Subscribe via: RSS

Zoon Politicon – “Black in White”

Posted on 21 July 2016

Zoon Politicon – “Black in White”

Format: (Album) CD, 2CD**, Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: 3 juni 2016
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Helmut Winter, Achim Dreßler
Land: Tyskland
Recensent: Stefan Last

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsSoundcloud

(English version below)

Enkelhet, på gott och ont

Zoon Politicon är ännu ett band som efter ett långt uppehåll nu återvänder med nytt material. Bandet släppte två album i slutet av 90-talet, men efter 18 år är det nu alltså dags för den tredje fullängdaren ”Black In White”. Tyvärr har undertecknad i det här fallet inte hört de tidigare albumen, så den här plattan kommer enbart att bedömas utifrån sina egna meriter.

Det Zoon Politicon bjuder på – i stort sett från första till sista sekunden – är enkel, rak och opolerad synth-/electropop, på gott och ont. Ibland känns det tyvärr en aning oinspirerat och inte särskilt spännande. Öppningslåten ”Run Forever” är ett exempel på detta. ”Dreamer” och singelspåret ”Special Kind Of Love” lider också i någon mån av detta, även om de är snäppet bättre. Titeln på just ”Run Forever” beskriver också på sätt och vis känslan av att den med sina dryga sex minuter är omotiverat lång.

Men det finns lyckligtvis även en del guldkorn att hitta för den som ger plattan en chans. Mörka ”Mercy” med sina suggestiva basgångar och den luftiga refrängen som ger kontrast åt låten i övrigt är ett av albumets starkare spår. ”New Phase” och ”Candle Of Truth” hör också till de låtar som hjälper till att höja slutbetyget.

Här och där i några av låtarna kan man ana släktskap med band som De/Vision, Camouflage och till och med The Twins. När singeln ”Moments” dök upp förra året dök upp med sin klassiska synthpop var den tillräckligt bra för att jag skulle se fram mot detta albumsläpp, och även om Helmut Winter och Achim Dressler kanske inte riktigt når hela vägen fram så står de för en produktion som när den klaffar känns uppfriskande och direkt och dessutom tillräckligt med bra låtar för att motivera ett inköp.

6/10 BRA!

Tracklist

Zoon Politicon tillbaka med ny singel - och video

01. Run Forever (06:07)
02. Mercy (04:24)
03. Moments (Album Version) (04:23)
04. Good Morning (00:56)
05. Dreamer (04:58)
06. Special Kind Of Love (05:49)
07. New Phase (04:19)
08. Candle Of Truth (05:57)
09. Good Evening (02:09)
10. Time Killer (Album Version) (05:37)
11. Such A Bore (05:55)
12. Sense Of Life (06:24)
13. Galaxy (03:55)

 

Bonus disc **

01. Sense Of Life (Orange Sector Remix) (05:14)
02. Run (Vainerz Remix) (04:45)
03. New Phase (Anxiety Remix by Sinestar) (04:22)
04. Sense Of Life (To The End Mix by Zoon Politicon) (06:24)
05. Run (Parralox Remix) (06:17)
06. New Phase (People Theatre’s Plug Mix) (04:15)
07. Special Kind Of Love (Tough2Mix by Zoon Politicon) (05:37)
08. Timekiller (Zeitlos Mix by Zoon Politicon) (06:04)
09. Run (Madmoizel Remix) (03:57)

 

(English version below)

Simplicity, for better or worse

Zoon Politicon is another band that returns with new material after a long hiatus. The band released two albums towards the end of the 90s, but after 18 years it is now time for their third full length release ”Black In White”. Unfortunately yours truly have not heard their previous albums, so this release will only be judged upon its own merits.

What Zoon Politicon offers – pretty much from the very first second to the last – is simple, unpolished, no-fuss synth-/electropop, for better or worse. Unfortunately it sometimes feels a tad uninspired and not very exciting. The opening song ”Run Forever” is one example of this. ”Dreamer” and the single track ”Special Kind Of Love” also suffer somewhat from this, even though they are slightly better. The title of ”Run Forever” is also in a way descriptive of the feeling that its duration of six minutes plus is unmotivated.

But luckily there are also a few gems there to find for those who give the album a chance. The dark ”Mercy” with its ominous bass lines and the soaring chorus to contrast the rest of the song is one of the strongest tracks on the album. ”New Phase” and ”Candle Of Truth” are also tracks that help to raise the final rating.

Here and there in some of the songs you can sense a kinship to bands like De/Vision, Camouflage and even The Twins. When the single ”Moments” arrived last year with its classic synthpop it was good enough to make me look forward to this album, and even though Helmut Winter and Achim Dressler may not quite have reached all the way with this release, they still stand for a production that when it works feels refreshing and direct as well as having enough good songs to warrant a purchase.

Share Button

Comments are closed.