Subscribe via: RSS

Zynic – “Neon Oblivion”

Posted on 21 February 2017

Zynic – “Neon Oblivion”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Zedsdead-Records
Releasedatum: 24 februari 2017
Genre: SynthpopElectropop
Bandmedlemmar: Peter Siemandel
Land: Tyskland
Recensent: Jens Atterstrand

(English version below)

Retropop för framtiden!

Med det kritikerrosade debutalbumet “Fire Walk With Me” (2011) och den starka uppföljaren “Blindsided” (2013) i bagaget, så var mina förväntningar minst sagt skyhöga inför den tyska synthpopsensationen Zynics tredje fullängdare “Neon Oblivion”.

Hjärnan och rösten bakom Zynic, Peter Siemandel, har ännu en gång tagit hjälp av landsmannen, producenten och synthpopmaestron Olaf Wollschläger och tillsammans har de arrangerat Peters nya låtar i en kristallklar och luftig ljudbild, där allt det snygga örongodiset ges precis det utrymme som det förtjänar.

Baktaktade och sammetslena pads får sällskap av tung oktavbas i det mörka och melankoliska titelspåret som inleder resan för den här gången. En resa ständigt kantad av starka ledmelodier och greppvänliga refränger som, trots att de placerats i en tämligen modern ljudbild, ständigt har ena foten i åttiotalet.

Peter gör ytterligare framsteg både som sångare och låtskrivare och texterna avhandlar allt ifrån existentiella frågeställningar i “Powered by Death”, obligatoriska kärlekshistorier som “Distances” och “Would” (där Peter också får sällskap av Beborn Beton-sångaren Stefan Netschio) till Zynics unika, med glimten i ögat, underfundigt skruvade teman som i den dansanta seriemördarskildringen “Slice of Life”“Free to Decide” står för Zynics traditionsenliga känga till mediaetablissemanget den här gången, medan vi i den, i verserna, lätt EBM-doftande “Trümmer” sedan får höra Peter sjunga på sitt tyska modersmål för första gången. Som en extra bonus levererar han även en gitarrbefriad tolkning av Paradise Losts “Say Just Words” från 1997.

“Neon Oblivion” är ett väl genomarbetat och lätt beroendeframkallande album från en av genrens starkaste akter just nu och är redan en solklar kandidat ett av det här årets starkaste albumsläpp.

Tracklist

01. Neon Oblivion (04:22)
02. Fear My Love (03:32)
03. Would (feat. Stefan Netschio) (03:56)
04. Powered by Death (04:09)
05. Say Just Words (04:16)
06. Slice of Life (04:55)
07. Trüemmer (04:54)
08. Distance (04:12)
09. Free to Decide (05:10)
10. Side Effects (07:10)

(English version below)

Retropop for the future!

After the critically acclaimed debut album “Fire Walk With Me” (2011) and the strong follow up “Blindsided” (2013) my expectations was, to say the least, sky high of the German synthpop sensation Zynic’s third album “Neon Oblivion”.

The brains and the voice behind Zynic, Peter Siemandel, has once again been assisted by fellow countryman, the producer and synthpop maestro Olaf Wollschläger and together they have arranged Peter’s new songs in a crystal clear and spacious sound stage, where all the fancy ear candy is given just the space it deserves.

Backbeated and velvety pads are joined by heavy octave-bass in the dark and melancholic title track that starts off the journey this time around. A journey constantly accompanied with strong leading melodies and grippy choruses which, although it’s all placed in a fairly modern bubble of sound, constantly keeps one foot in the 80’s.

Peter makes further progress both as a singer and songwriter and the lyrics discusses everything from existential questions in “Powered by Death”, mandatory love stories like “Distances” and “Would” (with a guest appearance by Beborn Beton-singer Stefan Netschio) to Zynic’s unique, with a gleam in the eye, subtle and twisted themes – like the danceable serial killer story “Slice of Life”“Free to Decide” then takes Zynics’s traditional swipe at the establishment this time around, while in the, in it’s verses, lightly EBM fragrant “Trümmer” we get to hear Peter sing on his German native tongue for the first time. As an added on bonus, he also delivers interpretation of Paradise Lost’s “Say Just Words” from 1997 totally free of guitars.

“Neon Oblivion” is a well worked through and slightly addictive album from one of the genre’s strongest acts right now and it’s already an obvious candidate to one of this year’s strongest album releases.

Share Button

Comments are closed.