Subscribe via: RSS

Zanias – “To the Core”

Posted on 26 October 2016

Zanias – “To the Core”

Format: (EP) 12″, digital
Skivbolag: Noiztank
Releasedatum: 5 september 2016
Genre: Electro, cold wave, shoegaze
Bandmedlemmar: Alison Lewis (alias Zoè Zanias)
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

 

FacebookLast.fmSpotifyDiscogsBandcampSoundcloud

(English version below)

Industriell shoegaze från Zanias

Alison Lewis a k a Zoè Zanias har tillfälligt (?) dumpat Schwefelgelbs Jonas Förster eller som han kallade sig i Keluar, Sid Lamar. Ett år efter uppbrottet och sista konserten med Keluar ger hon ut en egen EP benämnd “To the Core” under artistnamnet Zanias. Vari består då Zanias kärna? Hon har tagit sig en bit från Linea Asperas synthpop men står alltjämt nära den minimalistiska electron och darkwaven som var Keluar. På egna ben går det lite lite fortare, det är lite mer dansmusik. Det är alltjämt minimalistiskt men samtidigt lite fler ljud och lite fylligare än tidigare, även om man kanske inte ska dra för stora växlar på fyra låtar från en EP.

Inledande “Follow the Body” är bästa låten med en driven depprockbasgång och flera depechiga ljud och eteriska röstpartier. “Through This Collapse” är en harmonisk röstpolyfonsk ekohistoria med snygga pedalgitarrinslag och mer shoegaze och Slowdive än traditionell synth. Ledmotivet “To the Core” är krävande konstpop med etno-inslag. Lite som Kite i “Wishfull Summer Night” men tyvärr helt renons på det som gör Kite så unikt – en tydligt markerad popådra mitt i all musikalisk kreativitet. Zanias begränsade röst gör att “To the Core” aldrig växer. Röstpolyfonin känns mer manierad än intressant även om bastrummorna, ekona på ljuden och rösterna, och den sammanlagda volymen i ljudbilden känns vital. “In Eternal Return” är utfyllnadsmaterial med likartade svagheter.

Vid det här laget vet vi att Zoè Zanias har intensitet och konstnärligt driv, inte långt från fullblodsproffs som IAMX. Nu vill vi veta – kan hon göra pop? Och lyfta sina konstprojekt till någonting större än småklubbar som Kings Table där jag planerar att stå längst fram torsdag 27 oktober när hon gästar Stockholm? Kan Zanias själv få ur sig musik i klass med den Keluar skapade? Eller t o m åstadkomma något ännu bättre?

Bästa spår: “Follow the Body” och “Through this Collapse”

6/10 BRA!

zanias

Tracklist

01. Follow the Body (04:54)
02. Through this Collapse (04:37)
03. In Eternal Return (05:05)
04. To the Core (06:55)

(English version below)

Industrial shoegaze from Zanias

Alison Lewis a k a Zoè Zanias has (temporarely?) broken with Jonas Förster from Schwefelgelb a k a Sid Lamar and we do not know what will happen to their promising electro duo Keluar. One year after their latest live show Zanias releases the EP “To the Core”. So what is Zanias’ core? She has evolved from the synth pop of Linea Aspera but continue to create the industrial electro and darkwave of Keluar. On her own, the music is a little faster, it is more dance, and although it is still minimal, there are more details, echoes and podgy sounds. (If we can jump to any conclusions from four songs on an EP?)

The start point on the new EP “Follow the Body” is the best song. A great gothrock bass and some Depeche Mode-oriented fuzzy sounds combined with some beautiful voices. Second “Through This Collapse” has a polyphony of voices and echoes and some delicate pedal guitar strains, perhaps more shoegaze than electro-industrial that reminds me of my dear “Slowdive”. Demanding “To the Core” is arty pop with folk elements. It resembles Kite’s “Wishfull Summer Night” but lack the core of pop that is essential to Kite’s music. The polyphony of voices is more mannered than intriguing although the share volume of all the sounds is vital. Zanias is a good singer, but not a great one and “To the Core” does not take wing. “In Eternal Return” shares the same weakness and is an album filler.

We know by now that Zanias has integrity, aspirations and a certain artistic intensity not far from IAMX. Now we want to know – can she make pop? Can she raise the artistic projects she has been involved with to something more important and reach a larger audience than the small clubs, as Kings Table, where I will stand in frontline this Thursday when Zanias comes to Stockholm? Will she ever do better on her own than as a part of Keluar?

Best tracks: “Follow the Body” and “Through this Collapse”

Share Button

Comments are closed.