Subscribe via: RSS

Rariteter på vinyl när Advanced Art firar 30 år

Posted on 09 August 2015

Rariteter på vinyl när Advanced Art firar 30 år

Finska Advanced Art, som introducerades för första gången via de två 7″ singlarna “Black Roses” och “From Nothing to Nothing”, som delades med gothbandet Two Witches och släpptes via ena medlemmen Jyrki Virtanens skivbolagsetikett Darkland Records 1988, firar i år sitt 30 års jubileum.

I samband med jubileet så presenterar nu kanadensiska Artoffact Records samlingen “Darkhive: The Tape & Vinyl Years” som innehåller udda material från bandets tidiga 7″-släpp samt spår från 12″-maxin “Scar”. Samlingen levereras både digitalt och i två olika vinylutgåvor där de vita och svarta utgåvorna begränsas till 100 respektive 200 exemplar.

Den Tampere-baserade trion bildades av Pasi “Jana” Janhunen, Petri “Pete” Huttunen och Petja “Vince” Valasvaara 1985. Efter 7 spårs minialbumet “Clandestine” (1990) så gjorde bandet sin officiella albumdebut med “Product” (1993). Minialbumet “Force” som även innehöll ett par udda liveinspelningar från bandet släpptes 1994. I början av nittiotalet släpptes man även de två numera svårt eftertraktade maxisinglarna “Scar” (1991) och “Time” (1992). 

Utöver ett par konserter i Sverige och några uppträdanden på oväntade scener på hemmaplan så turnerade bandet aldrig frekvent. Låtar som Nothing to Nothing” (se videon nedan) och “No Answers No Solutions” letade sig dock hela vägen till alternativa spellistorna på radiostationer och klubbar runtom i hela Europa liksom USA och Brasilien och bandets musikvideor roterades flitigt på MTV när det begav sig.

Neuroactive-bekantingen Jarkko Tuohimaa var förresten inblandad i bandets liveuppträdanden när det begav sig och Petja Valasvaara släppte 2012 “Imperia” tillsammans med sångaren “Sam” med det nya projektet Impakt! som även inkluderade Advanced Arts livetrummis P.W.

“Darkhive: The Tape & Vinyl Years” släpps den 13 oktober via Artoffact Records.

Tracklist

advanced_art

Side A

A1 Black Roses (7″)
A2 No Answers No Solutions (7″)
A3 From Nothing to Nothing (7″)
A4 Steel (7″)
A5 You’re A Pretender (1987)
A6 You Need Love (1987)

Side B

advanced_art_darkhive_the_tape_and_vinyl_years2

B1 Wake Up
B2 Tear Open These Scars
B3 This Blue Moment (demo)
B4 Til I Beg For Mercy (demo)
B5 Life Before Death

Share Button

Comments are closed.