Subscribe via: RSS

Circuit3 – “siliconchipsuperstar”

Posted on 17 February 2016

Circuit3 – “siliconchipsuperstar”

Format: (Album) CD, 2CD**, LP, Digital
Skivbolag: Diode Records
Releasedatum: 11 december 2015
Genre: Synthpop, electropop
Bandmedlemmar: Peter Fitzpatrick
Land: Irland
Recensent: Stefan Last

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudYoutubekollapslogga

(English version below)

En retrodoftande kvalitetsdebut från Irland

Det är inte varje dag man stöter på en albumdebut som gör att man får skriva om sin årsbästalista. I mitten av december stötte jag på Dublin-baserade Peter Fitzpatricks soloprojekt Circuit3 som just släppt debuten ”siliconchipsuperstar” och var fast från första stund.

Han gör ingen hemlighet av att vara influerad av synthens pionjärer från slutet av 70-talet och början av 80-talet. Här finns tydliga referenser till John Foxx, Gary Numan, Thomas Dolby och många fler från synthpoppens guldera. Men det blir aldrig fråga om plagiat. Allt är gjort med ett öga för detaljer och med en personlig touch som löper som en röd tråd genom albumets tio spår.

Det måste varit svårt att plocka ut singlar från ett album där låtarna håller en såpass jämn och hög kvalitet från start till slut. De tre låtar som hittills valts ut är ”New Man”, ”Ghost Machine” och ”Darkroom”, alla värdiga representanter för albumet som helhet.

Det råder definitivt ingen brist på singelkandidater. Skulle jag välja några personliga favoriter är ”Reverberate” en av de som ligger nära till hands, en låt jag är övertygad om att Phil Oakey gärna skulle ta sig an. ”Hundred Hands” är en annan som skulle göra bra ifrån sig som singel och är nog den jag skulle utnämna som albumets starkaste låt.

Ett annat spår som sticker ut är ”In Your Shoes” som skulle kunnat vara en bortglömd låt av Depeche Mode. Det är inte svårt att föreställa sig Martin Gore på sång. Den får en att längta tillbaka till tiden då man med höga förväntningar såg fram mot ett nytt album med pojkarna från Basildon…

”siliconchipsuperstar” säljs, åtminstone inledningsvis, enbart som ett paket i en begränsad upplaga på 250 exemplar, och då ingår albumet på LP (i snygg, blå vinyl), CD och digitalt. Man får dessutom en sjuspårs bonus-CD döpt till ”siliconchipremixes” där man samlat ihop remixer från singlarna som tidigare endast funnits digitalt. Bland remixartisterna hittar vi exempelvis Jonteknik och iEuropean. Ett snyggt och välarbetat paket, både musikaliskt och estetiskt, som borde tilltala de flesta vars musikaliska hjärta klappar lite extra för de artister som flyttade fram positionerna i synthpoppens ungdom.

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

01. New Man (03:28)
02. Ghost Machine (04:35)
03. Those Who Were Dancing (03:38)
04. Reverberate (03:58)
05. Darkroom (03:12)
06. One Night In Tokyo (03:37)
07. Blue Diary (02:49)
08. In Your Shoes (03:30)
09. Running Out Of Time (06:01)
10. Hundred Hands (04:42)

 

Bonus Disc “siliconchipremixes” **

01. Ghost Machine (Jonteknik Remix) (05:19)
02. New Man (iEuropean Mix) (04:35)
03. Darkroom (PowerStateFailure Remix) (05:31)
04. Ghost Machine (PowerStateFailure Remix) (05:59)
05. New Man (Le Cliché Pick-N-Mix) (03:59)
06. Darkroom (Gulag Remix) (03:44)
07. New Man (Le Cliché Remix) (02:57)

 

(English version below)

A retro-tinged quality debut from Ireland

It’s not every day you stumble upon a debut album that forces you to re-write your best-of-the-year list. In mid-December I came across the recently released ”siliconchipsuperstar”, the debut album by Circuit3 which is the solo project of Dublin based Peter Fitzpatrick. I was instantly hooked!

He’s not trying to hide being influenced by the synth pioneers of the late 70s and early 80s. There are obvious references to John Foxx, Gary Numan, Thomas Dolby and many others from the Synth Britannia era. But it never crosses into plagiarism. It’s all done with an eye for detail and with a personal touch that firmly holds the ten tracks of the album together.

Picking singles from an album that maintains such a high and even quality throughout must have been a difficult task. The three songs chosen so far are ”New Man”, ”Ghost Machine” and ”Darkroom”, all of which are worthy representatives of the album as a whole.

There’s definitely no shortage of singles candidates. If I were to pick a few favourites then ”Reverberate” is one that immediately springs to mind, a song I’m convinced Phil Oakey wouldn’t mind taking on. ”Hundred Hands” is another one that would do well as a single and is also the one I would say is the strongest track on the album.

Another standout track is ”In Your Shoes” which could’ve been a forgotten song by Depeche Mode. It’s not hard to imagine Martin Gore taking the mic on this one. It makes you long for the days when you were tingling with expectation awaiting a new album from the Basildon boys…

siliconchipsuperstar” is, at least initially, only sold as a limited edition bundle (250 copies) including the album on blue vinyl, CD and download. You also get a seven track bonus CD named ”siliconchipremixes” featuring remixes from the singles which were previously only available as downloads. Remix artists include Jonteknik and iEuropean among others. It’s a beautiful and well-crafted package, both musically and aesthetically, and should appeal to anyone with a soft spot for the artists who pushed the boundaries in the early days of synthpop.

Share Button

Comments are closed.