Subscribe via: RSS

Train to Spain – “What it’s all About”

Posted on 04 December 2015

Train to Spain – “What it’s all About”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Sub Culture Records
Releasedatum: 22 maj 2015
Genre: Synthpop, Electropop
Bandmedelemmar: Helena Wigeborn, Jonas Rasmusson
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

 

HemsidaFacebookLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloud

(English version below)

Rättfram electropop funkar bäst i mindre portioner

Efter många års aktivitet på den svenska livescenen och ett par singelsläpp på egen hand så har nu Train to Spain släppt sitt debutalbum “What it’s all About” via Per-Aksel Lundgrens nysatsande norska etikett Sub Culture Records.

Pusselbitarna som Train to Spain valt att bygga sina låtar med innehåller lika delar av 80-talets synthpop och 2000-talets electroclash. Influenserna ligger någonstans mellan The Human League och Client skulle jag tippa. Det är med andra ord lite lagom småkaxigt med en stor dos girl-power där en väldigt rättfram attityd bär upp de flesta av låtarna. Ledmotivet “All about” och det tidigare singelsläppet “Keep on Runnig” tillsammans med den lite tuffare “Remind Myself” är utan tvekan albumets starkaste spår medan den melankoliska “Pressure” levererar tjusigt örongodis via det skruvade introt och ett i övrigt väldigt snyggt arrangemang.

Ljudbilden är i övrigt tyvärr ganska platt. Liknande ljud, rytmer och koncept upprepas lite för många gånger för att skapa tillräckligt med dynamik och variation. Helena Wigeborns sånginsats pendlar också en hel del från att i vissa låtar vara med väl beröm godkänd till att inte riktigt hålla hela vägen och bli lätt malande tråkig och alldeles för framtung och gäll för min smak.

Uppdelad i mindre portioner så är “What it’s all About” dock ett relativt trevligt tillskott på den svenska electropophimlen och albumet innehåller flera starka hits som garanterat lär kunna fastna på en hel del spellistor framöver. Plus i kanten för den charmiga och avslutande Depeche Mode-hyllningen “Martin, David and Fletch”.

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

Train to Spain albumdebuterar

01. Blipblop (04:16)
02. Keep On Running (03:46)
03. Passion (03:49)
04. All About (04:10)
05. Screw It Up (03:41)
06. Adam (04:14)
07. Pressure (05:02)
08. Grab And Touch (03:35)
09. Work Harder (03:59)
10. Remind Myself (04:11)
11. Martin, David And Fletch (04:20)

 

(English version below)

Straightfoward electropop works best in smaller doses

After many years of activity in the Swedish live scene and a couple of single releases on their own Train to Spain have now released their debut album “What It’s All About” on Per-Aksel Lundgrens Norwegian label Sub Culture Records.

The pieces that Train to Spain have picked to build their songs contain equal parts of 80’s synth pop and 2000s electroclash. The influences are probably to be found somewhere inbetween The Human League and Client I would recon. In other words, it’s a bit cocky and with a large dose of girl-power where a very straightforward attitude carries most of the songs. The album’s theme song “All About” and the previous single release “Keep on Running” together with the tougher “Remind Myself” are arguably the album’s strongest tracks while the melancholic “Pressure” delivers well-rounded ear candy with it’s twisted intro and and very neat arrangement.

The soundstage is otherwise sadly quite flat. Alike sounds, rhythms and concepts are repeated too many times to create enough momentum and variety. Helena Wigeborn’s vocal performance goes from being well above average to not holding up all the way and easy becomes grinding, boring and too shrill for my taste.

Divided into smaller portions “What It’s All About” after all is a relatively nice addition to the Swedish electropopscene and the album includes several strong hits that probably will stick to a lot of playlists from now on. An extra plus given for the concluding and charmy Depeche Mode tribute “Martin, David and Fletch”.

Share Button

Comments are closed.