Subscribe via: RSS

Vanligt Folk – “Jag har utvecklat mig till både en hund i en katt”

Posted on 10 June 2015

Vanligt Folk – “Jag har utvecklat mig till både en hund i en katt”

Format: (Album), CD, LP
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 5 juni 2015
Genre: EBM, experimental
Bandmedlemmar: Andreas Carlsson, Jonas Abrahamsson, David Sundqvist
Recensent: Carolina Lindahl

 

HemsidaFacebookLast.fmwimpSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogskollapslogga

 

Electronic Body Punk Music?

När jag satte igång det här albumet på högsta volym frågade jag mig själv – vafan är det jag lyssnar på egentligen? Det är en svår fråga att besvara. Hur ska man beskriva Vanligt Folks musik? Om man tittar på hur Göteborgstrion ser ut kanske man skulle vilja kalla det hela för hipsterbody. Men namnen på låtarna “Vitt skum” och “Sjungna osanna sånger/Kulturimperialistiskt anti-motstånd” för snarare tankarna till punken. Det här kanske helt enkelt är EBM-punk. Electronic body punk music. EBPM.

“Jag har utvecklat mig till både en hund i en katt” är Vanligt Folks första fullängdsalbum. Albumet innehåller elva spår som, precis som deras tidigare produktion, har låttexter på svenska. Många av låtarna har DAF-liknande beats som grund. Låten “Teknikfatalist” kommer den mer öppensinnade bodypubliken kanske kunna kängstampa till i framtiden. De musikaliska influenserna utöver DAF är många. Spåret “Rätt på subutex” har ett skönt opiatgung med orientaliska ormtjusarmelodier, och låten “Kanske en body dub” ger mer reggaevibbar. Come we go stomp down Babylon one more time.

Det känns som att jag har hamnat på tepartyt i Alice i Underlandet. Jag ser några stollar som bryter mot alla regler och bara röjer på. Det samplade gökuret i låten “För att dom säger att man ska ha en och för att jag har råd. Man unnar sig.” förstärker den känslan. Jag föreställer mig att det är såhär det låter inuti hattmakarens huvud, och plötsligt blir sig hans fåniga flin fullt förståeligt.

Om ett tag kommer jag att vilja krypa upp ur kaninhålet igen för att bärga mitt förstånd. Men för stunden är jag fullkomligt nöjd här vid tebjudningen.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

01. Sjungna Osanna Sånger/Kulturimperialistiskt Anti-Motstånd (03:01)
02. Rejäla Skor (03:10)
03. Blott Mej Skall Du Ha (02:07)
04. Teknikfatalist (06:31)
05. Rätt På Subitex (03:58)
06. För Att Dom Säger Att Man Skall Ha en och För Att Jag Har Råd. Man Unnar Sig. (03:45)
07. Kanske En Body Dub (04:32)
08. Vitt Skum (03:43)
09. Helvetet (01:27)
10. Dans Och Kärlek (04:47)
11. Intet I Bägge Ändarna (03:37)

Vanligt Folk albumdebuterar

 

Share Button

Comments are closed.