Subscribe via: RSS

Lust For Youth – “Compassion”

Posted on 18 March 2016

Lust For Youth – “Compassion”

Format: (Album) Vinyl, Digital
Skivbolag: Sacred Bones Records
Releasedatum: 18 mars 2016
Genre: Synthpop, New wave, Pop
Bandmedlemmar: Hannes Norrvide, Loke Rahbek, Malthe Fischer
Land: Sverige/Danmark
Recensent: Jens Atterstrand

FacebookTwitterMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampkollapslogga

(English version below)

Ljuva melodislingor förpackade i snygga paket

Svensk-danska new wave-synthpopparna Lust For Youth följer upp “International” (2014) med det nya albumet “Compassion” och även om vägen är annorlunda utstakad den här gången så är slutdestinationen i stort sett densamma.

Sprakande ledsynthar och starka melodier dominerar den OMD-osande inledningen där “Stardom” och “Limerence” bygger upp välpolerade elektroniska poplandskap med ljuva melodislingor i en till en början angenämt stor och luftig ljudbild. Fjärdespåret “Sudden Ambitions” avhandlas i sin tur i något mer avslappnad och tillbakalutad melankoli kryddad med spröda new wave-doftande gitarrpålägg medan “Better Looking Brother” sedan framförs i bandets allra finaste sorgsna Robert Smith-kostym på ett album där upprepningarna, trots en längd på endast åtta spår, tyvärr duggar ganska tätt.

Sångaren Hannes Norrvide har ett trivsamt anslag i rösten i samma stil som en ung Andy McCluskey (OMD) men på “Compassion” blir han snabbt lite för ensam bakom mikrofonen. Variationerna var tacksamt större på det förra albumet “International” där bandet fick assistans av flera gästspelande sångare.

Lust For Youth har stundtals lite för svårt att engagera ordentligt på “Compassion” och samma koncept repeteras redan några få spår in på albumet. Det är lite synd att låtmaterialet inte riktigt väger upp till hantverket då både ljudbild, sånginsats och melodier genomgående levereras i riktigt snygga paket där den Köpenhamnbaserade trion gång på gång visar upp spetskompetensen och tilldelas högsta betyg när det gäller både arrangemang och produktionstekniska finesser i den här typiskt brittiska elektroniska popskolan.

6/10 BRA!

Tracklist

lust_for_youth

01. Stardom (03:45)
02. Limerence (03:34)
03. Easy Window (03:20)
04. Sudden Ambitions (04:19)
05. Better Looking Brother (07:29)
06. Display (04:20)
07. Tokyo (03:40)
08. In Return (04:40)

 

(English version below)

Sweet melodies in nice packages

Danish new wave synth-popers Lust For Youth releases the follow up to “International” (2014) and on the new album “Compassion” the final destination is pretty much the same even though the road there is mapped out a little bit differently.

Crackling leadsynths and strong melodies dominates the OMD-reeking beginning where “Stardom” and “Limerence” builds polished electronic landscapes of electronic pop with sweet melodies in an initially pleasantly large and airy soundstage. The fourth track “Sudden Ambitions” is a little more relaxed in the laid-back land of melancholia spiced with crisp new wave-inspired guitars while “Better Looking Brother” is performed in the band’s finest and most sorrowful Robert Smith-suite on an album where the repetitions, despite a length of only eight tracks, unfortunately pops up quite early.

The singer Hannes Norrvide has a cozy appropriation in his voice in the style of a young Andy McCluskey (OMD) but on “Compassion” he quickly becomes bit too lonely behind the microphone. The variations were gratefully greater on the last album “International” where the band was assisted by several guest singers.

Lust For Youth sometimes has a problem to engage properly on “Compassion” and the same concept gets repeated just a few tracks into the album. It is a pity that the song material do not properly weigh up the craftmanship on here, as both sound, vocal performance and melodies are consistently delivered in really nice package where the Copenhagen-based trio again and again showcases their excellence and are given the absolute highest grade possible in terms of both the arrangement and production technical features in this typically british electronic school of pop.

Share Button

Comments are closed.