Subscribe via: RSS

Categorized | Recension

State of the Union – “My Time Away”

Posted on 18 March 2014

State of the Union – “My Time Away”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 14 februari 2014
Genre: Futurepop
Bandmedlemmar: Johann Sebastian, (Jimmy Nimra), (Edwyn Blade)
Land: USA
Recensent: Alexander Johansson

 

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsReverbnationBandcamp

 Ytterst genomarbetad symfonisynth

Amerikanska State of the Union har gjort en imponerande resa från dussin-EBM i glesbygdstysk stil till lysande futurepop värdigt internationella arenor. Med “My Time Away” slår State of the Union storheterna VNV Nations och Solitary Experiments båda album från 2013 stenhårt på fingrarna. Bäst futurepop just nu görs alltså i, konstpaus, trumljud: Los Angeles, USA!

Först Aesthetic Perfections mogna, välproducerade och vackra ’’Til Death” och så ett par veckor senare detta urstarka album från State of the Union. Detta innebär att ungefär tio av årets hittills tjugo bästa synthlåtar kommer från USA. När hände det senast?

“My Time Away” inleds med en filmisk “Elevate” där stråkar och synthar crescendoväxer tills Johann Sebastians känslosamma sång tar vid med ett läckert eko som passar perfekt till de diskantstratosfäriska ljudmattorna innan låten fejdar ned. Lika mäktigt som “First Light”VNV Nations mästerverk “Empires”. Lyftet med Johann vid mikrofonen är enormt. Den tidigare sångaren Ian Zenoniuq, som sjöng på de tre tidigare albumen, lät som vilken engelsksjungande tysk EBM-sångare med begränsat röstomfång som helst. Men på “My Time Away” framstår Johann Sebastian som en fullfjädrad Adam Lambert eller Daniel Graves när han framför förstklassig arenarock i en ljus, nasal och personlig stil med en enormt njutbar frasering och imponerande register. I “Five Minutes to Midnight” är det Dave Gahan-klass.”

Albumet saknar egentliga dalar (jo, “Blue Lights” funkar den också, försök inte) utan håller genomgående mycket hög klass med stor variation, dynamisk slavbas, läckra samplingar och harmoniska refränger. Det är en ytterst genomarbetat symfonisynthplatta som producerats. Mittpartiet med “Stupid Song”, “Five Minutes to Midnight” och “Miracle” kunde återfunnits på mästerverk som “Who Watches Over Me?” med Mesh och är bara en vildare Wildersk kalufs från Songs of Faith and Devotion-världsklass. Till och med det gamla materialet “Dancing in the Dark” från 2010 har uppdaterats och remixversionen “Floor mix” kommer fungera perfekt på de lite hårdare dansgolven, även utanför synth-, EBM- och aggrotechscenen – om den har lyckan att hitta dit. Och det får vi hoppas att den har.

Om det här är tillståndet i synthvärlden, och det är det ju, då är det goth att leva.

Bästa spår: Five Minutes to Midnight”, “Stupid Song” och “Miracle”

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

State of the Union

01. Elevate (03:04)
02. My Time Away (05:13)
03. Back to Earth (00:59)
04. Descent (04:37)
05. Stupid Song (05:13)
06. Five Minutes to Midnight (04:49)
07. Miracle (03:56)
08. Dancing in the Dark (04:39)
09. Eternally (05:32)
10. Blue Lights (03:59)
11. Dancing in the Dark (Floor Mix) (07:45)
12. French Underground Assault (05:07)

 

Share Button

Comments are closed.