Subscribe via: RSS

Iamamiwhoami – “Blue”

Posted on 26 December 2014

Iamamiwhoami – “Blue”
Format: (Album) CD, LP, Digital, Digital **
Skivbolag: To Whom It May Concern
Releasedatum: 10 november 2014
Genre: Electro, electropop
Bandmedlemmar: Jonna Lee, (Claes Björklund)
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

FacebookTwitterMyspaceLast.fmwimpSpotifyDiscogsSoundcloudYoutube

(English version below)

Till den det nu berör

Den svenska låtskrivaren och sångerskan Jonna Lee, som mellan 2007 och 2009 var aktuell som soloartist, startade tillsammans med producenten Claes Björklund det audiovisuella elektroniska musikprojektet Iamamiwhoami under 2009.

Efter de två första albumen – “Kin” (2012) och “Bounty” (2013) – så är man nu redo att presentera projektets tredje och kanske mest poporienterade album hittills.

“Blue” väver Iamamiwhoami en bred sammetslen matta av analoga synthar och skapar stämningsfylld electro som ligger någonstans i gränslandet mellan rytmisk ambient och smart electropop. Finurliga melodier vävs ihop med (ofta) dansanta rytmer och toppas med Jonna Lees fantastiska röst som genomgående är både skör och kraftfull på samma gång.

Även om Iamamiwhoami har sin utgångspunkt i det audiovisuella och måhända kanske fungerar allra bäst tillsammans med de fantastiskt vackra musikvideorna som hör till spåren, så skulle jag bli ytterst förvånad om de mer refrängstarka och dansanta låtarna som “Hunting For Pearls”“Chasing Kites” eller “Tap Your Glass” inte dyker upp i de mer kommersiella radiostationernas spellistor inom en snar framtid.

Om inte, så bör någon snarast slå något väldigt hårt i huvudet på de rikstäckande radiokanalernas ansvariga och väcka dem ur sin dvala. Iamamiwhoamis “Blue” är nämligen ett av årets starkaste elektroniska album alla kategorier, med eller utan visuellt “tilltugg”. 

Till den det nu berör.

OBS! Utöver den ordinarie utgåvan med tio spår så levereras albumet även i en digital 17 spår lång ** specialutgåva titulerad “Blue Island” som utöver sex exklusiva mellanspel samt bonusspåret “Dive” även inkluderar en 52 minuter lång “Blue Continious” mix.

10/10 KLASSIKER!

Tracklist

Blå albumtema för Iamamiwhoami

00. Wave (00:39) **
01. Fountain (06:00)
02. Hunting For Pearls (05:16)
03. Pearl (00:59) **
04. Vista (05:04)
05. Melter (0:27) **
06. Tap Your Glass (05:14)
07. Afloat (00:31) **
08. Blue Blue (05:27)
09. Thin (05:33)
10. Air (00:17) **
11. Chasing Kites (05:11)
12. Ripple (03:35)
13. Arrival (01:24) **
14. The Last Dancer (04:47)
15. Shadowshow (05:24)
16. Dive (04:29) **
17. Blue Continous (52:52) **

 

(English version below)

To whom it may concern

The Swedish songwriter and singer Jonna Lee, who was a solo artist between 2007 and 2009, joined up with producer Claes Björklund in 2009 and started the audio visual electronic music project Iamamiwhoami.

After the first two albums – “Kin” (2012) and “Bounty” (2013) – we are now presented the the project’s third and perhaps most pop oriented album to date.

On “Blue” Iamamiwhoami weaves together a wide velvety carpet of analog synths to create atmospheric electronica somewhere in the borderland between rhythmic ambient and smart electropop. Clever melodies are woven together with (often) danceable rhythms and topped with Jonna Lee‘s amazing voice that is consistently both fragile and powerful at the same time.

Although Iamamiwhoami has its origins in the audiovisuals and perhaps might work best together with the stunning music videos associated to the tracks, I would be extremely surprised if the more chorus strong and danceable songs like “Hunting For Pearls”, “Chasing Kites” or “Tap Your Glass” don’t show up in the playlists of the more commercial radiostations in near future.

If not, then someone should quickly hit something very hard in the head of the national radio channels responsible and bring them out of dormancy.

Iamamiwhoami’s “Blue” is one of this year’s strongest electronic albums of all categories, with or without the visual “snacks”.

To whom it may concern.

Share Button

Comments are closed.