Subscribe via: RSS

Eden Synthetic Corps – “Sandwalkers”

Posted on 13 November 2015

Eden Synthetic Corps – “Sandwalkers”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Scanner (Dark Dimensions Label Group)
Releasedatum: 25 september 2015
Genre: Harsh EBM
Bandmedlemmar: Glamour Diesel, IDK, Chainheart, Hypercrash
Land: Portugal
Recensent: Thomas Hulteberg

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmtidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsReverbnationYoutubekollapslogga

(English version below)

Lite tyngre och mycket sämre

Eden Synthetic Corps släpper uppföljaren till 2013 års “Breathing Salt” titulerad “Sandwalkers” och allt är inte väl. Albumet är tyvärr en dussinskiva som inte lämnar något bestående intryck.

Jag har lyssnat igenom den många gånger och jag kan inte minnas en enda melodi, textrad eller arrangemang. Medan bandets förra album “Breathing Salt” bjöd på mörk, melodidriven industrial med lagom mycket gitarr i ljudbilden så väljer Eden Synthetic Corps på den här gången istället att bara satsa på tyngd vilket blir väldigt enformigt på en hel skiva. Ibland blixtrar det till som i den fantastikta “Thirst” där gitarrdrivet ersätts av ett riktigt bra beat och en stark och minnesvärd melodislinga.

I en tidigare recension av Chrysalides“Personal Revolution” hyllade jag att det bandet omfamnade sitt franska ursprung och gjorde det till en av bandets styrkor. Eden Synthetic Corps är från Portugal och har valt att göra precis tvärtom och tvättat bort varenda spår av sitt ursrpung med klorin. Jag hade blivit väldigt glad om bandet hittade tillbaka till förra skivans välskrivna melodier och försökt bygga vidare på det istället för att försöka vara hårdast i världen.

Bästa spår:“Thirst”
Sämsta spår:“The Northern Hunter”

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

eden_synthetic_corps

01. The Northern Hunter (04:29)
02. Sandwalkers (04:50)
03. Dystopia (04:13)
04. Oil Of The Feathered Serpent (05:14)
05. Catarse (04:34)
06. Trail Of The Hydra (04:26)
07. Neuri (05:21)
08. Thirst (04:08)
09. Scythian (04:43)
10. Atsinganoi (04:30)
11. Lamiae (04:18)
12. Tsékooh (04:05)
13. Themiscyra (04:26)
14. Noblesse (05:01)

 

(English version below)

Heavier but poorer

Eden Synthetic Corp have released the sequel to “Breathing Salt” (2013) entitled “Sandwalkers” and all is not well. The album unfortunately comes out a bit like a quanity release that leaves no lasting impression.

I have listened throughly many times and I can not remember a single melody line nor lyrics or arrangement. While the band’s last album “Breathing Salt” offered dark, melody-driven industrial with just the right amount of added guitars Eden Synthetic Corps this time have gone all in on power and betting on weight becomes very monotonous to an entire disc. Somehow they still manage to suprise like with the fantastic “Thirst” where the guitar-driven theme is replaced by a really good beat and a strong and memorable melody.

In one of my previous reviews of Chrysalide’s “Human Revolution” I praised band for embracing their French origins wich made out to be one of the band’s strengths. Eden Synthetic Corps are from Portugal and have chosen to do just the opposite and have seem to want to wash away every trace of their inharitance with chlorine. I would have been alot happier if the band could return to the last disc’s well-crafted melodies and tried to build on it instead of trying to be the hardest in the world.

Best track: “Thirst”
Worst track: “The Northern Hunter”

Share Button

Comments are closed.