Subscribe via: RSS

Liverapport: Triore, Ordo Rosarius Equilibrio, Triarii 20170204, Stockholm

Posted on 07 February 2017

Liverapport: Triore, Ordo Rosarius Equilibrio, Triarii 20170204, Stockholm

Niklas Hurtig (text) och Patrik Lark (foto) besökte ett sällsynt arrangemang på en mytisk plats mitt i Stockholm en kall kväll den 4 februari.

 

 

 

 

 

Det var en smått unik händelse som ägde rum i den alternativa musikscenen i den svenska huvudstaden den här lördagkvällen, när det legendariska neofolk-bandet Ordo Rosarius Equilibrio och den tyska martial industrial-akten Triarii slog sina slagverk ihop för ett sällsynt tillfälle.

Kvällen värmde upp med ett fantastiskt DJ-set som platsen till ära hade ersatt prästens mässande vid gudstjänster och istället bjöd besökarna på den mörkaste folk- och världsmusiken du kan tänka dig. Det var även debut för mig i den s.k. Eric Ericssonhallen, f.d. Skeppsholmskyrkan. Lokalen var väldigt intressant – om än ganska sparsmakad – med dess kristna arv högst närvarande.

Triarii fokuserar mer på slagverk än gitarrer, mer på rytmer och korta budskap än poetiska texter. Det är maffigt och välljudande men det något långsamma tempot och tunga beroendet av backtrack gör att livekänslan inte är speciellt närvarande.

Det majoriteten väntat på var dock Ordo Rosarius Equilibrio som gick på scenen med hela fem medlemmar och ett par “statister” bärandes fanor med siffran “4” på. Live-känslan var total och det nya låtmaterialet från “Vision:Libertine” gör sig utmärkt i detta forum. Faktum är att den största delen spår var från 2010-talet och framåt trots O(R)Es över 20-åriga karriär.

Det är tydligt att kvällens huvudperson var Tomas som drog överlägset mest folk till ORE medan besökarantalet sjönk till den sista spelningen då ORE och Trarii’s gemensamma projekt Triore gick på scen som dock fick en något kortare tidsram att förhålla sig till då hela kvällen blev förskjuten en halvtimme p.g.a. långa köer för att komma in i lokalen.

Kort kan man säga att Triore är Tomas fantastiska texter och rappa akustiska gitarrer blandat med Triariis maffiga slagverk, även om OREs sound närmat sig detta de senaste två fullängdarna. Skillnaden från föregående spelning är mest tydlig då Christian från Triarii bistår med backing vocals istället för Tomas flickvän Rose-Marie (Som är anledningen varför gruppen bytte namn från Ordo Equilibrio till just Ordo Rosarius Equilibrio).

Sammanfattningsvis var kvällen väldigt lyckad med underbar musik, härlig stämning och bra organiserat trots de inledande köerna. Det är ju inte så ofta man får nöjet att uppleva kvällar som denna, men förhoppningen om en upprepning lever starkt.

Share Button

Comments are closed.