Subscribe via: RSS

Flyinglow – “Flyinglow”

Posted on 18 July 2017

Flyinglow – “Flyinglow”

Format: (Album) Digital
Skivbolag: Substream
Releasedatum: 9 juni 2017
Genre: Electro, electropop
Bandmedlemmar: Joel Gabrielsson
Land: Sverige
Recensent: Krister Mörtsell

 

HemsidaFacebookLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesBandcampSoundcloudYoutube

(English version below)

Snyggt sammanvävda influenser från olika håll

Flyinglow är ett nytt projekt och det här är debutskivan, men Joel Gabrielsson som har skrivit, producerat och spelat in musiken är känd sedan tidigare, bland annat från drone/pop bandet Toys in the Well.

Musiken har tydliga influenser från downtempo, ambient och lite mörkare electronica som t.ex. The Knife och Fever Ray. Flera av låtarna har en polyrytmisk uppbyggnad som gör att det finns ett popdriv på samma gång som det är mer avslappnat och tillbakalutat. Lyssna på singeln ”Clockwork” eller ”Comet” så tror jag du förstår vad jag menar. Men det handlar inte om någon karbonkopia utan mer om influenser. Går man vidare till ”Evolved” så möts vi av en mer shoegaze-influerad ljudbild med ett långt crescendo på slutet. I flera låtar finns också sköna ljud inbakade i bakgrunden.

Sammanfattningsvis så är det en skiva med influenser från olika håll, men det känns inte spretigt, utan vävs ihop på ett snyggt sätt.

Tracklist

01. Clockwork (05:13)
02. Amber (03:42)
03. Comet (04:42)
04. Statement Piece (04:00)
05. Colors (05:08)
06. Evolved (05:41)
07. Maybe (03:48)

(English version below)

Different influences nicely vowen together

Flyinglow is a new project and this is the debut album, but Joel Gabrielsson, who has written, produced and recorded the music are known from before from, among others, the drone/pop act Toys in the well.

The music picks up many influences from downtempo, ambient and darker electronica acts like The Knife and Fever Ray. Some of the songs has a poly rhytmic base, so the music can have both the drive of a popsong but at the same time a more laid back approach. Listen to the single ”Clockwork” or ”Comet” and I think you’ll get the idea. But it’s not a carbon copy, more like influences. If we go on to the track ”Evolved” we meet a more shoegaze influenced sound with a long growing crescendo. In many of the songs there’s a lot of nice sounds in the background.

To sum this up, it’s an album with influences picked up from many different directions, but without being sprawling and it all fits together in a nice way.

Share Button

Comments are closed.