Subscribe via: RSS

Sinestar – “Evolve”

Posted on 22 April 2016

Sinestar – “Evolve”

Format: (Album) CD, 2CD**, Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: 29 januari 2016
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: I. Brownlie, J. Skuse, M. Trueman, M. Mohangee
Land: England
Recensent: Jens Atterstrand

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsSoundcloudReverbnationYoutubekollapslogga

(English version below)

Förvaltar ett brett spann av ärvda influenser

Den brittiska kvartetten Sinestar, som består av med Iain Brownlie, James Skuse, Mark Trueman och Matt Mohangee, har nu släppt uppföljaren till den på egen hand släppta digitaldebuten “Singularis”  från 2013.

“Evolve” förvaltar ett arv av influenser från ett brett spann av brittiskt elektronisk pop och rock där de sannolika källorna är såväl åttiotalshjältar som OMD och New Order liksom nyare akter som Muse och Hurts. Att ljudbilden på sina ställen påminner en del om Mesh är heller inte så konstigt eftersom Richard Silverthorn (som även är bekant från sitt egna projekt Tenek) ligger bakom produktionen av några utav låtarna här.

Refräng- och tempostarka hitlåtar dominerar “Evolve” och även om (framförallt) den första halvan blir lite tjatig där samma koncept upprepas kanske ett par gånger för mycket så är det här ett välskrivet, välljudande synthpopalbum med attityd som garanterad inte bara kommer att tilltala Mesh-fans som går och väntar på nytt album.

Snygga syntharrangemangen kompletterats ofta med diskreta pålägg av såväl gitarr, bas och akustiska trumljud vilket bidrar till att bygga dynamiska och välfyllda ljudkulisser till låtarna. Storslagna och kraftfulla dansnummer som “The Same Way” i dess moderna tappning möter här åttiotalsdoftande Vince Clarke-hyllningar som den blippande “Stop the Clocks”.

“Evolve” innehåller även två gästspel som bidrar till intressant variation. Hannah Brownlie från bandets hemstad Bristol bidrar på “Running Home” och Ema Walter i sin tur på midtempo balladen “The Mirror Song” som dyker upp på den andra halvan.

Sinestar har gett oss en väldigt stark uppföljare till debutalbumet och nästa gång bandet besöker Sverige så sjunger jag gärna med.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

sinestar

01. Ready Set Go And Die (03:52)
02. The Madness Of Control (04:13)
03. The Same Way (03:44)
04. Stop The Clocks (04:43)
05. Heart To The Fire (04:22)
06. Fortune Faded (04:04)
07. Running Home (feat. Hannah Brownlie) (03:42)
08. Falling (04:40)
09. Avoiding The Silence (04:09)
10. Time Expired (05:02)
11. The Mirror Song (feat. Ema Walter) (04:32)
12. Chemical Romance (03:56)
13. My Perspective (04:34)
14. Sentinel (04:29)

 

Bonus CD (Fortune Fades EP)**

01. Fortunes Faded (Original Version) (04:04)
02. Fortunes Faded (Republica Remix) (03:34)
03. Fortunes Faded (Parralox Remix) (06:11)
04. Fortunes Faded (People Theatre’s Extended Matter Remix) (05:28)
05. Fortunes Faded (Rise Of The Machines Remix) (04:55)
06. Fortunes Faded (POS 2 Remix) (06:17)
07. Fortunes Faded (Oren Amram Extended Remix) (06:07)
08. Fortune Faded (Sun Goes Down Mix By Zoon Politicon) (06:11)
09. Fortunes Faded (DMT Berzerk Extended Remix) (07:24)
10. Fortunes Faded (Sine City Remix) (03:52)
11. Fortunes Faded (Rename Extended Remix) (06:15)

 

(English version below)

Manages a wide span and legacy of influences

The brittish quartet Sinestar, with Iain Brownlie, James Skuse, Mark Trueman and Matt Mohangee, have now released the follow up to the digital debut album “Singularis” that was released by the band on their own back in 2013.

“Evolve” manages a legacy of influences from a wide span of brittish electronic pop and rock acts where the likely influences are both eighties heroes like OMD and New Order aswell as newer acts like Muse and Hurts. The fact that the sound here and there reminds of Mesh is not strange at all considering that Richard Silverthorn (who’s also familiar from his own project Tenek) stands behind the production of some of the songs on here.

Uptempo songs with hit choruses dominates “Evolve”, and even though (mainly) the first half gets a bit nagging where the same concept is repeated perhaps a few times too many this is a well written and good sounding synthpop album with an attitude and it will surely not only attract Mesh fans who are sitting around waiting for a new album.

Stylish synth work are often supplementet by subtle additions of guitar and bassguitar aswell as acoustic drums that helps to build dynamic and well stocked sound backdrops to the songs. Grandiose and powerful dance numbers like “The Same Way” with its modern twist meet 80’s inspired Vince Clarke-tributes like the blipping “Stop the Clocks”.

“Evolve” also contains to gues-appearances that gives interesting variation. Hannah Brownlie (from the band’s hometown Bristol) contributes on “Running Home” and Ema Walter then ads to the midtempo ballad “The Mirror Song” that appears on the second half.

Sinestar has given us a very strong follow up to their debut and the next time the band visites Sweden I’d love to sing along.

Share Button

Comments are closed.