Subscribe via: RSS

Die Form – “Baroque Equinox”

Posted on 19 July 2017

Die Form – “Baroque Equinox”

Format: (Album) CD, Box, digital
Skivbolag: Trisol Music Group
Releasedatum: 23 juni 2017
Genre: Electro, darkwave
Bandmedlemmar: Philippe Fichot, Éliane P.
Land: Frankrike
Recensent: Niklas Hurtig

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudReverbnation

(English version below)

Den evigt obskyra formen

Philippe Fichot och Éliane P. är tillbaka med det obskyra projektet Die Form som i en hel livstid har levererat sånger från den mörka sidan av det mänskliga psyket.

“Baroque Equinox” är inte en lika imponerande och omfattande produktion som föregångaren “Rayon X” (2014) utan låter snarare som en samling experimentella spår. Ljuspunkterna finns som vanligt där då Die Form inte har släppt något undermåligt under den 40 år långa karriären, men den något okonventionella formen kan nog få en del skeptiska blickar. Ett av undantagen är “Hypnophonia” som är en dansant och vacker skapelse med den sedvanliga operasången på fransk-engelska signerat Éliane, ackompanjerat av de toner och ljud som gör Die Form unika.

Die Form har även en förmåga att låta kaxigt moderna och nyskapande för sin ålder. Ibland undrar man: “Kan man göra sådär?”. Som vanligt så växer albumet ju mer man lyssnar. Ibland låter det fantastiskt och som det bästa man hört och ibland mediokert på sin höjd. Och det är så typiskt Die Form. Båda sidorna finns där, precis som människan och den sida av sig man väljer att visa utåt, tillsammans med den sida man gömmer i de mörkaste vråerna. När Philippes distade väsande sång/Spoken-word på franska ljuder tänker man att det fortfarande är de coolaste man hört sedan ohGr sjöng ikapp med Timothy Learys psykedeliska roadtrip på det obskyra spåret “Left Handshake” från 1992.

Det om något är ett bra betyg för ett av de intressantaste banden sedan Kraftwerk omdefinierade en hel musikvärld i början av 70-talet.

Tracklist

01. Psychic Poison (Night Fever) (03:57)
02. L’Origine Du Monde (04:44)
03. Hypnophonia (03:47)
04. Erotic Self-Sacrifice (05:04)
05. Night Session / Voyeur Tape (03:58)
06. Bis Repetita (04:20)
07. Flesh Memory (04:10)
08. L’Oeil Du Silence (04:43)
09. Bio Machina (03:57)
10. EquiNoxia (05:29)
11. Jigoku (BlindAge) (04:23)
12. Cérémonie Secrète (04:22)

(English version below)

The eternal obscure form

The obscure project Die Form with Phillipe Fichot and Éliane P. has for an entire lifetime delivered tunes from the darkest corner of the human psyche.

“Baroque Equinox” is not as an impressing release as the predecessor “Rayon X” (2014) it’s rather a collection of experimental tracks. The highs are there as usual since Die Form hasn’t released anything poor in over 40 years, but the somewhat unconventional form may attract a few sceptical looks. One of the exceptions is “Hypnophonia” which is a beautiful, dancy creation with Élianes typical french-english opera vocals, all mixed together with the sounds that make Die Form unique.

Die Form has an ability to sound modern and innovative despite its age and sometimes you wonder: “Can you do that?”. As usual the album grows with each listen. Sometimes is sounds amazing and among the best you have heard and sometimes mediocre at most. And that is just so like Die Form, with both sides present. Just like man and the side of you that you show in public, together with the side of you that you hide away in the darkest corners. When Philippes distorted french vocals/Spoken-word sound you think that this is still the coolest you’ve heard since ohGr sang along with Timothy Learys psychedelic roadtrip on the obscure track “Left Handshake” from 1992.

That if something is a good grade for one of the most interesting bands to appear since Kraftwerk redefined an entire musical world in the early 70’s.

Share Button

Comments are closed.