Subscribe via: RSS

Mesh – “Looking Skyward”

Posted on 24 August 2016

Mesh – “Looking Skyward”

Format: (Album) CD, Vinyl, 2CD**, Box**
Releasedatum: 26 augusti 2016
Skivbolag: Dependent Records
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Mark Hockings, Richard Silverthorn (Sean Suleman, Richard Broadhead)
Land: England
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifygoogleplayitunestidalDiscogsReverbnationYoutube

(English version below)

Arenasynth i yppersta världsklass

Bristolduon Mesh står stadigt i den synth- och gitarrbaserade arenarock de producerat sen “We Collide” (2006) även om de på nya “Looking Skyward” återkommer med fler intressanta kopplingar längre bakåt i tiden. Bästa låtarna “Two+1” och “The Trap We Made” är t ex lika symfoniskt storslagla som “Fallen” från “The Point at Which It All Fall Apart” (1999) och inte långt ifrån DM:s “Walking in My Shoes”.

Richard Silverthorn, som spelar gitarr och keyboard och programmerar musiken, sa i en intervju i “Reflections of Darkness” nyligen att de försökt hitta tillbaka till de tidiga albumens små oskönheter och att de varit ute mer och samplat vardagsoljud som de senare processat i Maschine för att hitta eftersökt ljudbild. Mesh har också återenrollerat Olaf Wollschläger som producent. Wollschläger, som även producerat Beborn Beton, Yello och In Strict Confidence, ska vara rätt person för att lyckas förverkliga Meshs intentioner om man får tro bloggen Electricity Club. Det må vara ambitionen men det övergripande upplägget är som sagt konsekventa upptempolåtar med starka melodier, feta och atmosfäriska synthmattar samt några riviga gitarrinslag. Mark Hockings sjunger som alltid utmärkt med en mycket personlig frasering och i ett brett register. Det är ev lite fler vocoderpålägg än tidigare, t ex på fina “There Must Be a Way”. Men Hockings är alltjämt avgjort en av synthens allra bästa vokalister.

Har man följt Mesh genom åren så känner man igen vissa karaktäristika, t ex en fin ballad, på den här plattan, “Before This World Ends”, en vacker sång som dock har en bra bit kvar till tidigare mästerverk som “I Can’t Imagine How it Hurts” eller “Not Prepared”. Vi får en basgångsballad i “Tactile”, bättre än gamla favoriterna “My Defender” och “Confined”. Det inledande upptempospåret, i detta fall “My Protector”, är inte helt olik “Little Missile” från “Who Watches Over Me” (2001), och där finns också det technoorienterade inslaget i “The Last One Standing” som en vänskaplig vinkning till danshittarna “Friends Like These” eller live-versionen av “From This Height”.

Sammantaget är Mesh tionde studioalbum “Looking Skyward” ännu ett storslaget arenasynthalbum av yppersta världsklass. Svagaste låten är habila rocksingeln “Kill Your Darlings”. Med en sådan setup blir det högsta betyg. Så här ska synth låta.

Bäst låtar: “The Traps We Made”, “Two+1” och “The Last Man Standing”

9/10 MÄSTERVERK!

Tracklist

Mesh blickar mot himlen på nytt album

01. My Protector (05:05)
02. Tactile (05:56)
03. The Last One Standing (05:20)
04. The Traps We Made (05:22)
05. Kill Your Darlings (04:47)
06. Iris (01:30)
07. Runway (04:56)
08. Before This World Ends (06:32)
09. Two+1 (04:51)
10. The Ride (04:44)
11. There Must Be A Way (05:24)
12. The Fixer (05:14)
13. Once Surrounded (05:31)

 

Bonus Disc (2CD och Box)**

01. Circles
02. Last Of The 212s
03. Tactile (Feels Nice Mix)
04. The Fixer (Olafs Mended Mix)
05. Paper Thin (Original Demo)
06. End Of The World

 

(English version below)

Electronic music for the masses

Mesh, the fine duo from Bristol, has created electronic arena rock music since “We Collide” (2006). On the new album, “Looking Skyward”, Mesh are looking back in time. The best songs “Two+1” and “The Trap We Made” are majestic and symphonic masterpieces very close to “Fallen” from “The Point at Which It All Fall Apart” (1999) and soul mates with Depeche Mode’s “Walking in My Shoes”. Yes, we are talking world class electronic music.

Programmer and keyboardist Richard Silverthorn told Reflections of Darkness in an interview recently that they wanted to recreate the imperfections of their early albums and that they recorded everyday noises from the streets and processed them in the versatile sampler Maschine. They also reemployed Beborn Beton, Yello and In Strict Confidence producer Olaf Wollschläger as producer because of his “dab hand at understanding what Mesh try to achieve” that the blog Electricity Club mentioned on the subject. Despite this ambition Mesh still offer dynamic uptempo songs, strong melodies, atmospheric sounds and a dense electronic production with clear rock riffs in the same manner they have been doing for the last decade. Singer Mark Hockings performs eminent as usual although there are more vocoder sound marks, e.g. on “There Must Be a Way”. Hockings has a highly original phrasing and one of the best male voices in electronic music.

If you have followed Mesh you will find certain characteristics, e.g. the fine ballad, on “Looking Forward”, “Before This World Ends”, it is not as strong as their best ballads, the masterpieces, “I Can’t Imagine How it Hurts” and “Not Prepared”, but it is still very good. You will also fine a bassline ballad, in this case, “Tactile”, that is even better than old favourites like “Confined” and “My Defender”. The intro song “My Protector” is simular to “Litte Missile from Who Watches Over Me” (2001). You will even find a techno oriented song, “The Last Man Standing”, eqully strong as previous uptempo hits like “Friends Like These” or the live version of “From This Height”.

Mesh’s tenth studio album “Looking Skyward” is a world class electronic rock album. The first single, the too riff heavy “Kill Your Darlings”, might be the weakest song on the album. Since this is the case, the rating has to be high. This is how electronic rock music should sound looking skyward to the sounds of universe.

Best tracks: “The Traps We Made”, “Two+1” and “The Last Man Standing”

 

Share Button

Comments are closed.