Subscribe via: RSS

Rotersand – “Capitalism TM”

Posted on 21 March 2017

Rotersand – “Capitalism TM”

Format: (Album) CD, Vinyl+CD, digital
Skivbolag: Trisol
Releasedatum: 4 november 2016
Genre: Electro, futurepop
Bandmedlemmar: Krischan Jan-Eric Wesenberg, Rascal Nikov
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsReverbnation

(English version below)

Tryckblästrad techno från Rotersand

Efter den varje måndagmorgon självklara lokaltrafiksballaden “Exterminate Annihiliate Destroy” (från 2005) har Rotersand blivit allt mer modernt dansanta. Den utvecklingen fortsätter på “Capitalism TM” som är en hedonistisk klubbröjhistoria med gott riv och humör.

När Rotersand är som vänligast är det fin futurepop i technons gränsmarker som i inledande “Not Alone”, avslutande “Überload” och i “Torn Realities (Extended Version)”. “It’s About Us” får mitt pris för årets bästa techno efter ett elegant och livsbejande inledande anslag med Pet Shop Boys-pigga stråkar som senare mynnar ut i en ursnygg kulturell appropriering (läs stöld) av Underworlds klassiker “Born Slippy”. Det är tyskt, precist och professionellt och vansinnigt bra.

Fjärde låten “Capitalsm TM” är en rockbrölig historia om osynliga händer som roffar åt sig, musikaliskt någonstans i trakterna mellan old school-EBM och Depeche Mode live. ”We Take It All” arenarockar sångaren Rascal Nikov och på efterföljande “Monopole” sjunger han: “Adopt Your Body/Adopt Your Soul… Mind Control” i en av årets bästa bodylåtar med ett fantastiskt instrumentalt medley före slutet. “You’re Nothing” är bra trance med en blytung bongotrumma som får mig att minnas den bästa spelningen på Amphi 2014 på ett svettigt Staatenhaus. (Tyvärr fick inte “Not About You (DSX Remix)” från “Torn Realities”-EP:n vara med på skivan för där hittar ni i mitt tycke årets bästa EBM-låt.)

När jag såg Idévärlden på SVT blev jag inte mycket klokare på vad kapitalism är. Varken dess kritiker eller förfäktare lyckades i programmet med några precisare definitioner. Och Rotersands syn på det konceptuella ämnet för detta album verkar likartad. Det är svårt att förstå om kapitalismen är positiv eller negativ. Den är en del av vårt samhällssystem i början av det tredje årtusendet e v t. “It’s About Us”.

Bäst låtar: “It’s About Us”, “Not Alone” och “Monopole”

Tracklist

01. Not Alone (07:09)
02. It’s About Us (04:56)
03. Capitalism TM (We Own You) (04:03)
04. Torn Realities (05:57)
05. Monopole (04:39)
06. Welcome Home (04:41)
07. Hey You (06:03)
08. You’re Nothing (05:01)
09. Disagree (05:40)
10. Überload (04:29)

(English version below)

Sandblasted techno from Germany

After the nice ballad “Exterminate Annihiliate Destroy” (2005), the best song for surviving Monday morning commuting in Stockholm’s subway, Rotersand became more and more dance focused. This development is recognizable on Rotersand’s latest album the hedonistic “Capitalism TM”, a great album made for the club dance floors.

When the German trio of Rotersand play it nice they create fine future pop close to techno, as in the initial song “Not Alone”, the final “Überload” and in between in “Torn Realities (Extended Version)”. “It’s About Us” received my award for Best Techno in 2016. After the elegant intro with the life-affirming Pet Shop Boys strings come a splendid cultural appropriation from Underworld’s “Born Slippy”. It is precise and professional – Vorsprung durch Technik – but afterwards, and I love it.

The fourth song “Capitalism TM” is arena rock somewhere in between Old School EBM and Depeche Mode live. Rascal Nikov sings about the grabbing hands, ”We Take It All”, and in the following “Monopole” he chants: “Adopt Your Body/Adopt Your Soul… Mind Control” in one of the best body songs with an amazing instrumental part before the end. “You’re Nothing” is a great trance tune with a lead heavy bongo drum and I remember Rotersand’s live set in hot and humid Staatenhaus at the Amphi festival 2014. (Unfortunately they do not have “Not About You (DSX Remix)” from the EP “Torn Realities” on the album since it happened to be the best EBM Song of 2016.)

If you read The Guardian and Economist on the same day and try to understand what capitalism really is you will find yourself in a tough intellectual situation. Rotersand’s view on the subject matter seems to quite similar, is capitalism good or bad? I think it is a part of our society in the beginning of the third millennium and I guess it’s about us.

Best songs: “It’s About Us”, “Not Alone” and “Monopole”

Share Button

Comments are closed.