Subscribe via: RSS

Cynical Existence – “We Are The Violence”

Posted on 10 March 2015

Cynical Existence – “We Are The Violence”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Alfa Matrix
Releasedatum: 27 mars 2015
Genre: Aggrotech, Industrial
Bandmedlemmar: Fredrik Croona, Filip Lönnqvist, George Klontzas
Land: Sverige/Grekland
Recensent: Thomas Hulteberg

FacebookLast.fmwimpSpotifydeezeritunesDiscogsSoundcloud

(English version below)

Medbrottslingarna höjer tredje utgåvan

Menschdefekt– och Project Rotten-bekanta Fredrik Croona släpper ny fullängdare med aggrotech/industrial bandet Cynical Existence och som medbrottslingar har han George Klontzas från Pre Emptive Strike 0.1 och Filip Lönnqvist från Rave the Reqviem.

“We Are The Violence” är en uppvisning i avskalat låtskrivande och jag upplever det som att varje del av musiken är en logisk del av helheten. Ingen del känns överflödig eller instucken som en eftertanke. En av de snyggaste detaljerna är 30 sekunder in i “The Kill” när ett mördande gitarriff höjer en låt som börjat väldigt medelmåttigt till ett av albumets starkaste spår.

Sången ligger väldigt bra i mixen och framförs av Fredrik Croona. Han har hittat två olika lägen, ansträngda skrik eller monotont maskinellt, och jag tycker att det senare fungerar mycket bättre än det tidigare. I de skrikiga partierna låter han som Daniel Graves i sina sämsta stunder, från början störde det mitt intryck enormt mycket men efter ett par genomlyssningar kommer jag på mig själv med att verkligen gilla det. Helhetsintrycket av “We Are The Violence” är starkt. Vi bjuds på fjorton välproducerade och varierade spår och jag ser fram emot nästa utgåva rejält.

Bästa spår: “The Kill”

Sämsta spår: “You”

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

01. We are the violence
02. Wake up call
03. Heartless
04. The kill
05. War of times
06. You
07. The dead empire
08. Affliction of self torture
09. Stains that never fade (feat Wojek Krol)
10. Sweet dreams
11. Sovereign
12. Amputation of the soul
13. The Betrayal
14. We are through

 

(English version below)

Frederick Croona (also known from Project Rotten and Menschdefekt) releases a new album with his aggrotech/industrial band Cynical Existence and as accomplices, he has George Klontzas from the Pre-Emptive Strike 0.1 and Filip Lönnqvist from Rave the Reqviem.

“We Are the Violence” is a showcase of unadorned songwriting and the feelings are that every piece of the music is a logical part of the whole. No part feels superfluous or inserted as an afterthought. One of the neatest features is 30 seconds into “The Kill” when a murderous guitar riffs raises a song that started very mediocre to one of the album’s strongest tracks.

The song is very good in the mix and performed by Fredrik Croona. He has found two different modes vocally. Either the strained crying or monotonous machinelike ditto, and I think that the latter works much better than the previous one. In the lurid parties he sounds like Daniel Graves in their worst moments, initially disrupted it my impression enormously but after a few listenings, I find myself really liking it. The overall impression of “We Are The Violence” is strong. We are treated to fourteen well-produced and varied tracks and I really look forward to the next release.

Best track: “The Kill”
Worst track: “You”

Share Button

Comments are closed.