Subscribe via: RSS

Intervju: Chris Corner, IAMX (svenska)

Posted on 18 December 2015

Intervju: Chris Corner, IAMX (svenska)

Kajsa Lindh ringde upp mannen bakom IAMX – Chris Corner, som i början av oktober släppte sitt kritikerrosade sjätte soloalbum “Metanoia”.

Det blev en intim pratstund som kom att handla om förvirrad sexualitet, mental sjukdom och en välbehövd förändring..kajsa_lindh

 

 

(Foto: Saryn Christina)

 

– Enligt Spotify pratar jag nu med killen som skrev albumet som jag har lyssnat mest på 2015. Hej Chris Corner från IAMX, hur mår du?

Jag mår väldigt bra med tanke på att jag har gjort 40 spelningar i rad. Jag mår fantastiskt faktiskt.

– Grattis till ett fantastiskt nytt album. Kan du berätta lite om hur det gick till när du gjorde ditt sjätte album, “Metanoia”.

Det var faktiskt det lättaste albumet jag någonsin har gjort. Perioden innan var ganska jobbig privat så plattan blev en manifestation av alla de svåra saker jag gick igenom. Trots att jag hade haft det jobbigt, kämpat med depression och sömnlöshet en period, när det var dags att göra skivan var det ganska lätt för jag hade gjort sånt stort psykiskt arbete och var känslomässigt stabil.

Så trots att skivan tar upp allvarliga ämnen så var den väldigt smidig att göra. Tekniskt och känslomässigt. Jag gick tillbaka till att göra som vid första
plattan, vilket är bara jag; med en dator, en mikrofon, en man. Det förenklade saker för mig och gjorde det mindre stressigt. Den blev lite mer elektronisk. Men också mer personligt.

IAMX_3

– Du har ju i princip redan svarat på frågan men jag tycker att låtarna på skivan är mörkare men också renare. Håller du med?

Ja, det var meningen. Jag kände att på de senaste albumen hade jag försökt experimentera och jag gjorde massa avancerade inspelningar, försökte med krångliga instrument och kombinera det med elektronisk programmering och teknologi. Jag tror att det blev lite väl komplicerat för mig för att hänga med. Så, att göra det enklare, gå tillbaka till väldigt rena elektroniska ljud och hålla fast vid det konceptet, jag tror att det gjorde plattan starkare på ett sätt, för det känns som att jag inte behövde kämpa med produktionen och kunde istället fokusera på budskapet,  på texterna, på  sånginsatserna. Det enda jag spelade in var ett piano och rösterna. Allting annat var elektroniskt och programmerat. Och jag tror att det, från ett mix-perspektiv, gjorde den renare.

– Första singeln som släpptes var “Happiness”. Vad gör dig lycklig?

Vad gör mig lycklig…hm…. Rörelse. Rörelse gör mig lycklig. Rörelse framåt. Och med bra människor. Att vara någonstans där jag inte är omgiven av människans okunnighet. Det är kanske därför jag tycker så mycket om att vara ute på vägarna, på turné. Omgiven av bra människor, ständigt på väg till något nytt ställe. Jag tror att jag alltid har haft en luffare i blodet. Vilket passar utmärkt med den här livsstilen. Samma sak med att göra skivor. Psykiskt måste du utmana dig själv hela tiden. Ständigt lära sig nya saker, särskilt om du är en teknik-nörd som jag. Såna saker gör mig lycklig. Arkitektur gör mig lycklig också. Och film.

– Som du sa, du har precis gjort 40 spelningar i Amerika, Europa och Ryssland. Ikväll avslutas första delen av turnén i Frankfurt.

Ja, jag har en eller två månader ledigt så jag åker till LA där jag bor. Jag har en liten stuga i öknen där jag kommer spendera julen och lite tid i det lugna och tysta.  Och sen är det ut på vägarna igen. Troligtvis februari.

IAMX_2

– Vad har förvånat dig mest under turnén hittills?

Det största är att jag känner att jag har förändrats. Hela albumet, tanken med Metanoia, är en psykologisk pånyttfödelse  och det är precis så det har känts för mig. Att ha gått igenom den där tuffa perioden har fått mig att uppskatta allting mycket mer. Uppskatta musiken, fansen, jag har till och med lärt mig att älska mig själv mer. Det låter ganska lökigt men det är verkligen sant och att utsätta sig för det, vilket är vad den här turnén har handlat om är så otroligt belönande. Att se att om du ärligt vågar visa upp dig själv, med vårtor och allt, så kan du faktiskt få mer tillbaka. Jag var ganska rädd för det innan. Efter att ha mått psykiskt dåligt, och sen faktiskt skriva om det och blotta den sidan av min personlighet…..jag var rätt rädd för att visa det för jag trodde att folk ta avstånd…..men det blev precis tvärtom. Och jag har fått mer kärlek och support än vad de flesta klarar av under en hel livstid.

 

– Du bor nuförtiden i Amerika. Varför flyttade du från Berlin till LA?

För jag behövde ombyte av miljö, attityd och väder. Jag hade besökt LA ett par gånger genom åren, på turné och i början hatade jag verkligen stället. Jag köpte klichén om att det var en själlös ödemark som var helt tomt och bara handlade om berömmelse och pengar. Och det är allt det där men det är också många andra saker.  Precis som i de flesta västerländska städerna finns det flera dimensioner. Jag har hittat en annan sida och jag har blivit kär i den. Jag har många vänner där. Jag älskar den positiva och stödjande andan som jag får av den amerikanska attityden. Det är ganska stor skillnad på hur jag kände i Tyskland. För trots att jag älskar Berlin, med all sin sexighet och mystik,  så kände jag mig lite kvävd av attityden. Man kan säga att jag läkte i LA och jag blir nog kvar där ett tag tror jag.

– Vill du vara snäll att avsluta  följande meningar:

IAMX_4

När jag växte upp som pojke….

…skapade det många psykologiska komplikationer för att jag var omgiven av väldigt starka kvinnor i mitt liv. Min mor till exempel var den mest dominanta i vår familj. Och min syster var väldigt dominant. Så jag upptäckte att jag blev överbeskyddad med feminism under en lång tid. Det gjorde att jag blev sexuellt osäker. Men jag är faktiskt hetro. Har jag kommit fram till. Men jag fick strula mig genom många alternativ om man säger så. Det var besvärligt. Nu är det mycket lättare och jag tror att det någonstans har fått mig att kunna uttrycka mig bättre genom min musik. Att ha vuxit upp med feminism. Gud, vilket långt svar det blev. Men ja…

Jag kan inte leva utan

…vin. Jag trodde att jag kunde det. När jag var sjuk då drack jag ingenting under två år och jag trodde att det var en del av mitt problem. Men det var det inte. Det var något mycket djupare. Och nu har jag accepterat att vin är en underbar njutning som jag inte vill leva utan.

Jag önskar att jag vore bättre på…..

…. Det här går emot allt jag har lärt mig på terapin som går ut på att jag ska älska allt med mig själv…men ok…jag önskar att jag vore bättre på att rita. Jag önskar att jag vore en bättre konstnär. Jag är värdelös. Och jag skulle verkligen vilja kunna uttrycka mig på en målarduk. Men hur mycket jag än försöker, och det är egentligen alldeles för lite, så inser jag att jag har ingen talang för det.

– Du sa att film gör dig glad. Du har även skrivit för film och vissa av dina låtar har använts i filmer eller tv-serier. Är skådespeleri något som lockar dig?

Jag har fått frågan. Men jag tror att det skulle vara ett stort misstag. Hur frestad jag än har varit, när folk har föreslagit mig det….nej, jag är för dålig. I det sammanhanget är jag för osäker. När det gäller att uppträda, då har jag något att göra. Jag sjunger, uttrycker mig genom musik. Det är ok. Men att försöka skådespela, det är jag alldeles för osäker för att ens prova.

IAMX

– Vilken typ av musik lyssnar du på? Finns det någon som har influerat dig i din musik?

När det kommer till modern musik är jag typ efterbliven. Jag lyssnar inte på någonting. Jag borde, men jag gör det inte. Jag gillar att lyssna på saker som tröstade mig i min barndom och jag tror att min musik är en återspegling av det. Men om jag skulle plocka fram någon skulle det nog bli David Sylvian som var påverkade mig mycket när jag var barn. Jag blev faktiskt programmerad till att gilla honom av min mor/farbror som tvingade mig att lyssna på skum musik när jag var i sex-sju-års ålder. Jag måste nog tacka honom för att han gav mig lite kulturell input när jag var barn (skrattar). Det kanske är det som gjort mig till den jag är idag.

– Känner du till några svenska band eller musiker?

Jag har en vän i LA som är manager till ett svenskt band. Jag tror dom heter Amason (?) Jag har träffat dom. Jag har inte lyssnat på deras musik. Jag borde lyssna på deras musik nu känner jag. Eller hur. Tycker du att det är något jag borde lyssna på?

– Det tycker jag absolut. En avslutande fråga, har du någon hälsning till dina svenska fans?

Uttryck dig gränslöst. Om du vill experimentera med droger, gör det men bli inte beroende. Lyssna på min musik tills…..tills du känner att du måste gå och se mig live….jag tror att jag vill säga till dem att komma till min show. Och nu kanske jag avslöjar för mycket, men jag tror det blir i februari.

Share Button

Comments are closed.