Subscribe via: RSS

iEuropean – “Into the Unknown”

Posted on 11 May 2017

iEuropean – “Into the Unknown”

Format: (Album) CD, digital
Skivbolag: The People’s Electric
Releasedatum: 21 april 2017
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Seán Barron, Ruth Lalor
Land: Irland
Recensent: Stefan Last

FacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayDiscogsBandcampSoundcloud

(English version below)

Ett album med tidlösa kvaliteter

Dublin-baserade Seán Barron (tidigare medlem i Empire State Human) startade iEuropean som ett soloprojekt för några år sedan med syftet att bjuda in olika musiker och sångare att medverka på varje låt. Hans första singel var ett samarbete med före detta Kraftwerk-medlemmen Wolfgang Flür. Han har också gjort diverse remixer år artister som Metroland och Circuit3. På nya albumet ”Into The Unknown” får vi dock stifta bekantskap med Ruth Lalor som klivit ombord som fullvärdig medlem i projektet och vars röst ger låtarna en alldeles unik touch. iEuropean är också den första externa signingen till nya skivetiketten The People’s Electric grundad av Jon Russell, känd under artistnamnet Jonteknik.

Albumet kickar igång med ”Sweet Paranoia”, en väl avvägd mix av tunga beats, pulserande basgångar och pådrivande stråkar och med Ruths röst som ett perfekt komplement till Séans ljudmattor. Här sätts tonen för albumet som helhet. Trots att det är ett ganska varierat album så har det ett utpräglat sound och en genomgående känsla som håller det samman. Det stoppar dock inte varje låt från att visa upp sin egen personlighet. Nämnda ”Sweet Paranoia” har element som påminner om Depeche Mode när de peakade medan ”Sweet Dreams” ger en vibbar av det tidiga 90-talets Erasure. Introt på ”Don’t Lose Control” gav genast en flashback till italo disco-klassikern ”Lady Fantasy” av Max Him. På ”We Are Brothers” får vi höra Séans röst i duett med Ruth, och Clive Pearce från legendariska Hard Corps bidrar också under bryggan. Sista spåret innehåller också en dold låt, en acapellaversion av ”Sweet Paranoia”. Kort sagt, det blir aldrig tråkigt.

Då och då kommer jag på mig själv med att tänka att mycket av det jag hör på den här skivan önskar jag att jag fått höra på Depeche Modes ”Spirit”. Den var visserligen ett steg i rätt riktning, men alltför ofta saknades melodierna och förmågan att hålla lyssnaren intresserad, något som ”Into The Unknown” levererar i överflöd. Lägg till det Ruth Lalors tidlösa bluesröst som utstrålar självförtroende och trovärdighet och du har ett album som kommer att kännas relevant en lång tid framöver.

Tracklist

01. Sweet Paranoia (04:57)
02. Falling (04:37)
03. Fire Out (04:11)
04. Don’t Lose Control (04:35)
05. I Will Follow (05:06)
06. Requiem (03:59)
07. Sweet Dreams (04:35)
08. Bring On The Rain (03:13)
09. We Are Brothers (04:06)
10. World Of Fantasy (07:02)

(English version below)

An album with timeless qualities

Formerly a member of Empire State Human, Dublin-based Seán Barron started iEuropean as a solo project a few years back with the intention of inviting musicians and singers for each track. His first single, ”Activity Of Sound”, was a collaboration with ex-Kraftwerk member Wolfgang Flür. He’s also done a couple of remixes for artists like Metroland and Circuit3. However, with the new album ”Into The Unknown” we’re introduced to Ruth Lalor who is now on board as a full member and who’s vocals add a unique flavour to the songs. iEuropean is also the first external signing to the new label The People’s Electric, founded by Jon Russell of Jonteknik.

The album kicks off with ”Sweet Paranoia”, a fine blend of heavy beats, pulsating bass lines and stuttering strings with Ruth‘s voice perfectly complementing Seán‘s sonic manouvres. This really sets the tone for the album as a whole. Despite the fact that it’s quite a varied album, it does have a distinct sound and a feel that holds it together as a solid unit. That doesn’t stop each song from displaying its own personality though. Said ”Sweet Paranoia” has elements that reminds of prime-era Depeche Mode while ”Sweet Dreams” has a bit of an early 90s-era Erasure thing going. The intro of ”Don’t Lose Control” immediately brought to mind the Italo disco classic ”Lady Fantasy” by Max Him. On ”We Are Brothers” we get to hear Séan‘s voice in duet with Ruth, with Clive Pearce of the legendary Hard Corps joining in during the bridge. The last track also includes a hidden song, an acapella version of ”Sweet Paranoia”. In short, things never get dull.

There are times when I catch myself thinking that much of what I hear on this album, I wish I could have heard on Depeche Mode‘s ”Spirit”. Although it was a step in the right direction, it too often fell short when it came to melodic content and generally keeping things interesting, something that ”Into The Unknown” provides in spades. Add to that the bluesey sincerity of Ruth Lalor‘s confident and timeless vocal delivery and you’ve got an album that will remain relevant well into the (unknown) future.

Share Button

Comments are closed.