Subscribe via: RSS

Hearts of Black Science – “Signal”

Posted on 27 November 2015

Hearts of Black Science – “Signal”

Format: (Album), CD, 2CD**, LP (9 spår)
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 20 november 2015
Genre: Pop, New wave, Shoegaze
Bandmedlemmar: Thomas Almgren, Daniel Änghede
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

 

FacebookLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudReverbnationYoutubekollapslogga

(English version below)

Atmosfäriska ljudmattor med en myriad av starka melodier

Efter att ha funnit nytt hem på Progress Productions så återvänder nu Hearts of Black Science med en ny fullängdare efter sex års tystnad. “Signal” är bandets tredje i ordningen sedan debuten med den Kent-doftande “The Ghost You Left Behind” (2007). Det nya albumet är i mångt och mycket en vidareutveckling av konceptet från bandets andra album “The Star in the Lake” (2009) där hörnstenarna melankolisk gothsvärta och shoegaze möter inslag av new wave och blir till storslagen eletronisk arenapop.

Hearts of Black Science levererar tjocka och atmosfäriska ljudmattor som toppas med en genomarbetad myriad av starka melodier. “Signal” handlar dock om så mycket mer än bara en samling mörka och refrängstarka poplåtar som den bombastiska “Protector” och nyinspelningen av den tidigare b-sidan “Icons”. Det ständigt närvarande drömska skimret har tillfogats en mängd av små överraskande och väldigt intressanta mikrodetaljer som art rock-sångerskan Chrysta Bells diskreta bidrag på “Unfolding”. Hade det stått Vangelis eller Jean-Michel Jarre på det här skivomslaget så hade spår som “Wolves at the Border” (med gästspel av Heike Langhans) och det avslutande instrumentala titelspåret garanterat varit starka kandidater till att få vara med på den nya Bladerunner-filmens soundtrack.

”Signal” tar Hearts of Black Sciences musik framåt med stormsteg. Får ni chansen att avnjuta dem på en livescen inom kort så missa den inte!

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

Hearts of Black Science presenterar "Signal"

01.Faces (04:40)
02.Protector (04:02)
03.Until Morning (03:40)
04.Timeless (04:46)
05.Unfolding (05:38)
06.Icon (04:16)
07.Waiting (04:42)
08.Falling Away (06:21)
09.Wolves At The Border (06:08)
10.We Saw The Moon (06:42)
11.Signal (03:56)

 

Bonus disc

1.Parallax (Unused Album Track) (01:44) **
2.Wolves At The Border (Demo Version) (05:01) **
3.Unfolding (T. Almgren Remix) (05:50) **
4.Witches (Unused Album Track) (04:12) **

 

(English version below)

Atmospheric sound carpets with a myriad of strong melodies

After finding a new home on Progress Productions Hearts of Black Science now returns with their first new album in six years. “Signal” is the band’s third album since they debuted with the Kent-scented “The Ghost You Left Behind” (2007). The new album is very much an evolution of the concept from the band’s second album “The Star in the Lake” (2009) where the cornerstones of melancholic gothic darkness and shoegaze meets the elements of new wave and become grand electronic pop for the big arenas.

Hearts of Black Science delivers thick and atmospheric soundimages topped with a well elaborated myriad of strong melodies. “Signal” is, however, about much more than just a collection of dark and chorusestrong pop songs like the bombastic “Protector” and the re-recording of the former b-side “Icons”. To the ever presented dreamy glow they have added a number of surprising and very interesting microdetails like the discreet contribution from art rock singer Chrysta Bell on “Unfolding”. Had the cover of this album read Vangelis or Jean-Michel Jarre tracks like “Wolves at the Border” (with a guest appearances by Heike Langhans) and the closing instrumental title track had surely been strong candidates to be part of the new Blade Runner movie soundtrack.

“Signal” takes Hearts of Black Science’s music forward by leaps and bounds. If you ever get the chance to catch them live on stage – don’t miss it!

Share Button

Comments are closed.