Subscribe via: RSS

Fizzarum – “Frisson”

Posted on 14 June 2017

Fizzarum – “Frisson”

Format: (Album) CD, LP, digtal
Skivbolag: Ant-Zen
Releasedatum: 12 juni 2017
Genre: IDM, Electronica
Bandmedlemmar: Dmitri Dubov, Albert Rasyulis
Land: Ryssland
Recensent: Krister Mörtsell

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudYoutube

(English version below)

Abstrakta rytmer möter snygga ljud och melodier

Fizzarum är en ny bekantskap för mig, men verkligen inte några nybörjare. Debuten släpptes redan 1999 och efter det har bandet släppt ett flertal 12”-vinyl och även något ytterligare album. Duon kommer från St. Petersburg, men deras musik har framförallt spridits på klubbscener runtom i Europa. Musikaliskt handlar det om poporienterad electronica, men det finns inslag av mer experimentella och abstrakta sidor som får mig att tänka både på Autechre och Amon Tobin.

Den här typen av musik är så full av ljud och händelser att man bör helst lyssna i hörlurar, annars missar man ganska mycket av detaljerna. Lyssna t.ex. på ”Multividum” med en tät väv av glitchljud, elektroniskt knaster men även en poppig melodi som för tankarna till Boards of Canadas folkiga electro. Det jag gillar mest är de lite mer tillbakalutade spåren där det får ta lite tid innan låten är helt uppbyggd, som t.ex. ”Verez”, ”Garyan” och ”Olovo”, där den sistnämnda är en väldigt bra mix av abstrakta rytmer, melodier och sköna ljud. På det stora hela en trevlig skiva som får ligga kvar i spelaren ett tag till.

Tracklist

01. Pavasaris (02:24)
02. I Am Still A Kid (05:12)
03. Multividum (05:06)
04. Achilies (04:46)
05. Verez (06:12)
06. Breeze (04:20)
07. Garyan (09:26)
08. Olovo (04:53)
09. Avellar (05:02)
10. Peace Around (04:30)

Abstract rhythms meets nice sounds and melodies

Fizzarum is new to me, but they are no rookies. Their debut was released in 1999 and since that they have released some 12” vinyl and one or another album. The duo are from St. Petersburg, but their music have been spread over the club-scenes of Europe. Musically this is pop oriented electronica, but with some more abstract and experimental sides. Sometimes it makes me think of Autechre and Amon Tobin.

This kind of music is so full of sounds so I really recommend listening to this in headphones, if not you will miss lots of details. For example you can listen to “Multividum” a dense fabric of glitch sounds, electronic scratches but also a pop melody that make me think of Boards of Canada and their folk-styled electro. What I like most is the more laid-back tracks like “Verez”, “Garyan” and “Olovo”, where the last mentioned is a great mix of abstract rhythms, melodies and nice sounds. All over a good record that surely will stay in my player for a while.

Share Button

Comments are closed.