Subscribe via: RSS

Diary of Dreams – “Grau Im Licht”

Posted on 21 January 2016

Diary of Dreams – “Grau Im Licht”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Accession Records
Releasedatum: 16 oktober 2015
Genre: Darkwave
Bandmedlemmar: Adrian Hates, Gaun:A, Dejan Nikolic
Land: Tyskland
Recensent: Niklas Hurtig

 

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogs

(English version below)

Falnande fascination för den mörka dagboken

Blott ett och ett halvt år efter förra fullängdaren ”Elegies in Darkness” är nu Diary of Dreams tillbaka med ytterligare ett inlägg i den drömska dagboken. Det man dock kan notera på ”Grau Im Licht” är att det verkar som att Diary of Dreams skriver musik rutinmässigt utan större omvälvningar av det etablerade soundet, likt en tysk maskin – fast halvsovande och med ena handen bakom ryggen. Produktionsvärdet är högt men det vara längesedan Adrian Hates överraskade.

Över tjugo års erfarenhet i musikvärlden ger ändock sitt avtryck i att varje individuellt spår är mästerligt utfört. Det jag kan sakna är det större sammanhanget – vad vill Adrian med sin musik nu för tiden? Han kan fortsätta att släppa ett nytt album vartannat år, men chansen att han överträffar sina verk under första hälften av karriären minskar för varje försök. Missförstå mig rätt nu. Om ”Grau Im Licht” var det första Diary of Dreams-albumet du lyssnade på skulle du förmodligen tycka att det var ett av de bästa. Men för oss som hört detta tio gånger tidigare falnar fascinationen. Ett längre uppehåll med en ordentlig tankeställare om den musikaliska inriktningen vore troligen på sin plats. Diary of Dreams har ju faktiskt skapat några av de mest melankoliska, tragiska och vackra låtar en mottagare av denna konstform kan tänka sig.

Det man kan nämna om albumet är att andra spåret ”Endless Nights” är härligt taktfast och melodiöst på det sätt som definierat ljudbilden de senaste tio åren. Avslutande ”Schwarz” är en instrumental, originell och intressant avstickare som samsas bland spår som låter som de vi lärt känna och är vana vid. Kanske är det så att det bara är jag som börjar tröttna på likformigheten – Adrian använder samma gjutform till i princip varje spår han skapar – och att ”Grau Im Licht” egentliga skulle behöva recenseras av någon som inte har 1500 spelningar av gruppen på Last.fm?

Nu är det oavsett detta min uppfattning av albumet som ska resultera i siffran som ska återspegla dess styrkor och svagheter kontra tidigare verk samt hela den övriga alternativa musikscenen. Detta har jag nu gjort och resten är upp till varje lyssnare då albumet åtminstone förtjänar ett par försök.

6/10 BRA!

Tracklist

Diary-of-dreams

10. Sinferno (5:48)
02. Endless Nights (4:34)
03. Ikarus (5:57)
04. Krank (5:55)
05. Die My Phobia (4:45)
06. Grau Im Licht (5:25)
07. SinnFlut (5:22)
08. HomeSick (4:44)
09. Schuldig! (5:33)
10. The Hunted (3:45)
11. mitGift (5:08)
12. Schwarz (9:33)

 

(English version below)

Fading fascination for the dark diary

Not even one and a half year has passed since Diary of Dreams last studio album ”Elegies in Darkness” was released, but yet another addition to the diary of dreams has now reached its audience.

The first thing that comes to mind when listening to ”Grau Im Licht” is that Diary of Dreams now seems to write music on routine. The sound is kept constrained within its basic foundation without surprises. And although the production values are high the tracks seem to be created without this pure creative energy, resulting in a mellow appearance.

With over twenty years in the music industry Diary of Dreams shows their experience in each and every track that is flawlessly produced. The thing that is lacking is the higher perspective. What is the purpose of the music Adrian writes today? He can continue to release an album every other year but for each try the chance of surpassing the albums of the first half of the act is becoming less and less likely. However if ”Grau Im Licht” is the first album you hear you’ll probably think that it’s one of the best ones, but it’s not that fascinating for us that have heard this ten times before. The best thing is probably for Adrian to put the project on hold until a complete rethinking of how Diary of Dreams should sound in the future. The fact is that the group has released some of the most melancholic, tragic and beautiful tracks any listener of this form of art can think of.

A few mentions of the album itself include the second track ”Endless Nights” that is a melodic and pumping track of the like that has defined the sound for the last ten years. The last track ”Schwarz” is a detour with its instrumental and original appearance, among others that sound just like we are used to. Perhaps it’s just me that is growing tired of the uniformity that the basic structure of the tracks contribute to, and that it probably would have been a good idea to let someone that doesn’t have over 1500 plays of Diary of Dreams on Last.fm to review the album.

Regardless it is up to me to summarize this into a figure that is supposed to reflect the weaknesses and strengths of the album compared to both earlier works and to the collective alternative music scene. This has now been done and the album truly deserves a few tries. The rest is up to the listeners.

 

Share Button

Comments are closed.