Subscribe via: RSS

AD:Key – “Reanimator”

Posted on 31 October 2017

AD:Key – “Reanimator”

Format: (Album) CD, 2CD**, digital
Skivbolag: Alfa Matrix
Releasedatum: 3 november 2017
Genre: EBM, electro
Bandmedlemmar: Andrea Nowotny, Rene Nowotny
Land: Tyskland
Recensent: Lars-Åke Andersson

 

(English version below)

Wirbelwind

Det här känns som en ”smash and grab”–kupp när det gäller lyssnarupplevelsen. Det kommer som en blixt från en klarblå himmel och på ett ögonblick invaderas dina öron. Intelligent utfört och med kirurgisk precision levereras EBM anno 2017 som är tänkt att skapa bestående intryck för lång tid framöver. Och sekunder senare är det slut, efterlämnande en känsla av att sakna något men inte riktigt veta vad det är. Med ett skivomslag som påminner om en poster för en crossoverfilm mellan de två hjältarna Xena, krigarprinsessan – och Wolverine, så är det dags för Andrea och Rene Nowotny att åter äntra scenen som den dynamiska duon AD:Key när de nu släpper sin femte skiva ”Reanimator”. Spänn fast säkerhetsbältet för det lär gå undan!

AD:Key handlar mycket om energi, den säregna sången, enkla refränger och modern EBM. Att de utstrålar ren energi märks redan på första spåret ”Mein Weg” som slår an tempot för hela skivan och samtliga 13 spår levereras i samma halsbrytande fart.

Även om man får renodlad oldschool body i ”Eskalation” och tysk bodypop i ”Science Fiction-Welt” så är det slående med AD:Keys musik är de blandar och mixar många element från samtliga genrer inom bodymusiken för att leverera en modernare och mer rumsren variant av EBM med mindre svett och muskler och mer hjärta och hjärna.

Sin vana trogen kör Andrea hårt vid micken och som ett eko fyller Rene på vilket utgör ett rätt unikt sound för gruppen vilket tydligt skiner igenom på exempelvis ”Hater”. Samtidigt spänner de även sina lingvistiska muskler när det förutom tyska även sjunger på engelska i ”Never Enough” och franska ”Lire Entre Les Lignes” – med tysk accent så klart! Språkliga krumsprång till trots är refrängerna enkla och man snappar upp dem på nolltid – ett av AD:Keys signum! Och det märks inte minst på de tre bästa spåren på skivan ”Ich Reanimiere Dich”, ”Shameless” och ”Reanimator” som lär fylla dansgolven på nolltid! Rejält taktfast dunka-dunk som man sjunga med till och stompa takten.

Svårt att sätta fingret på vad men det känns som det saknas någon ingrediens för att det ska bli för att skivan ska nå toppen. Har alltid tyckt att deras sound saknar den där riktiga tyngden. Och om man ska vara helt ärlig så är det lite så hade det inte skada med lite större variation mellan låtarna – det blir lite mono mono monotonie.

OBS! Albumet släpps även i en begränsad dubbeldiscutgåva med 12 bonusremixer signerade bland andra Stockholm Wrecking CrewOrange Sector och Robotiko Rejecto som kan förbokas här redan nu!

Lars-Åkes favoritspår: ”Ich Reanimiere Dich”

Tracklist

01. Mein Weg (03:42)
02. Kurz Und Schmerzlos (03:32)
03. Ich Reanimiere Dich (03:42)
04. Shameless (03:18)
05. Hater (03:44)
06. Never Enough (03:50)
07. Von Neumann-Maschine (03:18)
08. Du Beweg Dich Nicht (03:48)
09. Lire Entre Les Lignes (03:50)
10. Wie Du (03:34)
11. Eskalation (03:28)
12. Science Fiction-Welt (featuring Robert Meyer) (03:39)
13. Reanimator (03:39)

Bonus disc**

01. Never enough (remix by Stockholm Wrecking Crew)
02. Ich reanimiere dich (AD:keY clubmix)
03. Ich reanimiere dich (remix by Orange Sector)
04. Du bewegst dich nicht (remix by Zweite Jugend)
05. Eskalation (remix by Agrezzior)
06. Science Fiction-Welt (AD:keY otherland-version)
07. Du bewegst dich nicht (noisemix by Pseudokrupp Project)
08. Shameless (Amnistia modification)
09. Ich reanimiere dich (remix by The Psychic Force)
10. Wie du (remix by Decoded Feedback)
11. Lire entre les Lignes (remix by Trilogy)
12. Mein Weg (remix by RaHen of Robotiko Rejekto)

(English version below)

Wirbelwind

This is a smash and grab assault when it comes to the listening experience. It will hit you from nowhere and in seconds your ears are invaded. Intelligent and surgically performed state of the art EBM that will inflict on your brain. And seconds later it’s gone leaving you with a sense of missing something not really knowing what. With an album cover that is reminds of a poster for a crossover-movie between the two heroes Xena the warrior princess and Wolverine, it’s time for Andrea and Rene Nowotny to reenter the stage as the dynamic duo AD:Key when they release their 5th album “Reanimator”. Fasten your seatbelt because it’s gonna be a rough ride!

AD:Key is very much about energy, the peculiar song, simple refrains and contemporary EBM. That they radiate pure energy is noticeable already on first track “Mein Weg” setting the tempo for the entire record and all 13 tracks are delivered in the same breakneck speed.

Even though you’re getting some pure oldschool body in “Escalation” and German bodypop in “Science Fiction-Welt”, the thing that hits you straight away with AD:Key’s music are the fact that they mix and blend together many elements from all genres within it, to deliver a more modern and more polite version of EBM with less sweat and muscles and more heart and brain.

As usual Andrea takes care of much of the leading vocals while Rene is acting as the back up almost like an echo which makes for quite a unique sound for the band which clearly shines through on “Hater” for example. At the same time they show their linguistic muscles when they’re not only singing in German but also in English on “Never Enough” and in French on “Lire Entre Les Lignes” – all with German accent of course! Despite linguistic antics the choruses are simple to pick up in no time – one of the signums of AD:Key! And it shows, not to say the least on the best three tracks on the album, “Ich Reanimiere Dich”, “Shameless” and “Reanimator” that would fill every dance floor in no time! Solid fast body music to sing along to while stomping the pace.

Hard to put a finger on what, but it feels like there is some ingredient missing to make this record reach the top. I’ve always thought that their sound is a bit light. And if you’re going to be completely honest, it would not damage if they went with a slightly wider variation between the songs, it becomes a bit mono mono monotonie.

PS. The album is also released in a limited double-CD edition including 12 bonus remixes by Stockholm Wrecking CrewOrange SectorRobotiko Rejecto and others that can be pre-ordered here (from Poponaut.de) or if you’re in USA/Canada/South America here (from Stormingthebase).

Lars-Åke’s favourite track: ”Ich Reanimiere Dich”

Share Button

Comments are closed.