Subscribe via: RSS

Vanguard – “Retribution”

Posted on 22 May 2014

Vanguard – “Retribution”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: 28 februari 2014
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Patrik Hansson, Jonas Olofsson
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

(English version below)

Sprudlar av starka refränger

Vanguards resa inleddes när man presenterade den första självtitulerade demon 2011 för att året därpå plockas upp av tyska Conzoom Records. Sommaren 2012 albumdebuterade man med “Sanctuary” och efter ett par aptitretande EP:s är man nu tillbaka med uppföljaren “Retribution”.

De genomarbetade melodierna, snygga arrangemangen och starka refrängerna ligger fortsatt i fokus för den här Göteborgsbaserade duon och liksom på det tämligen starka debutalbumet så finns innehåller den här fullängdaren en väl rågad handfull av starka synthpoplåtar.

Tappningen är fortsatt modern, med inslag av tydliga  90- liksom 80-tals influenser. Tempot är tillräckligt varierat för att “Retribution” skall hålla samma som en enhet och bandets ständigt återkommande brustna kärlekstema fungerar fortfarande hyfsat även om jag gärna såg att man utforskade andra områden lite oftare i texterna.

Refrängstarka och sprudlande upptempohits som “On My Own”“Leaving You Behind” och “Let Us Fall” kompletteras med mörkare temposänkta nummer som “Bleed For Me”“Words Like That” och “Be Alive Again” liksom den utsökta balladen “Firefly”.

Även om jag saknar lite av de ljudmässigt nedskitade kanterna från debuten så är “Retribution” ett starkt andra album och duon förtjänar all uppmärksamhet de har fått via bejublade spelningar både utomlands och på hemmaplan.

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

01. On My Own (03:50)
02. A Brighter Day (04:16)
03. Dirt (03:30)
04. Leaving You Behind (03:55)
05. Firefly (05:03)
06. Bleed For Me (03:29)
07. Let Us Fall (04:36)
08. Loved Once More (03:46)
09. Words Like That (03:58)
10. Not Even You (05:20)
11. Be Alive Again (04:40)

 

Sparkling with strong choruses

Vanguard‘s journey began when they introduced their first self-titled demo in 2011 and then being picked up up by German Conzoom Records the following year. In the summer of 2012 the debut album “Sanctuary” was released and after a few appetizing EP’s they’re now back with the follow up – “Retribution”.

The elaborate melodies, stylish arrangements and strong choruses are still the main focus of this Gothenburg based duo and like on  the fairly strong debut album it contains a proper heaping handful of strong synthpop songs.

Their style is still modern with touches of both 90’s and 80’s influences. The pace is varied enough to make “Retribution” hold together as a unit and band’s constantly recurring broken love theme still works decently although I’d gladly see that they would explore other areas a bit more often in their lyrics.

Chorus strong and exuberant uptempo hits like “On My Own”, “Leaving You Behind” and “Let Us Fall” are complemented by darkened tempo-reduced numbers like “Bleed For Me”, “Words Like That” and “Be Alive Again” as well as the exquisite ballad “Firefly”.

Although I miss a bit of the sonically dirty edges from their debut “Retribution” is a strong second album and the duo deserves all the attention they have received through the highly acclaimed performances both abroad and on their home soil.

Share Button

Comments are closed.