Subscribe via: RSS

Rational Youth – “Future Past Tense”

Posted on 01 July 2016

Rational Youth – “Future Past Tense”

Format: (EP) 10″ vinyl, digital, CD**
Skivbolag: Artoffact Records
Releasedatum: 24 juni 2016 (digital, vinyl), 20 januari 2017 (CD**)
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Tracy Howe, Gaenor Howe
Land: Kanada
Recensent: Stefan Last

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudkollapslogga

(English version below)

En inspirerad comeback

Om man bortser från samarbetet med Psyche på singeln ”Thunderstruck” (en cover av AC/DCs monsterhit) som släpptes 2014 så har det nu gått 17 år sedan vi bjöds på helt nytt material från de kanadensiska synthpionjärerna Rational Youth. Comebacken ”To The Goddess Electricity” släpptes 1999 på svenska etiketten October efter att bandet legat i dvala sedan mitten av 80-talet. Efter ännu ett långt uppehåll från studioarbete är nu väntan äntligen över.

Den nya EP:n inleds med storslagna ”This Side Of The Border” som inte lär göra någon besviken. Trots att ljudbilden är välbekant så levereras både musik och sång med en medryckande intensitet och glöd som lyfter låten. Detta fortsätter till stor del på både ”Western Man” och ”In The Future”.

Here It Comes Again” är nog den låt som ljudmässigt ligger närmast debutalbumet ”Cold War Night Life” från 1982 vilket på något sätt gör mig alldeles varm och go’ inombords. När man tänker på Rational Youth så är det så här man tänker att de låter, och de gör det bra.

I ”Prison Of Flesh” lyckas man med konststycket att förmedla både melankoli och positivism på samma gång, något som egentligen är lite av en skandinavisk specialitet. Kanske inte så konstigt med tanke på de starka band Rational Youth haft till Sverige genom åren.

En cover av Psyches ”Unveiling The Secret” avslutar EP:n. Den är trogen originalet i både melodi och arrangemang, men låter samtidigt omisskännligt Rational Youth, mycket på grund av Tracy Howes karaktäristiska röst så klart. Jag tror nog Darrin Huss nickar godkännande någonstans i kulisserna…

Bandets andra comeback bjuder kanske inte på några större överraskningar, men med starka låtar och bra produktion kombinerat med inspiration och en uppenbar spelglädje kommer man långt. Rational Youth, nu bestående av Tracy Howe och hans fru Gaenor, levererar en övertygande samling låtar, och vi kan väl hoppas på att de har några till i rockärmen så vi kan få ett helt album inom en inte alltför avlägsen framtid.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

01. This Side Of The Border (03:50)
02. Western Man (03:34)
03. In The Future (04:06)
04. Here It Comes Again (04:23)
05. Prison Of Flesh (03:15)
06. Unveiling The Secret (The Word Made Flesh) (03:35)
07. The Face Of Dorian Gray (Featuring Johan Baeckström) (03:30) **
08. Dancing To The Fall Of The Berlin Wall (03:50) **
09. This Side Of The Border (Decoded Feedback Remix) (04:45) **
10. Here It Comes Again (Mars TV Redux) (04:15) **
11. Western Man (MX Carisma Remix) (03:36) **
12. This Side Of The Border (Diskodiktator Remix) (04:05) **
13. Prison Of Flesh (Johan Baeckstrom Remix) (03:53) **
14. Here It Comes Again (Diskodiktator Remix) (05:37) **

** Endast på CD-utgåvan som släpptes 20 januari!

(English version below)

An inspired comeback

It’s been 17 years since we had any new original music from the Canadian synth pioneers Rational Youth, not counting the Psyche collaboration on the ”Thunderstruck” single (a cover of the AC/DC monster hit) in 2014. The comeback album ”To The Goddess Electricity” was released in 1999 on the Swedish label October after the band had been lying dormant since the mid 80s. After another lengthy hiatus from studio work the wait is now finally over.

The new EP opens with the grand ”This Side Of The Border” which is unlikely to disappoint anyone. Despite the familiar sounds the music and vocals are delivered with a captivating intensity that makes the song soar. This is largely continued on both ”Western Man” and ”In The Future”.
”Here It Comes Again” is probably the song closest in sound to the 1982 album debut ”Cold War Night Life” which somehow makes me feel all warm and fuzzy inside. When you think of Rational Youth this is the sound you hear in your head, and it’s a sound they do well.

In ”Prison Of Flesh” they manage to convey both melancholy and positivism simultaneously, something that is really a bit of a Scandinavian speciality, which perhaps isn’t so strange considering the strong bond Rational Youth have had with Sweden over the years.

A cover of Psyche‘s ”Unveiling The Secret” closes the EP. It’s faithful to the original in both melody and arrangement, but at the same time sounds unmistakably Rational Youth, much due to the characteristic voice of Tracy Howe of course. I’m sure Darrin Huss is giving his nod of approval somewhere backstage…

The band’s second comeback may not offer any huge surprises, but strong, well-produced songs combined with inspiration and the obvious joy of playing will get you far. Rational Youth, now consisting of Tracy Howe and his wife Gaenor, delivers a compelling set of songs, and we can only hope they’ve got a few more up their sleeve so we can have a new album in the not too distant future.

CLICK HERE TO ORDER THE LIMITED 10″ VINYL!

Share Button

Comments are closed.