Subscribe via: RSS

Lights of Euphoria – “Traumatized”

Posted on 15 April 2016

Lights of Euphoria – “Traumatized”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 19 mars 2016
Genre: EBM, futurepop
Bandmedlemmar: Jimmy Machon, Torben Schmidt
Land: Tyskland
Recensent: Jens Atterstrand

FacebookMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampReverbnationkollapslogga

(English version below)

“EBM-mode” allra bäst för Lights of Euphoria 2016

Tolv långa år har passerat sedan Lights of Euphoria senast var albumaktuella med “Gegen den Strom” (2004). Efter att ha lyssnat på “Traumatized” ett tag så kan man snabbt konstatera att det mesta är sig likt sedan den tyska duon med Torben Smith (som även ligger bakom skivbolaget Infacted Recordings) och den numera Danmark-stationerade Jimmy Machon senast attackerade scenens mörka dansgolv med klubbhits som “Fading Moments” och “True Life” i början av 2000-talet.

Men även om en hel del är sig likt så är det i andra änden en del som har förändrats och utvecklats, i de allra flesta fall till det bättre. Redan halvvägs in i det lugna och melankoliska synthpopnumret “Hello Hello” som inleder det nya albumet “Traumatized” så kan man snabbt notera att Lights of Euphoria har mognat i flera aspekter både när det kommer till maskin- och produktionsteknik men även när det gäller sång- och låtskrivarkunskaper.

Igenkänningsfaktorn är dock, med några undantag, hög vilket tyder på att man trots allt vill visa den äldre trogna fanskaran sin fulla respekt. Precis som tidigare blandar Lights of Euphoria futurepopen med influenser från modern elektronisk dansmusik med EBM och en del lugnare melodiska inslag av elektronisk pop. Futurepopen har dock lagts ordentligt åt sidan på det nya albumet som domineras av svängig EBM och rå electro som de sexiga Douglas McCarthy-homagerna “Waiting” och “Blood on the Floor” samt min personliga favorit – den religionskritiska “Book of Lies”. Bandets signifikativa futurepop, som stilmässigt slår sig ner i samma ände av genresoffan som exempelvis Apoptygma Berzerk, Assemblage 23 och Icon of Coil, går dock inte helt förlorad här: En trio av dessa uppenbarar sig på albumets andra halva med den inledande “Under My Spell”, den Apop-doftande “Emptyness” och en nyinspelning av bandets klassiker “True Life”. Men trots att samtliga är hyfsat väl framförda så är det definitivt i  modernt “EBM-mode” som Lights of Euphoria anno 2016 är lyser som allra starkast.

“Traumatized” lider ordentligt av spretighet men trots ett par ordentliga bottennapp och en halvdan cover av Depeche Modes “Stripped” (med assistans av Soman) och den rätt trista (singeln) “Schwarze Sonne” så innehåller albumet en dryg handfull riktigt trivsamma spår som garanterat lär kunna få stora svartklädda folkmassor att skaka rumpa även 2016. Vad gäller spretigheten så skall vi inte glömma bort att bandet alltid har blandat hejvilt och ofta har levererat synthpop, EBM och dark electro sida vid sida på samma album.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

lights_of_euphoria

01. Hallo Hallo (05:31)
02. Waiting (04:44)
03. Book Of Lies (03:37)
04. Blood On The Floor (03:32)
05. Schwarze Sonne (04:04)
06. The Saint (04:08)
07. Questions (03:50)
08. Erase & Rewind (05:03)
09. Under My Spell (04:35)
10. Emptyness (03:46)
11. True Life (Resurrection) (06:06)
12. Schwarze Sonne (Ani Untz Remix) (03:11)
13. Stripped (Feat. Soman) (03:57)

 

(English version below)

“EBM-mode” best setting for Lights of Euphoria in 2016

Twelve long years have passed since the last time Lights of Euphoria came around with “Gegen den Strom” (2004). And after having listended to “Traumatized” for a while it’s easy to realize that much is the same since this German duo with Torben Smith (who also is behind the label Infacted Recordings) and the nowadays Denmark-based Jimmy Machon attacked the scene’s dark dancefloors with clubhits like “Fading Moments” and “True Life” in the beginning of the century.

But even though alot is alike alot has also changed and developed on the other hand, for most parts to the better. Allready half way into the mellow and melancholic synthpop gem “Hello Hello” that opens the new album “Traumatized” it’s notable that Lights of Euphoria have matured in several aspects both when it comes to handling their machines but also when it comes to production-techniques aswell as vocal- and songwriting abilities.

The recognition factor is, with a few exceptions, high which indicates that the band want to show full respect to their older and faithful fans. Just like before Lights of Euphoria mixes futurepop with influences from modern electronic dance music with EBM and some calmer insertions of electronic pop. The futurepop-elements have take a step back on this new album which is dominated by swinging EBM and raw electro and sexy Douglas McCarthy-homages like “Waiting”“Blood on the Floor” and my personal favourite the religion-critical “Book of Lies”. The band’s significant futurepop that sits next to for example Apoptygma Berzerk, Assemblage 23 and Icon of Coil, however is not completely lost on here: A trio of those appears on the album’s second half with the initial “Under My Spell”, Apop-redolent “Emptyness” and a new recording of the band’s classic “True Life”. But even though all of them are quite well executed it’s definetely in “EBM-mode” that Lights of Euphoria anno 2016 shines the brighest.

“Traumatized” suffers alot from its sprawling but despite a few proper low points and a mediocre cover of Depeche Mode’s “Stripped” (with some assistance from Soman) and the quite dreary (single) “Schwarze Sonne” this album contains a large hand full of quite pleasant tracks that surely will have the big black-dressed crowds to shake their asses also in 2016. And when it comes to the sprawling appearance we shouldn’t forget that the band always have put synthpop, EBM and dark electro side by side on the same album.

Share Button

Comments are closed.