Subscribe via: RSS

Jonteknik – “Skylines (European Edition)”

Posted on 15 February 2017

Jonteknik – “Skylines (European Edition)”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Jonteknikmusic
Releasedatum: 3 februari 2017
Genre: Electro
Bandmedlemmar: Jon Russell
Land: England
Recensent: Stefan Last

HemsidaFacebookTwitterLast.fmwimpSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudReverbnationYoutube

(English version below)

Tour De Europe

Jon Russell har släppt musik i en mängd olika elektroniska stilar sedan slutet av 80-talet. Jag, och förmodligen många med mig, blev medveten om hans musik runt tiden när debutalbumet ”Sounds From The Electronic Garden” släpptes 2009. På senare år har han fokuserat på och förädlat sin egen typ av maskinpop med klara referenser till Kraftwerk, ofta med ett speciellt koncept i åtanke för varje album. På nya ”Skylines (European Edition)” ger han sig ut på en musikalisk sightseeing runt Europa och dess storstäder.

Resan startar i Vitryssland med låten ”Minsk”, en tågresa som för tankarna till ”Trans Europe Express”, för att sedan ta oss vidare till ”Paris” som tillsammans med ”Oslo” är de spår som är mest påtagligt Kraftwerk-inspirerade.

Skylines” bjuder på ett varierat elektroniskt ljudlandskap med ett brett spektrum av influenser. ”Berlin” med sin speciella electro/techno för tankarna till Yamo och Mouse On Mars, och ”Reykjavik” ger här och där en känsla av att YMO står och smyger i något hörn. Om Jonteknik varit en av artisterna Jean-Michel Jarre samarbetat med i sitt senaste ”Electronica”-projekt skulle mycket väl ”From Madrid To Barcelona” kunnat vara resultatet.

Albumet inspirerar med rytmer som frammanar en känsla av rörelse och en nyfikenhet gentemot kommande resmål. Trots att musikstilen i sig ofta anammar en ganska strikt estetik så har här lämnats plats för att experimentera och ge sig ut på ljudmässiga äventyr, något som visar på Jons fingertoppskänsla som producent. Det är inte utan att man redan ser fram mot att följa med Jonteknik på hans nästa resa. Ryktet säger att ytterligare ett album ligger i pipelinen för release senare i år. Man kan alltid hoppas…

Tracklist

01. Minsk (04:35)
02. Paris (03:16)
03. Roma (03:18)
04. Oslo (03:43)
05. Copenhagen (03:28)
06. London (04:50)
07. Belgrade (03:28)
08. Reykjavik (03:34)
09. Helsinki (03:32)
10. From Madrid To Barcelona (05:13)
11. Berlin (03:50)
12. Amsterdam (03:31)
13. Stockholm (03:27)
14. Skylines (02:32)

(English version below)

Tour De Europe

Jon Russell has released music in a wide range of musical styles since the late 80s. Just like myself many listeners was probably made aware of his music around the time the debut album ”Sounds From The Electronic Garden” was released in 2009. During the last couple of years he’s been focusing on and refining his own unique brand of machine pop with clear influences from Kraftwerk, often with a particular concept in mind for each release. On the new album ”Skylines (European Edition)” he embarks on a musical sightseeing tour around Europe and its major cities.

The journey starts in Belarus with ”Minsk”, a train ride bringing ”Trans Europe Express” to mind, and the next stop is ”Paris”, a track that together with ”Oslo” are the ones most significantly inspired by Kraftwerk.

The ”Skylines” album offers a varied electronic soundscape sporting a wide range of influences. There’s the quirky electro/techno of ”Berlin” with nods to artists like Yamo and Mouse On Mars, while parts of ”Reykjavik” gives you the feling that YMO is lurking somewhere among the circuits and wires. If Jonteknik had been one of the artists Jean-Michel Jarre had been collaborating with on his current ”Electronica” project, then ”From Madrid To Barcelona” could very well have been the result.

The album inspires with rhythms that conjure up a sense of motion and a curiosity for future destinations. Despite the fact that this musical style often lends itself to a rather strict aesthetic, there’s still plenty of room left to experiment and going off on sonic adventures which really puts Jon‘s top notch production skills on display. One can’t help looking forward to joining Jonteknik on his next journey. Rumour has it that there’s already another album in the pipeline for release later this year. One can always hope…

Share Button

Comments are closed.