Subscribe via: RSS

Johnathan|Christian – “Beautiful Hideous”

Posted on 06 November 2015

Johnathan|Christian – “Beautiful Hideous”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 8 november 2013
Genre: Goth rock, Darkwave
Bandmedlemmar: Christian Granquist, Johnathan Mooney
Land: Sverige/USA
Recensent: Carolina Lindahl

 

HemsidaFacebookTwitterLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudYoutubekollapslogga

Kommer kunna fresta fredagsmysgotharna

Johnathan|Christian är en svensk/amerikansk darkwaveduo som består av Christian Granquist och Johnathan Mooney. De är relativt okända i Sverige, men har börjat få fotfäste i den brittiska gothscenen. Bandet har samarbetat med bland annat Martin Bowes och Bryin Dall för att producera sitt första fullängdsalbum – “Beautiful Hideous”.

Albumet innehåller nio originalspår, en cover på Duran Durans “The Chauffeur” samt två bonusremixer. Dualiteten i albumets namn, “Beautiful Hideous”, passar väl med de motsatsförhållanden som genomsyrar albumets låttexter. Christian Granquist sjunger bland annat om liv och död, hat och kärlek, lycka och olycka, ensamhet och tvåsamhet och ljus och mörker. Klassiska teman som är lätta att känna igen sig i.

Albumdesignen är snygg och professionell. Framsidan pryds av en vacker kvinna med delvis avskalat ansikte. Den avskalade delen blottar ett mörkt och fult inre. En symbolmättad bild med uppenbar undermening – även ett vackert yttre kan dölja en ihålig insida. Denna grundtanke bekräftas i det här albumet. Albumdesignen är snygg och spännande, men musiken är ointressant. En första genomlyssning ger ett platt intryck där inget sticker ut som extra bra. Det känns som att jag har hört albumets alla låtar förut. Samma dualitet som låttexterna beskriver uppstår alltså mellan albumets fodral och innanmäte.

Albumets oinfriade löften kan liknas vid följande scenario: Du går på en restaurangtät gata och är lite småhungrig. Plötsligt dyker en glad mexikan iklädd poncho och sombrero upp. Han är krallig, och har en stor, svart mustasch. “Kom! Kom litegrann! Jag ska visa min restaurang!”. Ett mariachi-liveband hörs i bakgrunden. Det hela verkar intressant. På vägen till restaurangen föreställer du dig en lyxig buffé med färsk och krämig guacamole, saftiga enchiladas, tortillas bakade i stenugn och kryddig salsa på solmogna tomater. Väl framme är utbudet ett helt annat. På buffébordet står en Santa Maria-tacomiddag framdukad. Ett innehåll som inte lever upp till förväntningarna som det yttre har givit upphov till. Färdig salsasås, taco tubs, guacamoledip och en stor plastförpackning med bleka tortillabröd. Och var är egentligen mariachibandet? Det visar sig att den mexikanska musiken strömmar ur en bandspelare som är gömd under en stol.

Buffén är inte direkt äcklig. Smakerna passar rätt bra ihop. Problemet är att Santa Maria-tacomiddag är lite fantasilöst. Buffékomponenterna är ju producerade av någon annan. På Johnathan|Christians “Beautiful Hideous”-tacobuffébord verkar råvarorna vara tillverkade av Depeche Mode, The Sisters of Mercy, Einstürzende Neubauten, Bauhaus och The Cure. Måltiden smakar precis som en blandning av dessa ingredienser. Helt okej, men inget kulinariskt äventyr. Det är helt enkelt en compositión som inte får matgästerna att ropa “una otra vez, una otra vez!”.

Johnathan|Christians främsta fördel är Christian Granquists mångskiftande röst. I albumets olika spår träder olika sidor av hans röst fram. “I The Sweetest Betrayal” låter han som en dramatisk musikalartist, i introt till “Before the Dark (Avant Que L’ombre)” sjunger han som om han vore Martin Gore och Blixa Bargelds kärleksbarn, och i “The Chauffeur” är det en mer neofolkig klang på talsången. Kanske skulle Christians röst klara sig bättre utan ackompanjerande synthfioler? Hans röst är köttfärsen på tacobordet. Han är kossan i sammanhanget. Det är gott. En god ko. En god ko som skulle kunna förvandlas till många läckra rätter, men som just nu tyvärr serveras med konserveringsmedelssmakande cheddardip och pissketchupsalsa.

Summa summarum, lite konklusion: Jag tror att Johnathan|Christian kommer kunna fresta fredagsmysgotharna med sin tacobuffé. Men de får nog krydda till sina recept innan finsmakarna kommer springandes.

(Observera att det här är en recension av bandets första album som av olika anledningar publiceras långt efter releasedatum. Håll utkik efter Carolinas recension av bandets senaste album som kommer inom kort, Red.anm)

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

01. I Walk This Earth Alone (04:46)
02. Before The Dark (Avant Que L’Ombre) (05:40)
03. Fallen (05:45)
04. Beautiful Hideous (05:01)
05. Haunted (05:23)
06. Just To Ease The Pain (02:04)
07. My Private Room (06:14)
08. Downtrodden (03:41)
09. The Sweetest Betrayal (04:33)
10. The Chauffeur (06:13)
11. Haunted (Another World Attrition Mix) (05:14)
12. Beautiful Hideous (Hard On My Sleeve Mix) (05:12)

 

Share Button

Comments are closed.