure electronic elements and industrial-metal riffs. The vocals are sometimes reminiscing of Michael Cretu of Enigma and sometimes of your generic nu metal-band.

Ironically it is the last track that really catches my attention. It is also the one that remind most of the previous album. They even manage to squeeze in the famous line “Faith and devotion” in it.

Apart from the debut album which had a coherent and focused sound “Midnight Champion” seems to want to mix in all possible styles in one go. The result is somewhat impossible to comprehend. Is it genious? Is it mediocre? Is it poppy? Is it rock? Is it underground?

The album spawns so many questions but the answers are never revealed but instead float around in the sound until you stop searching. Somewhere in there this writer stands trying to assess this peculiar work of art and summarize it all into a rating.

If you’re in USA/Canada or South America you can order the album right here!

Share Button

Comments are closed.