Subscribe via: RSS

Reed & Caroline – “Buchla And Singing”

Posted on 24 November 2016

Reed & Caroline – “Buchla And Singing”

Format: (Album) CDr, digital
Skivbolag: VeryRecords
Releasedatum: 14 oktober 2016
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Reed Hays, Caroline Schutz
Land: USA
Recensent: Stefan Last

 

FacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezeritunesDiscogs

(English version below)

Retrosynthpop som inte håller hela vägen

New York-baserade Reed & Caroline blir den första externa signingen som släpps på Vince Clarkes egen etikett Very Records. Efter att en gemensam vän till bandet spelat upp en av deras låtar för Vince bad han duon att spela in ett album för släpp på hans nystartade bolag. Sagt och gjort, efter elva färdigställda låtar släpptes albumet ”Buchla And Singing” i mitten av oktober 2016.

Vi snackar retrodoftande, finurlig synthpop av klassiskt brittiskt snitt där man här och var bland melodislingorna kan ana släktskap med band som Saint Etienne och Ladytron. Det funkar allra bäst när tempot hålls uppe någorlunda, vilket tyvärr visar sig bli lite för sällan. De fyra låtar som skulle kunna klassas som upptempolåtar finns samtliga bland de fem första spåren. Till dessa hör de tre låtar som hittills blivit singlar, eller i alla fall fått en tillhörande video, nämligen ”Singularity (We Bond)”, ”Washing Machine” och ”John And Rene”.

Bland de långsammare låtarna sticker vaggviseaktiga ”Spinned” och vackra ”Rene’s Red Room” ut, men i övrigt håller det låtmässigt inte riktigt för ett helt album.

Albumet avslutas med två remixer. På den första ger Bright Light Bright Light ”Singularity (We Bond)” en makeover och ger den en modernare touch. Sedan tar Vince Clarke hand om den avslutande remixen av ”Electrons”, men den går knappast till historien som hans mest inspirerade insats.

Framförallt inledningsvis bjuder Reed Hays och Caroline Schutz på en del riktigt trevlig lyssning, men sedan tappar albumet i både tempo och inspiration. Kanske kan det hjälpa om de får lite mer tid på sig till nästa fullängdare. Här finns i alla fall tillräckligt för att man ska vara nyfiken på vad de kan hitta på till en eventuell uppföljare…

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

reed__caroline

01. Singularity (We Bond) (02:42)
02. Washing Machine (02:52)
03. Electrons (04:17)
04. Spinned (03:34)
05. John And Rene (04:35)
06. Nightmarf (03:29)
07. Henry the Worm (03:37)
08. Rene’s Red Room (04:27)
09. Harmonic Generator (03:10)
10. Oh My Dog (05:10)
11. Talking Blanket (03:12)
12. Singularity (We Bond) (Bright Light Bright Light Remix) (03:50)
13. Electrons (Vince Clarke Remix) (05:25)

(English version below)

Retro synthpop that runs out of ideas

New York-based Reed & Caroline is the first external signing to be released on Vince Clarke‘s own label Very Records. After a mutual friend of the band played one of their songs to Vince he asked the duo to record an album for release on his new label. They went to work, and after completing eleven songs the album ”Buchla And Singing” was released in October 2016.

We’re talking retro-tinged, quirky synthpop with a classic British approach where you can sense a kinship to bands like Saint Etienne and Ladytron occasionally popping up amongst the melody lines. It works best when the tempo is kept up, which unfotunately, as it turns out, is not always the case. The four songs that could be classified as uptempo numbers all appear among the the first five tracks. Among these are the three songs that have been picked as singles, or have at least been given an accompanying video, namely ”Singularity (We Bond)”, ”Washing Machine” and ”John And Rene”.

Among the slower songs the standout tracks are the lullaby-ish ”Spinned” and the beautiful ”Rene’s Red Room”, but other than that the songs don’t quite manage to keep a full album afloat.

The last two tracks the album are remixes. On the first one Bright Light Bright Light gives ”Singularity (We Bond)” a makeover and a more modern touch. Then Vince Clarke takes care of the album-closing remix of ”Electrons”, but this looks unlikely to go down in history as his most inspired effort.

It’s mostly on the first half of the album that Reed Hays and Caroline Schutz treat us to a really interesting listening experience, but then it feels as if they run out of both steam and inspiration. Perhaps it would help them to have a bit more time on their hands for a second album. There is, after all, enough here to make you curious to find out what they will come up with for a possible follow-up…

Share Button

Comments are closed.