Subscribe via: RSS

Steril – “Misanthrop”

Posted on 07 January 2015

Steril – “Misanthrop”
Format: (Album), CD, Digital
Skivbolag: Frankahdafi Records
Releasedatum: 30 oktober 2014
Genre: Industrial Metal, EBM
Bandmedlemmar: Mähne Meenen, Axel Tasler, Jan Wilking
Land: Tyskland
Recensent: Jens Atterstrand

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmwimpSpotifyDiscogsSoundcloudYoutube

(English version below)

Stark men slätstruken comeback från nittiotalsikoner

Steril, med sin unika mix av industrimetall och EBM var ett av de starka och stilbildande banden när man släppte album som “Transmission Pervous” (1993), “Egoism” (1994) och “Venus Trap” (1996) via den legendariska skivbolagsetiketten Off Beat under nittiotalet.

Så när jag fick reda på att den tyska trion, med sångaren Mähne Meenen, gitarristen Axel Tasler och keyboardisten Jan Wilking, var högaktuella med det nya albumet “Misanthrop” så blev jag minst sagt väldigt nyfiken.

Jag bör dock vackert erkänna att jag inte har lyssnat överdrivet mycket på Steril sedan det begav sig och både det senaste albumet “Realism” (som släpptes 2008) och “Purification” (2002) passerade mig båda tämligen obemärkt förbi.

Efter att ha gjort en snabblyssning på de två nyss nämnda albumen så kan jag dock konstatera att “Misanthrop” överraskar positivt, på flera sätt. Det är snyggt framfört, refrängstarkt och (i alla fall stundtals) även låtmässigt stark. Arrangemangen är snyggt balanserade i en ljudbild som skulle kunna beskrivas som en felande länk mellan Die KruppsKMFDM, Oomph! och EBM på ett sätt som bara tyska band kan leverera på sina bästa dagar.

Inledningen med dängorna “Glas”“Storm” och “Fan” är stark och även om låtmaterialets kvalitet sjunker något på den andra halvan så gillar jag både den härligt skruvade “Zeit”, det åttonde spåret “Tanz” och bonuslåten “Presse” skarpt.

“Misanthrop” kommer däremot inte gå till historien som ett speciellt mångfacetterat album. Steril repeterar samma koncept kanske både två och tre gånger för mycket men sorterar man noga ut russinen ur kakan som bjuds här så blir det en (om än tämligen kort) samling riktigt starka spår för alla som gillar nyss nämnda band.

Nämnde jag att CD-utgåvan levereras i 242 handnumrerade exemplar?

Bästa spår: “Glas”“Fan”“Zeit” och “Presse”

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

01. Glas (05:00)
02. Strom (05:18)
03. Fan (05:02)
04. Netzwerk (05:19)
05. Misanthrop (05:04)
06. Architekt (04:36)
07. Zeit (04:39)
08. Tanz (04:51)
09. Elektroliebe (04:26)
10. Karnivore (04:34)
11. Presse (Bonus) (05:38)
12. Tanzt! (EvvilKing-Mix) (03:52)

 

(English version below)

Strong but featureless comeback from nineties-icons

Steril, with their unique mix of industrial metal and EBM was one of the most powerful and iconic bands when they released the albums “Transmission Pervous” (1993), “Selfishness” (1994) and “Venus Trap” (1996) on the legendary record label label Off Beat in the nineties.

So when I found out that the German trio with singer Mähne Meenen, guitarist Axel Tasler and keyboardist January Wilking, had the new album “Misanthrop” in the pipeline I got (to say the least) very curious.

I should, however, admit that I have not listened excessively on Steril since back in the days, and both the latest album “Realism” (released in 2008) and “Purification” (2002) has both passed me fairly unnoticed.

After a quick-listen of the two before mentioned albums I realize that “Misanthrop” surprises positively in several ways. It is nicely rendered, chorusstrong (at least sometimes) even strong songwise. The arrangements are nicely balanced in a sound that could be described as the missing link between Die Krupps, KMFDMOomph! and EBM in a way that only German bands can deliver on one of their best days.

The beginning, with smashers “Glas”, “Storm” and “Fan” is strong and although the songquality drops somewhat on the second half, I really like both the delightfully twisted “Zeit” and the eighth track “Tanz”.

But “Misanthrop” but will not go down in the historybooks as the most multi-faceted album. Steril repeats the same formula maybe two or three times too many but carefully sorted out it comes a nice (albite quite short) collection of really strong tracks for fans of the aforementioned bands.

Did I mention that the CD is limited to 242 hand-numbered copies?

Best tracks: “Glas”“Fan”“Zeit” and “Presse”

Share Button

Comments are closed.