Subscribe via: RSS

Nordik Sonar – “Lynx Lynx”

Posted on 06 May 2016

Nordik Sonar – “Lynx Lynx”

Format: (EP) Digital
Skivbolag: Mess Productions
Releasedatum: 17 mars 2016
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Linus Erlandsson, Benjamin Trossö
Land: Sverige
Recensent: Stefan Last

 

FacebooktidalSpotifydeezergoogleplayitunesSoundcloudYoutubekollapslogga

(English version below)

En ambitiös debut som utstrålar självförtroende

Den introverta, navelskådande dysterpoppens motmedel är här! Stockholmsduon Nordik Sonar har släppt sin debut-EP ”Lynx Lynx”, ett lyckopiller som bör bota de flesta former av vardagstristess.

Bandet som utgörs av Linus Erlandsson och Benjamin Trossö ger oss fem låtar som får en att vilja dansa, att sjunga med och bara le. Att de inspireras av allt från Abba till Depeche Mode ger visserligen en varierad låtlista, men allt hålls samman av starka kompositioner och kompetent produktion. Faktum är att öppningsspåret ”Magic” kan vara en av de snyggaste poplåtarna som släppts hittills i år, alla kategorier.

Italoinfluerade ”Body Language” låter lite som ett Martinelli eller Radiorama för 2000-talet, medan Secret Service-influenserna bandet själva säger sig ha lyser igenom i såväl ”I Am Leaving You” som ”Catch 22”. Det något mörkare titelspåret ”Lynx Lynx” avslutar EPn på bästa tänkbara sätt med tunga basgångar och en refräng som dröjer sig kvar långt efter låten slutat.

Den här debuten vittnar om ett band som verkar ha en klar bild av både sitt mål och vilken väg de ska ta för att nå dit. En påtaglig kvalitet genomsyrar det de gör och de har uppenbarligen tänkt igenom vad de vill både musikaliskt och visuellt. Att upptäcka nya talanger gör mig alltid glad, och om den här EPn är något att gå på så hoppas och tror jag att Nordik Sonar går en ljus framtid till mötes.

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

nordik_sonar

01. Magic (05:59)
02. Body Language (03:55)
03. I Am Leaving You (04:10)
04. Catch 22 (04:49)
05. Lynx Lynx (05:17)

 

(English version below)

An ambitious debut that exudes confidence

The antidote for introspective, shoegazing gloom pop is here! The Stockholm-based duo Nordik Sonar have released their debut EP ”Lynx Lynx”, a selection of happy pills that should cure most cases of everyday boredom.

The band consisting of Linus Erlandsson and Benjamin Trossö provide us with five tracks that makes you want to dance, sing along and just smile. Being inspired by everything from Abba to Depeche Mode makes for a varied set of tracks, but it’s all held together by strong compositions and top notch production. In fact, the opening track ”Magic” could well be one of the finest pop tunes released so far this year.

The italo influenced ”Body Language” sounds a bit like Martinelli or Radiorama for the 2000’s, while the self-confessed Secret Service influences shines through in both ”I Am Leaving You” and ”Catch 22”. The somewhat darker title track ”Lynx Lynx” closes the EP in the best possible way with heavy basslines and a chorus that lingers long after the song has ended.

This debut showcases a band that appears to have a clear picture of where they want to go and how they’re going to get there. An undeniable quality permeates what they do and it’s obvious that they’ve thought things through, both musically and visually. Discovering new talent always makes me happy, and if this EP is anything to go by then I’d say Nordik Sonar have a bright future ahead of them.

Share Button

Comments are closed.