Subscribe via: RSS

Liverapport: Claus Fovea, Roya, Yabibo Hazurfa 20170921, Stockholm

Posted on 23 September 2017

Liverapport: Claus Fovea, Roya, Yabibo Hazurfa 20170921, Stockholm

Niklas Hurtig (text & foto) var på plats på Cantina Real i Stockholm den 21 september där sammanslutningen Saboteur Management Booking presenterade Claus Fovea, Roya och Yabibo Hazurfa på scenen.

 

 

 

 

Vid Hornstulls strand på Södermalm i Stockholm ligger en mexikanskt restaurang vid namn Cantina Real. Den kanske inte ser mycket ut för världen men i källaren en trappa ner gömmer sig en liten gemytlig scen med tillhörande bar och loge. En plats att spela på för de band som inte än fyller de största arenorna. Det betyder dock inte att kvaliteten på musiken på något vis är lägre. Under tre kvällar framförde tre akter per kväll det bästa inom underground elektronisk musik. I torsdags den 21:a september bevittnades tre av evenemangets nio band, nämligen Claus Fovea, Roya och Yabibo Hazurfa.

Evenemanget beskrivs som Saboteur Management Booking” är ett kollektiv av musiker och bildkonstnärer. Under tre dagar tas Cantina Real i besittning för besinningslös elektronisk underhållning.

Och underhållning blev det av stor vikt. Tre uppsättningar synthar, trummaskiner och datorer på scen för tre soloakter.

Först ut var Claus Fovea som med sin vridna EBM värmde upp källaren till hyfsat hög temperatur. Näst på tur var Roya som med sin minimalistiska synth eller elektropop vred ner tempot en del och svepte in publiken i monotona basgångar och lugna synthmattor. Royas tre nya spår skvallrar om en mer melodisk och stämningsfull produktion än den kalla EP:n “Trax”. Den drömska sången är sig dock lik och spelningen gav mersmak inför det nya, än ej datumspikade albumet. Spåret “Home” släpps även som en musikvideo inom kort!

Sist ut för kvällen var Jimmy Svensson med hans noiseindustri-projekt Yabibo Hazurfa. Jimmys spelning utförs nästan i helt mörker, vilket passar kvällens upplevelse perfekt. Yabibo Hazurfa gör källaren till restaurang Cantina Real till den mest ogästvänliga platsen i Sverige för en stund. Normalt brukar man ha kravallstaket för att hindra åskådarna från att störa artisterna. I detta fallet skulle det behövas för att säkra publikens hälsa. Jimmys utfall och provokationer skapar en härligt osäker och nervös stämning. Och när han ser oss alla i ögonen och skriker ut “You stand there and I stand here…….. with nothing”, släpper mikrofonen i golvet och lämnar scenen direkt, då vet man att man sett en minnesvärd spelning.

Share Button

Comments are closed.