Subscribe via: RSS

Deadbeat – “En länk till det förflutna”

Posted on 22 June 2015

Deadbeat – “En länk till det förflutna”

Format: (Album) Digital
Skivbolag: Osignerat (Spinnup)
Releasedatum: 29 maj 2015
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Magnus Norr
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

 

tidalSpotifydeezergoogleplayitunesDiscogsBandcampSoundcloudYoutubekollapslogga

(English version below)

Poetisk och känslosam synthpop på svenska

The Girl & The Robot-bekantingen med aliaset Deadbeat (aka Magnus Norr), som även har producerat musik tillsammans med bland andra Compute-sångerskan Ulrika Mild under bandnamnet Co|De tidigare, presenterar nu sin svenskspråkiga solodebut “En länk till det förflutna”.

Välskriven elektronisk pop av det här snittet är vi tyvärr inte bortskämda med, och det är heller inte speciellt många som har lyckats riktigt bra genom åren. Band som Nasa, Adolphson-Falk, Lustans Lakejer och några till gjorde det bra under åttiotalet medan Saft, Mr. Jones Machine, Page och även Kent (på deras senare mer elektroniskt baserade album) har axlat mycket av genrens nutida låtskrivarmantel.

De poetiska och väldigt känslosamma låttexterna bärs fram på ett stundtals ganska mörkt, rymddoftande och minimalistiskt analogt ljudlandskap. Magnus röst är originell och genomgående tonsäker. På flera ställen för det tankarna just till Adolphson-Falks åttiotalskompositioner. Just den referensen understryks på flera ställen på albumet men kanske allra mest på den inledande “Bisarr” och min personliga favorit “Mörk energi”.

Albumet lämnar ett eftertänksamt och övervägande positivt avtryck efter sig och känns väldigt personlig. Låtmässigt är den något ojämn, men i sektionen synthpop framförd på svenska så är den samtidigt tillräckligt stark för att på något sätt behöva stå i skamvrån.

“En länk till det förflutna” misslyckas heller inte med att göra mig nyfiken på vad Deadbeat tar sig an härnäst, tvärtom.

6/10 BRA!

Tracklist

01. Bisarr (02:58)
02. Dans (03:29)
03. Jag är kall (03:37)
04. Illusion Fikion (03:17)
05. Våg/Puls (02:51)
06. Mörk energi (04:12)
07. Så begärlig (03:15)
08. Du river ner min mur (03:20)
09. Odyssé (02:48)
10. En stilla kyss (03:24)

 

(English version below)

Poetic and emotional synthpop in swedish

The Girl & The Robot-acquaintance with the alias Deadbeat (aka Magnus Norr), who previously’s also produced music together with Compute singer Ulrika Mild under the band name Co|De, now presents his solo debut “En länk till det förflutna” (“A Link to the Past”).

Unfortunately we’re not spoiled with well written electronic pop in this section and it is not really alot of bands who have succeeded over the years. Bands like NASA, Adolphson-Falk, Lustans Lakejer and a few others did it well in the eighties, while Saft, Mr. Jones Machine, Page and also Kent (on their later more electronic-based albums) has shouldered much of the genre’s songwriting-mantle nowadays.

The poetic and very emotional lyrics are carried out on a sometimes rather dark, spacey and minimalist analogue soundscape and Magnus’ vocals are balanced and original. In several places it’s reminiscent of the before mentioned Adolphson-Falk’s compositions in the eighties. That reference is underlined in several places on the album, but perhaps most on of the initial “Bisarr” (“Bizarre”) and my personal favourite “Mörk energi” (“Dark Energy”).

The album leaves a pensive and largely positive footprint behind and it feels very personal. Songwise it’s a little uneven, but in the of section synth pop sung in Swedish it’s strong enough not to be put away in the corner.

“En länk till det förflutna” (“A Link to the Past”) fails too not to make me curious about what Deadbeat tackles next, quite the contrary.

Share Button

Comments are closed.