Subscribe via: RSS

INVSN – “The Beautiful Stories”

Posted on 10 February 2017

INVSN – “The Beautiful Stories”

Format: (Album) Digital, red vinyl
Skivbolag: Woah Dad!
Releasedatum: 10 februari 2017
Genre: Postpunk, Krautrock, Goth rock
Bandmedlemmar: Anders Stenberg, André Sandström, Dennis Lyxzén, Richard Österman, Sara Almgren
Land: Sverige
Recensent: Krister Mörtsell

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudYoutube

(English version below)

Med alltmer synthar och maskiner

INVSN (tidigare Invasionen) släpper nu sitt 4:e album ”The Beautiful Stories” på det svenska skivbolaget Woah Dad!

När Invasionen startade kändes det mest som Dennis Lyxzéns soloprojekt men kompat av några polare, den första skivan var inget som jag gillade heller, men redan på andra skivan började dom kännas mer som ett band och stoppade in mer influenser från post-punk och goth och sedan har stegen i den riktningen blivit fler och fler. Nu på fjärde fullängdaren så är man ett fullfjädrat post-punkband som nog använder mer synthar än gitarrer och influenserna från så väl The Cure som Einstürzende Neubauten hörs på fler än ett ställe.

Jag gillar det skarpt. Dennis sjunger bättre än han någonsin har gjort och dessutom tar både Sara och Christina större plats vid sångmickarna och det gör det än mer varierat och levande.

Första singeln, “Immer Zu” är full med industriella ljud som lyfter det hela. För mig är det dock sällan singelspåren som är det som är mest intressanta. Jag fäster mig allra mest med den The Cure-doftande “The Distance” och den kraut-punkiga “I Dreamt Music”.

Trots mer synthar och maskiner är det ändå inget tvivel om att INVSN är ett band med rötter i rocken. Drivet och dynamiken finns där, förmågan att gå från lågmält till ljudexplosion inom loppet av några sekunder

Skivan är ganska kort, (ca 30 minuter) vid första lyssningen tänkte jag att det måste ju saknas något, men kom sedan fram till att det är ganska skönt med en kort skiva och det är inget som känns som bara utfyllnadsmaterial. För övrigt så är alla texter på engelska nu igen, förra skivan släpptes både på svenska och engelska.

Tracklist

01. Love’s Like A Drug
02. I Dreamt Music
03. Immer Zu
04. The Distance
05. Deconstruct Hits
06. Bom Bom
07. This Constant War

(English version below)

With even more synths and machines

INVSN (Earlier Invasionen) now puts out their 4:th album ”The Beautiful Stories” on the Swedish label Woah Dad!

When Invasionen first started, my feeling was that it was mostly Dennis Lyxzéns solo-project with music played by some friends. I didn´t really like their first album either, but on their second release they started to feel more like a band and they added more influences from post-punk and gothic, and since that the steps in that direction have been taken more frequently. Now on number four, they are a full feathered post-punk band and they use more synthesizers than guitars and the influences from bands like the Cure and Einstürzende Neubauten can be heard in more than one spot.

I really like this. Dennis sings better than ever and Sara and Christina are also taking more place by the microphones and that makes it even more varied and living. The first single Immer Zu is full of industrial sounds that makes it lift. To me it’s usually not the single tracks that is the most intersting on records. I get more attached to the Cure-influenced ”The Distance” and the kraut-punky ”I Dreamt Music”.

Even though they use more synthesizers and machines there’s no doubt that INVSN has got their roots in the rock genre. The energy and dynamic is there with the ability to go from silent to an explosion of sounds just in seconds.

The album is quite short (around 30 minutes running time), and at first I think that there must be something missing, but then I thought that it’s nice with a short record, there are no fillers. This time all the lyrics are in english again, while their previous album was released both in swedish and english versions.

Share Button

Comments are closed.