Subscribe via: RSS

Wrangler – “LA Spark”

Posted on 07 November 2014

Wrangler – “LA Spark”
Format: (Album) CD, LP
Skivbolag: MemeTune Studios
Releasedatum: 2 augusti 2014
Genre: Electro, Experimental
Bandmedlemmar: Ben Edwards, Phill Winter, Stephen Mallinder
Land: England
Recensent: Jens Atterstrand 

HemsidaLast.fmwimpSpotifyDiscogsSoundcloud

(English version below)

Originellt, medryckande och ytterst dansant

Den nya brittiska kollaborationen Wrangler, som består av Ben Edwards (från bland annat John Foxx & The Maths), Phill Winter och den forne Cabaret Voltaire-bekantningn Stephen Mallinder, är nu redo att presentera debutalbumet “LA Spark”.

Åtta spår fullmatade med oljud, analoga basgångar och skruvade loopar möter ljuva retrodoftande melodislingor och synthstråkar. Wrangler ekar ordentligt av Stephen Mallinders tidigare band Cabaret Voltaire, men trots detta så går de verkligen sin egen väg och skapar någonting oerhört medryckande, originellt och ytterst dansant. Liksom nyss nämnda giganter så har man en fantastisk förmåga att skapa oerhört smittsamma melodier ur oljud och brus.

kollapsbanner

Titelspåret “LA Spark” och “Space Ace” är kanske de tydligaste (och starkaste?) röda trådarna som binder ihop Wrangler med Mallinders forna musicerande medan de lite mörkare och mystiska numren, som de två väldigt The Klinik-doftande “Harder” och “Modern World” verkligen balanserar upp helheten och gör albumet variationsrikt och väl sammansatt.

Wrangler är mystiskt, kryptiskt och måhända ganska svårt för den stora massan att ta till sig men “LA Spark” är tveklöst ett av det här årets mest originella och intressanta albumsläpp.

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

wrangler

01. Theme From Wrangler (05:20)
02. Lava Land (04:06)
03. LA Spark (05:14)
04. Mus IIC (03:53)
05. Space Ace (03:55)
06. Harder (06:09)
07. Modern World (05:55)
08. Peace & Love (Edit) (04:02)

 

(English version below)

Original, cathy and highly danceable

The new Brittish collaboration Wrangler, that consist of Ben Edwards (from John Foxx & The Maths and other projects), Phill Winter and former Cabaret Voltaire-member Stephen Mallinder, are now ready to introduce their debut album “LA Spark”.

Eight tracks packed with noise, analogue basslines and twisted loops meets sweet retro melodies and synth strings. Wrangler gives the vibe of Stephen Mallinders previous band Cabaret Voltaire, but that fact apart they’re really on their own path here and they create something very catchy, original and highly danceable. Just as the before mentioned gigants they have a fantastic ability to create extremely contagious melodies out of static and noise.

The title track “LA Spark” and “Space Ace” are perhaps the most obvious (and strongest?) proof that ties Wrangler to Mallinder’s previous music work while the more dark and mysterious inserts, like the two very The Klinik-styled “Harder” and “Modern World” really sums it all up and makes the album varied and balanced.

Wrangler are mysterious, cryptic and perhaps a bit hard for the masses to digest but “LA Spark” is undoubtedly one of this year’s most original and interesting albums.

Share Button

Comments are closed.