Subscribe via: RSS

Obsession of Time – “Time For Reflection”

Posted on 15 February 2016

Obsession of Time – “Time For Reflection”

Format: (EP) Digital
Skivbolag: Fools Parade Production
Releasedatum: 30 januari 2016
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Andreas Ohlsson, Jane Jarl, Fredrik Frostengren
Land: Sverige
Recensent: Stefan Last

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifygoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudReverbnationkollapslogga

(English version below)

Elegant synthpop som ger mersmak

Malmöbaserade trion Obsession Of Time bildades redan 1988 och har nu återförenats efter ett uppehåll på 26 år. Nysläppta EPn ”Time For Reflection” är en debut som låtit vänta på sig.

EPn inleds med låten ”The Seeker” och man inser snabbt att vi har att göra med klassisk, svensk synthpop som delar DNA med band som Mr Jones Machine, Daily Planet och EnCounter. Genren har ju ett välförtjänt gott rykte både här i Sverige och internationellt, och när EPn fortsätter i samma anda vill man bara fortsätta lyssna.

Det faktum att vi bjuds på både manlig och kvinnlig sång bidrar till dynamiken och ger ytterligare variation i ljudbilden. Som en med förkärlek till kvinnlig sång vill jag ge ett extra plus till Jane Jarl vars röst har en karaktär och pondus som ger extra krydda till den övergripande musikupplevelsen.

På det hela taget är ”Time For Reflection” en EP som ger mersmak, och den växer efter upprepade lyssningar. Bandmedlemmarna Andreas, Jane och Fredrik har här lagt en stabil grund för Obsession Of Time att bygga vidare på. Mina personliga favoriter ”The Seeker” och ”Inner Voice” bådar gott inför framtiden. Törs vi hoppas på ett album snart? Jag håller tummarna…

6/10 BRA!

Tracklist

01. The Seeker (04:16)
02. Obsession (04:16)
03. Life In Lights (04:21)
04. Fusion (04:31)
05. Inner Voice (04:32)

 

(English version below)

Elegant synthpop that leaves you wanting more

The Malmö-based trio Obsession Of Time were formed already back in 1988 and has now reunited after a 26 year hiatus. The recently released ”Time For Reflection” EP is a debut that’s been a long time coming.

The EP opens with ”The Seeker” and you quickly realise that we’re dealing with classic, Swedish synthpop that shares DNA with bands like Mr Jones Machine, Daily Planet and EnCounter. This genre has a well-earned reputation both in Sweden and internationally, and as the EP continues in the same vein you just want to keep on listening.

The fact that we’re treated to both male and female vocals enhances the dynamics and adds variation to the sound. As someone with a soft spot for female vocals I’d like to give an extra mention to Jane Jarl who’s voice has a character and confidence that really adds to the overall experience.

As a whole ”Time For Reflection” is an EP that leaves you wanting more, and it grows after repeated listenings. Band members Andreas, Jane and Fredrik have laid a solid foundation for Obsession Of Time to build on. My personal favourites ”The Seeker” and ”Inner Voice” bode well for the future. Dare we hope for an album soon? Keeping my fingers crossed…

Share Button

Comments are closed.