Subscribe via: RSS

Red Cell – “Endings and Beginnings”

Posted on 31 January 2017

Red Cell – “Endings and Beginnings”

Format: (Album) CD, 2CD**, digital
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 9 december 2016
Genre: Synthpop, electrorock
Bandmedlemmar: P. Linnerblad, S. Aronsson, J. Skeppstedt
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

 

FacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsSoundcloud

(English version below)

Bara att lyfta på hatten och applådera

Efter att ha experimenterat med allt ifrån fartfylld högoktanig mörk electro och industrimetall till futurepop på de två tidigare album “Hybrid Society” (2005) och “Lead and Follow” (2008), så har nu Red Cell gjort något som bäst skulle kunna beskrivas som en musikalisk helomvändning.

Den svenska duon har aldrig varit rädda för att ta till nya grepp. Även om det nya albumet “Endings and Beginnings” i mångt och mycket är ett relativt ordinärt popalbum, där vi möts av tio ordentligt genomarbetade och akustiskt kryddade melankoliska poplåtar, så är det många spännande inslag i ljudbilden som ger det välskrivna materialet ordentligt med nerv. En nerv som förstärker dess fina förmågor att förmedla starka känslor.

Jimmy Skeppstedts röst fungerar överraskande bra när den möter starka melodier i akustiskt kryddade synthpoplåtar som “Vial of Dreams”, “The Ladder”, “(We’ll Never Have) Another Moment”, “Taking Back the Crown” och “The Ones”, där smakfulla gitarrpålägg och akustiska trumljud bygger arrangemangen ovanpå en precis lagom genomarbetad snygg elektronisk botten. Albumet förmedlar en härligt avslappnad organisk känsla där starka melodier och refränger gnager sig in ordentligt och låtarna har den där fantastiska förmågan att sakta växa med tiden. Spåren från det tidiga materialet är, om inte obefintliga, så i alla fall ytterst få, men den musikaliska utvecklingskurva man visar upp här är det bara att lyfta på hatten och applådera.

Red Cell har utvecklats till väldigt duktiga låtskrivare och imponerar stort på “Endings and Beginnings” som tveklöst är ett av årets absolut bästa album i genren.

Tracklist

01. Underground Windows
02. Vial of Dreams
03. The Ladder
04. Past the Pale
05. (We’ll Never Have) Another Moment
06. Taking Back the Crown
07. Lucid
08. The Ones
09. Search
10. Persistent

Bonus Disc ***

01. Vial of Dreams (Van Der Hyl Remix)
02. The Ladder (Xenturion Prime Remix)
03. Lucid (Pixelboy Remix)
04. The Ladder (Cowboy Version)
05. Past the Pale (Early Demo)
06. Vial of Dreams (Tomas Almgren Remix)
07. The Ladder (Twiddl Remix)
08. Plastic People (2013 Version)

(English version below)

Stand up and applaud

After having experimented with everything from fast-paced high-octane dark electro and industrial metal to futurepop on the two previous albums “Hybrid Society” (2005) and “Lead and Follow” (2008), Red Cell has now done something that could be best described as a complete musical turnabout.

The Swedish duo has never been afraid to do things in new ways. Although the new album “Endings and Beginnings” in many respects is a fairly ordinary pop album, where we are greeted by ten properly worked through and acoustically flavored melancholic pop songs, there are many exciting features in the new sound that gives the well-written material great nerve. A nerve that enhances its fine abilities to convey strong emotions.

Jimmy Skeppstedt’s voice works surprisingly well together with the strong melodies in acoustic flavored synth pop songs like “Vial of Dreams”, “The Ladder”, “(We’ll Never Have) Another Moment”, “Taking Back the Crown” and “The One” where tasteful guitar add-ons and acoustic drum sounds builds the arrangements on top of a stylish electronic foundation. The album gives me a wonderfully relaxed and organic feel where strong melodies and choruses gnaws itself properly and the songs have that amazing ability to slowly grow over time. The traces from their earlier sound is, if not non-existent, then at least very little, but the only response to the musical development curve being put on display here is to stand up and applaud.

Red Cell has developed into to very talented songwriters and they impress a lot on “Endings and Beginnings” which is undoubtedly one of the year’s best albums in the genre.

Share Button

Comments are closed.