Subscribe via: RSS

In Slaughter Natives – “Cannula Coma Legio”

Posted on 05 January 2015

In Slaughter Natives – “Cannula Coma Legio”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Cyclic Law
Releasedatum: 21 Juni 2014
Genre: Dark Ambient
Bandmedlemmar: Jouni Havukainen
Land: Sverige
Recensent: Niklas Hurtig

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmwimpSpotifyDiscogsSoundcloudBandcamp

(English version below)

Svensk klassisk ambient i nytappning

In Slaughter Natives är ett svenskt soloprojekt bestående av Jouni Havukainen som sedan slutet av 80-talet producerat musik och oljud sprunget ur den mörka delen av människan. In Slaughter Natives firar 30 år som aktivt projekt i år och är inte känt för att spruta ur sig produktioner, sist det begav sig var för tio år sedan. Nu har dock albumet ”Cannula Coma Legio” släppts på Cyclic Law.

In Slaughter Natives är en av veteranerna på vad som var världens bästa skivbolag för denna typ av musik, svenska Cold Meat Industry som har huserat en rad andra internationellt erkända akter av liknande kaliber såsom Deutsch Nepal, Mortiis, Raison D’être, Desiderii Marginis, Sephiroth, Atrium Carceri samt Brighter Death Now vilket är grundaren Roger Karmaniks egna soloprojekt.

I gränslandet mellan rytmisk ambient och industrial levererar In Slaughter Natives skitarg musik med syfte att frammana dödsångest hos lyssnaren. Bombastiska mörka toner dominerar ljudbilden och det lämnas litet utrymme över för inslag som inte osar om den förestående domedagen. Viskande röster och svepande sång ger albumet ett mystisk och skräckinjagande intryck. De få melodiska inslagen agerar nästan som speldosan i skräckfilmen.

Musiken är inte lättsmält och att som lyssnare har någon egentlig åsikt om det hen lyssnar på är inte helt lätt. Det låter fruktansvärt bra och produktionen är felfri, vilket man kan förvänta sig av en artist som varit aktiv musiker längre än vad denna texts skribent levt. Samtidigt är det monotont, okonventionellt, långsamt och för det mesta med total avsaknad av driv. Jouni framför små, få tysta textrader av sång som för den ouppmärksamme lätt kan misstas för ytterliggare ett sample i bakgrunden. En av de få gånger musiken verkligen blommar upp är under andra halvan av ”Ignis Et Scalpello: Angel Meat” vilket blir den mest minnesvärda episoden och det bästa spåret på albumet.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

in_slaughter_natives

01. Plague Walk My Earth (9:38)
02. Definition Of Being Alive (5:06)
03. Silent Cold Body (11:46)
04. Venereal Comatose: Closed My Eyes (10:11)
05. Left Arm Right Arm As My Path (6:23)
06. Gaudium Et Alia Vitia (5:22)
07. Ignis Et Scalpello: Angel Meat (9:30)
08. Three Three Three (4:20)

 

(English version below)

Swedish classic ambient in a new form

In Slaughter Natives is a swedish solo act consisting of Jouni Havukainen which has produced music and noise originating from the dark side of humanity since the late eighties. In Slaughter Natives now celebrate thirty years as an active project and is not known for its comprehensive discography. The latest album was released ten years ago but ”Cannula Coma Legio” has now been released on Cyclic Law.

In Slaughter Natives is a veteran on what was one of the greatest recording companies in the world for this type of music, swedish Cold Meat Industry. CMI has housed several internationally acclaimed acts such as Deutsch Nepal, Mortiis, Raison D’être, Desiderii Marginis, Sephiroth, Atrium Carceri and Brighter Death Now which is the founder Roger Karmaniks solo project.

In Slaughter Natives delivers pissed off music in the borderland between rhytmical Ambient and Industrial with the main purpose of bringing anxiety of death to the listener. Dark grandiloquent tones dominate the sound and little space is left over for anything other than elements telling of the forthcoming judgement day. Whispering voices and sweeping vocals gives the album a mysterious and horrifying impression. The few melodic elements present almost acts as the music box in the horror movie.

The music is not easy to comprehend and its also not easy as a listener to actually have an opinion of what you hear. It sounds terribly good and the production is flawless which you would expect from a musician that has been active longer than this texts scriber has lived. At the same time it is monotonous, unconventional, slow and most of the time with a complete lack of drive. Jouni performs tiny little pieces of vocals which could just as easily be perceived as yet another sample in the background. One of the few times that the music really catches your attention is during the second half or the track ”Ignis Et Scalpello: Angel Meat” which turns out to be the most memorable part and the best track of the album.

 

Share Button

Comments are closed.